Un studiu recent publicat de BBC, pe baza cifrelor înregistrate în sezonul fotbalistic 2016-2017, arată că jumătate din cluburile de fotbal din Premier League își permit să joace toate meciurile de fotbal fără spectatori și cu toate acestea să aibă profit la finalul sezonului. Veniturile realizate de cluburile engleze din vânzarea de bilete au reprezentat doar o cincime din veniturile totale în perioada 2016-2017.

   Drepturi de televizare au atins o sumă record de 9,3 miliarde euro pentru perioada 2016-2019. Drept urmare,  marea majoritate a cluburilor din țara care a inventat fotbalul ar putea juca toate meciurile cu stadioanele goale și totodată să iasă pe profit la finalul unui sezon. Afirmația este întărită de prognoza veniturilor din drepturile de televizare pentru perioada 2019-2022 care ar urma să atingă cel puțin sume echivalente cu recordul actual.

Fotbal fără spectatori

   Președintele Federației suporterilor, Malcolm Clarke, este convins că toate cluburile englezești, mari sau mici, nu o să-și uite suporterii. Posturile de televiziune nu ar mai fi dispuse să cheltuie sume atât de mari pentru drepturile de televizare dacă ambianța creată de spectatori pe stadioane nu ar fi una fantastică. Jucătorii și managerii vin și pleacă însă suporterii rămân mereu lângă echipă. Oare nu ar fi plictisitor să urmărești un meci din Premier League cu un stadion gol?, s-a întreabă retoric președintele suporterilor. Eu aș adăuga că nici prestația principalilor protagoniști la un meci de fotbal fără spectatori, jucătorii, nu ar mai fi aceiași, când nu mai aud încurajările fanilor. De multe ori susținătorii unei echipe de fotbal sunt al 12-lea jucător.

   Ca reacție la ancheta BBC, oficialii din Premier League au subliniat că au fost făcute eforturi pentru a încuraja fanii să vină la meciurile de fotbal, în special prin introducerea unui plafon de maxim 30 de lire sterline pentru biletele destinate spectatorilor. Fotbalul de calitate prestat de cluburi, combinat cu angajamentul suporterilor, a dus la un grad umplere a stadioanelor extrem de ridicat în sezonul trecut, de 96%, a informat liga într-un comunicat de presă.