Săptămâna trecută, înainte de decernarea premiilor Oscar, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Times, unul din avocații producătorului american Harvey Weinstein, acuzat de hărțuire sexuală, agresiune sau viol, după ani sau, în unele cazuri, chiar decenii de la petrecerea faptelor, a vorbit despre distribuirea rolurilor pe canapea, un fenomen care nu a fost inventat de către clientul său.

  Notă: în engleza-americană expresia „casting couch”, în traducere liberă distribuirea rolurilor pe canapea, este folosită în legătură cu presupusa practică prin care actorilor li se acordă roluri în filme, piese sau alte producții în schimbul unor favoruri sexuale acordate producătorilor, directorilor care distribuie rolurile, regizorilor etc.

   Dacă o femeie decide să întrețină relații sexuale pentru a avansa în carieră și recurge la acest gest și apoi, după scurt timp sau chiar după zeci de ani, i se pare dezgustător, acest lucru cu siguranță nu constituie un „viol”, a afirmat avocatul Benjamin Brafman. Hotărârea ei este voluntară și este pregătită să facă lucruri pentru a se lansa sau promova în carieră, pe care ulterior le poate considera respingătoare sau odioase, dar nu există nicio infracțiune, a spus în continuare Brafman.

   Peste o sută de femei, inclusiv vedete precum Ashley Judd, Gwyneth Paltrow sau Salma Hayek, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hârțuire sexuală, agresiune sau viol. Multe presupuse victime l-au dat în judecată pe  producătorul în vârstă de 65 de ani care este cercetat de poliția din New York, Los Angeles și Londra, însă până acum nu a făcut obiectul niciunei inculpări. În fața acestor acuzații, care au dat naștere mișcării anti-hărțuire #MeToo, avocații lui au negat întotdeauna că ar fi fost vorba despre întreținerea de raporturi sexuale fără consimțământ.

   Ceremonia anuală de decernare a premiilor Oscar s-a făcut fără influentul producător de la Hollywood care a fost exclus din consiliul de conducere în urma acestui scandal sexual. Harvey Weinstein și fratele său Bob au câștigat 81 de Oscaruri în cariera lor la Miramax și Weinstein Company, casa de producție pe care au fondat-o împreună. Totuși, prezența sa a fost simțită la Hollywood după ce un artist stradal a dezvelit o statuie intitulată sugestiv distribuirea rolurilor pe canapea (casting couch), care îl prezintă în mărime naturală pe Weinstein, îmbrăcat într-un halat, așezat pe o canapea de culoarea aurului și ținând în mână un Oscar.

Distribuirea rolurilor pe canapea

   Acum mă întreb cât de mult s-a practicat distribuirea rolurilor pe canapea și în cinematografia românească, de-a lungul anilor. Cert este că acest fenomen este prezent în mai toate domeniile, chiar dacă „vedetele” zilnice își păstrează anonimatul.

Sursa principală: The Times