Împăduririle sunt una dintre cele mai eficiente strategii pentru atenuarea schimbărilor climatice. O echipă de specialiști a realizat o hartă a suprafeței mondiale acoperite de copaci, arătând că în climatul actual există 4,4 miliarde de hectare de arbori. Excluzând copacii actuali, zonele agricole și urbane, experții au descoperit că există la nivel mondial zone care ar susține în mod natural păduri, adică ar fi loc pentru încă 0,9 miliarde de hectare de arbori, care ar putea „stoca” 205 gigatone (10⁹) de dioxid de carbon. Concluzia studiului relevă că împăduririle suprafețelor disponibile la nivel mondial sunt una dintre cele mai eficiente soluții de până acum pentru contracararea schimbărilor climatice.

   Utilizând măsurători directe ale suprafețelor de pădure pentru a genera hărți virtuale la nivel mondial, studiul a arătat că extinderea suprafețelor împădurite cu 25% are potențialul de a reduce cu aproximativ 25% volumul de dioxid de carbon din atmosferă, aducându-l la nivelul de acum un secol. Experții estimează că, dacă omenirea nu deviază de la actuala traiectorie de despăduriri, suprafața globală împădurită s-ar putea reduce cu 223 de milioane de hectare până în anul 2050, cea mai mare parte a pierderilor fiind în zonele tropicale. Sunt necesare acțiuni urgente, deoarece efectele încălzirii climei deja există, iar zonele care pot susține suprafețe împădurite suplimentare se micșorează an de an. Astfel, chiar și dacă încălzirea globală este limitată la 1,5°C, suprafața disponibilă pentru împăduririle suplimentare va scădea cu 20% până în anul 2050.

Împăduririle contracarează schimbările climatice

   „Sunt necesare decenii pentru ca noile păduri să crească și să-și atingă potențialul. Este extrem de important să protejăm pădurile care există, să aplicăm alte soluții pentru protejarea climei și să continuăm în sensul eliminării combustibililor fosili din sistemele economice, pentru a evita schimbările climatice periculoase”, a atras atenția profesorul Tom Crowther, unul dintre autorii studiului, care a furnizat prima evaluare de tip cantitativ asupra fezabilității obiectivelor de restabilire a suprafețelor împădurite.

Sursa: NatureWorldNews.com