China a implementat un instrument nou de supraveghere, care ar putea să fie mult mai eficient decât recunoașterea facială, care este tot mai des folosită. Este vorba despre un software de identificare după mers, care completează sistemul de supraveghere și monitorizare a populației. Testat la Beijing și Shanghai la sfârșitul anului trecut, software-ul de supraveghere, realizat de compania Watrix, poate identifica o persoană după modul în care merge (stilul de mers) și după siluetă.

   Marele avantaj al sistemului de supraveghere este că poate identifica toate persoanele, inclusiv oamenii care au fața acoperită sau încearcă să-și ascundă fața când observă camere de luat vederi. Programul de identificare după mers are în prezent o acuratețe de 94% și este eficient până la o distanță de 50 de metri, inclusiv din spate.

Identificare după mers

    Cu ajutorul camerelor de supraveghere video, software-ul chinez creează un model digital al siluetei unei persoane și a felului în care persoana se deplasează. El identifică lungimea pasului, distanța între picioare în timpul mersului, cadența, viteza de deplasare, dinamica corpului, linia de mers înainte, unghiurile în care realizează pași, unghiurile șoldului în timpul deplasării, postura în mers etc. Apoi modelul este comparat cu ceea ce există în baza de date, adică cu modelele stocate anterior (momentan baza de date este abia la început). Astfel ar putea fi identificate persoane suspecte aflate în libertate, infractori căutați de autorități etc. care probabil nu vor înțelege niciodată cum au fost identificați.

    Bazată pe faptul că nu prea există modalități de a-ți ascunde mersul, analiza mersului prin imaginile de securitate video de identificare după mers nu are nevoie de cooperarea oamenilor pentru recunoașterea identității și nu poate fi păcălită de persoanele care încearcă să șchiopăteze sau își schimbă mersul în mod intenționat, de exemplu prin îndepărtarea picioarelor sau aplecarea corpului, a declarat Huang Yongzhen, CEO la Watrix.

Sursă: Business Insider