Organizatorii Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo din anul 2020 (a XXXII-a ediție) au folosit aproape 80.000 de tone de electronice mici pentru a confecționa 5.000 de medalii olimpice și paralimpice. Din electronicele reciclate (telefoane mobile – peste 6 milioane, gadget-uri și alte dispozitive electronice mici) au fost extrase 32 de kilograme de aur, peste 3 tone de argint și peste 2 tone de bronz, conform informațiilor furnizate pe site-ul USA Today.

   Proiectul pentru medalii olimpice din electronice reciclate a stârnit o preocupare generală pentru a obține metalele reprezentative pentru crearea medaliilor. Acest interes nu ar trebui să ne mire la japonezi! Acțiunea a început în luna aprilie a anului 2017 și s-a încheiat în martie 2019, când obiectivul a fost atins. În acești doi ani, s-au strâns suficiente metale prețioase pentru a bate (confecționa) toate medaliile olimpice și paralimpice, din aur, argint și bronz, acordate sportivilor la Jocurilor Olimpice de vară de anul viitor. Ca urmare a acestei acțiunii naționale, organizatorii au anunțat că toate metalele utilizate pentru premiile în medalii strălucitoare au fost extrase, după dezmembrare și rafinare, din electronicele mici donate de japonezi. Cu exact un an înainte de ceremonia de începere a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, pe 24 iulie 2019, organizatorii au dezvăluit, în cadrul unei alte ceremonii la care au participat medaliați olimpici din Japonia, cele trei medalii olimpice din materiale reciclate care vor fi acordate campionilor olimpici de anul viitor.

Medalii olimpice din electronice reciclate

   Japonezii speră că această inițiativă va crea un nou „model” pentru cei care vor participa la eveniment și pentru organizatorii edițiilor viitoare ale Jocurilor Olimpice. Sperăm ca proiectul nostru de reciclare a electronicelor mici de consum și eforturile noastre de a contribui la o societate care să apere și să protejeze mediul și de a găsi resurse alternative disponibile fără a distruge mediul să rămână o moștenire pentru toate competițiile sportive viitoare, au scris organizatorii proiectului.