Antioxidanții naturali descoperiți în boabe cerealelor ar putea păstra produsele alimentare proaspete mult mai mult timp, eliminând aditivii sintetici care sunt frecvent folosiți pentru majoritatea produselor în industria alimentară. Cercetătorii au descoperit că plante precum grâul, secara și orzul produc lanțuri chimice care, în mod natural, împiedică creșterea bacteriilor pe boabele de cereale. De asemenea, ei au testat că aceste lanțuri chimice pot conserva produsele alimentare în același mod.

Antioxidanții naturali din boabele de cereale

   Antioxidanții contracarează deteriorarea produselor alimentare stocate, păstrând beneficiile pentru sănătate și încetinind procesul de degradare a alimentelor. Și toată lumea știe că antioxidanții sintetici (artificiali) utilizați pentru conservarea alimentelor, din categoria „E-urilor”, pot fi periculoși, chiar nocivi pentru sănătate.

   În prezent, există o puternică presiune în industria alimentară pentru a înlocui conservanții sintetici cu alternative naturale, bineînțeles la cererea consumatorilor. Consumatorii doresc etichete „curate” (fără „E-uri”) pentru alimente, pe care să nu regăsească substanțe chimice și sintetice, mai ales pe cele care sunt recunoscute ca periculoase și toxice pentru organismul uman. Aveți aici o clasificare a E-urilor, preluată de pe Internet. 

   Echipa de cercetători a extras un antioxidant natural din tărâțe de secară și a studiat cum acesta a reușit să conserve, în emulsii, uleiurile sănătoase bogate în acizi grași omega-3, comparativ cu alte emulsii fără antioxidanți, care s-au degradat mult mai repede. Apoi, au comparat emulsiile cu antioxidanții naturali cu emulsii în care s-au adăugat doi antioxidanți sintetici, folosiți pe scară largă de industria alimentară. În acest caz, antioxidanții naturali nu au fost la fel de eficienți ca și antioxidanții sintetici.

   Cercetătorii speră să extragă alte diferite tipuri de antioxidanți naturali și să identifice care dintre ei sunt cei mai eficienți și siguri în conservarea alimentelor. Probabil, într-o zi destul de apropiată, vor fi disponibili pe piață mai mulți antioxidanți naturali care vor oferi mai multe opțiuni pentru conservarea produselor în industria alimentară.

Sursă: Daily Mail