Se știe că fumatul este nociv pentru sănătate, dar impactul fumatului asupra mediului înconjurător este imens și nebăgat în seamă. De fiecare dată când fumăm o țigară, sunt eliberate în atmosferă substanțe chimice care poluează aerul. Dar acest lucru este de departe singurul mod în care țigările distrug mediul.

   Pe lângă faptul că fumatul ucide peste 7 milioane de oameni pe an, fiind este cea mai mare și mai importantă cauză de deces care poate fi prevenită, și că aproximativ 80% din decesele premature din consumul de tutun apar în țările cu venituri mici și medii, iată punctual care este impactul fumatului asupra naturii înconjurătoare:

   – Pentru cultivarea tutunului se folosesc anual 4,3 milioane hectare de teren și se estimează că aproximativ 3% din defrișările la nivel global pregătesc alte terenuri pentru cultivarea tutunului.

   – În fiecare an, 11,4 milioane de tone de lemn sunt folosite drept combustibil numai pentru uscarea tutunului, fără a lua în calcul costurile suplimentare pentru producerea hârtiei țigaretelor și ambalarea produselor finite. Cu alte cuvinte, numai pentru uscarea frunzelor de tutun pentru producerea a 300 de țigarete este ars un copac.

   – În fiecare an, fumatul aduce în atmosferă între 3 și 6 mii de tone de formaldehidă, între 17 și 47 mii de tone de nicotină și între 3 și 5 milioane de tone de dioxid de carbon, conform acestui raport.

Impactul fumatului

   – Anual, în lume sunt produse 6 mii de miliarde de țigarete (6.000.000.000.000), rezultând 680 de milioane de tone de mucuri de țigară care ajung în mediu. Mucurile de țigară reprezintă gunoiul cel mai des aruncat în lume și sunt un poluant major, mai ales în zonele de coastă.

   – Filtrele de țigară sunt fabricate din acetat de celuloză, care este un tip de plastic. Mucurile de țigară au nevoie de aproximativ 2 ani pentru a se descompune sau chiar mai mult, dar nu dispar complet, ci nu le mai vedem și se transformă în particule de plastic care rămân în apă, se amestecă cu nisipul și pot ajunge în farfuriile noastre sau afectează viața altor vietăți terestre sau marine.

   – Consumul total anual de energie al companiilor de industrializare a tutunului este echivalent cu fabricarea a aproximativ 2 milioane de autoturisme.

   Concluzie: cea mai bună opțiune este renunțatul la fumat, ca să nu ne mai facem rău nici nouă înșine și nici naturii înconjurătoare. Sau stârpirea unei industrii murdare, din poate punctele de vedere.