Compania de automobile Volvo Cars a anunțat că va introduce, începând cu anul 2020, o limită de viteză (o viteză maximă) de 180 de kilometri pe oră pentru toate autovehicule sale noi. Este o măsură extrem de curajoasă, deoarece probabil va pierde mulți clienți în câteva țări, în scopul de a-și îndeplini promisiunea și obiectivul de a elimina decesele sau rănirile grave în urma accidentelor rutiere. În prezent, automobilele Volvo au o viteză medie maximă de 212 km/oră.

   Notă: Volvo Cars (a nu se confunda cu Volvo Group sau AB Volvo, chiar dacă au același logo) este o filială a companiei chineze de automobile Geely. Volvo Car a făcut parte din Premier Automotive Group (PAG), o divizie organizatorică a Ford Motor (înființată în 1999), împreună cu Jaguar, Aston Martin și Land Rover. După ce Ford a vândut Jaguar și Land Rover indienilor de la Tata Motors în 2008, compania a vândut peste doi ani și Volvo Cars chinezilor de la Geely Holding Group pentru 1,8 miliarde de dolari. În 2015, Volvo Cars a vândut mai mult de o jumătate de milion de automobile, pentru prima dată în istoria sa de 89 de ani.

Limită de viteză

   De câțiva ani, Volvo Cars are o strategie numită „Vision 2020” cu obiectivul de a ajunge la zero decese sau răniri grave în accidentele rutiere. Ne-am dat seama că este puțin probabil să atingem acest obiectiv fără alte măsuri suplimentare destinate corectării comportamentului șoferilor, trebuie să ne concentrăm mai mult pe factorul uman, a spus directorul general de la Volvo.

   Pe lângă această limită de viteză, Volvo Cars intenționează să introducă mai multe tehnologii noi care folosesc camere video pentru a monitoriza starea de sănătate și gradul de atenție ale șoferilor, în ideea de a împiedica persoanele care sunt distrase sau în stare de ebrietate să conducă.

   Automobilele Volvo sunt recunoscute pentru reputația lor istorică de siguranță și fiabilitate. Doar câteva exemple: centura de siguranță în trei puncte, care a devenit standard pe toate mașinile Volvo în 1959, primul scaun pentru copii pe bancheta spate în 1964, airbag-uri de protecție la impact lateral, care au devenit standard pentru toate modelele în 1995, airbag pentru protecția capului, perdele laterale gonflabile etc. Începând cu 2009, toate modelele Volvo testate de Euro NCAP (The European New Car Assessment Programme) au primit evaluări de siguranță de cinci stele, iar a doua generație a modelului V40 a obținut cel mai bun rezultat de încercare comparativ cu toate modele de automobile testate vreodată de Euro NCAP la momentul respectiv.

   Această limită de viteză ar putea să fie un factor descurajator pe unele piețe, cum ar fi Germania, unde pe unele autostrăzi nu există limită de viteză, iar pe altele se poate circula cu 200 km/h. Dar persoanele raționale și cei care îndrăgesc această marcă vor opta în continuare pentru siguranță. „Nu putem mulțumi pe toată lumea, dar credem că este un pas necesar și putem atrage chiar clienți noi”, a mai spus directorul general de la Volvo.