De-a lungul anilor, am citit și am auzit de monopoluri, carteluri, dominații economice etc. Totuși nu mi-am imaginat cartelul hârtiei igienice. Până la urmă, orice produs sau serviciu consumat zilnic (sau aproape zilnic) de toată populația, indiferent de prețul lui, încearcă să fie monopolizat, pe arii restrânse sau zone mai mari, de producători sau prestatori de servicii.

   La finalul unei proceduri care a durat peste trei ani, fiecare chilian sau cetățean străin rezident permanent în Chile cu vârsta peste 18 ani, va primi până la sfârșitul lunii septembrie a.c. 7.000 de pesos chilieni (echivalentul a 11 dolari americani) din partea companiei CMPC Tissue care, timp de zece ani, împreună cu concurentul său SCA Chili, și-au arogat drepturi exclusive sub cartelul hârtiei igienice pentru a-și împărți piață și fixa prețurile. După un proces inedit și istoric – așa l-a numit președintele Asociației consumatorilor și utilizatorilor din Chile (ODECU), Curtea Supremă a validat acordul dintre CMPC Tissue și ODECU pentru plata a 150 de milioane de dolari americani drept despăgubire cetățenilor țării. Este un precedent creat, care a adus un val de neliniște în rândul altor companii mari din Chile, chiar dacă suma totală a despăgubirilor reprezintă doar echivalentul a 78% din profitul încasat în perioada 2000-2011.

Cartelul hârtiei igienice (Chile)

   Cartelul este o uniune monopolistă în care mai multe întreprinderi din aceeași ramură de producție încheie o convenție, de obicei secretă, stabilind prețurile, condițiile de vânzare și de aprovizionare, termenele de plată, cantitatea de mărfuri ce urmează să o producă fiecare și își împart piețele de desfacere, în vederea limitării sau eliminării concurenței. În Chile, cele două companii controlează 90% din piața locală de hârtie igienică.

   Asociația consumatorilor și utilizatorilor consideră suma insuficientă, a solicitat despăgubiri de 510 milioane de dolari americani. Chilienii spun și ei că este foarte puțin în comparație cu câștigurile pe care le-au avut companiile. Dar mulți dintre cei care și-au încasat despăgubirea au spus că au folosit banii ca să-și cumpere hârtie igienică…