Ciocolata este o dulce răsfățare pentru orice vârstă, în fiecare an consumându-se în întreaga lume circa 7,2 milioane de tone. Deși este considerată de obicei nesănătoasă, ciocolata are de fapt beneficii pentru sănătate. Pe lângă gustul delicios și textura netedă, ciocolata are efecte puternice asupra creierului uman, făcându-ne să ne simțim fericiți. Boabele de cacao sunt bogate în antioxidanți naturali, numiți flavonoizi. Unul dintre ei (epicatechina) poate crește nivelul de oxid nitric din sânge și relaxează vasele de sânge.

     Producția de ciocolată începe de la arborele de cacao, care crește în zonele tropicale (2/3 din producția mondială de cacao provine din Africa). Fructele arborelui, care conțin boabe de cacao, se recoltează între octombrie și decembrie. Boabele sunt lăsate câteva zile la uscat, de obicei la soare, căpătând culoarea maronie și gustul caracteristic de cacao, după care sunt ambalate și trimise la fabricile de ciocolată.

Ciocolata - Fructul arborelui de cacao

     După ce se îndepărtează impuritățile, boabele de cacao sunt prăjite de-a lungul unei benzi transportoare. Durata acestui proces variază în funcție de aroma dorită. Apoi se elimină cojile boabelor, iar miezul, care are un conținut mare de grăsime, se transformă într-o pastă de culoare maro, care se numește lichior de cacao (nu conține alcool). Lichiorul de cacao, care este baza tuturor produselor din ciocolată, este amestecat cu diverse cantități de zahăr și lapte, în funcție de tipul de ciocolată dorit (de obicei, ciocolata neagră are 70% lichior de cacao). Mai departe, în utilaje speciale, se separă grăsimea obținându-se untul de cacao și pudra de cacao (fără grăsime).

    Notă: Ciocolata albă conține unt de cacao, zahăr, lapte (praf), ciocolata cu lapte conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr, lapte (praf), iar ciocolata neagră și amăruie conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr.

     Pe lângă zahăr și lapte (praf), se mai adaugă diverși emulsificatori naturali pentru a da ciocolatei o textură mătăsoasă, mai fină și de multe ori vanilie. Amestecul este malaxat în rezervoare gigant, la aproximativ 46°C, cea mai bună ciocolată fiind obținută după o amestecare de mai mult de o săptămână. Apoi, prin procesul de temperare, amestecul este răcit și încălzit succesiv, într-un ciclu bine stabilit, la temperaturi bine determinate. În cazul în care lichidul se răcește și se întărește prea repede, moleculele de grăsime formează un polimorf liber, dezordonat, care face ciocolata moale și neatrăgătoare, cu o „floare” de grăsime la suprafață. La final, ciocolata este turnată în forme, putându-i-se adăuga și alte ingrediente, precum alune, stafide, fructe, migdale etc.

Ciocolata

     De obicei, punctul de topire al ciocolatei este la 33,8°C, doar cu puțin sub temperatura corpului nostru, și a fost ales cu grijă. Pe lângă luciu și textură, este o altă caracteristică atrăgătoare a acestui deliciu: atunci când punem ciocolată în gură, se topește încet și ne creează o senzație minunată.

     Din păcate, în zilele noastre mulți producători vând produse și deserturi din „ciocolată” care nu conțin unt de cacao, ci alte tipuri de grăsimi vegetale hidrogenate, care sunt mai ieftine, dar totodată nesănătoase, iar în loc de lapte folosesc înlocuitori mult mai ieftini, dar nenaturali. Bineînțeles că aceste genuri de produse nu conțin antioxidanți (flavonoizi). De asemenea, ciocolata albă nu conține substanțe solide din cacao și ciocolată cu lapte are uneori o proporție mai mare de lapte și zahăr decât benefica cacao. Prin urmare, ciocolata neagră este cea mai bună opțiune, având cel mai mare procent de cacao în substanță solidă.


Alte articole captivante


FEMEILE MIROS MAI BINE      Femeile miros mai bine din două puncte de vedere: în general sunt mai atente la igiena zilnică personală și la parfumarea corpului decât bărbații și au un simt olfactiv mult mai dezvoltat decât sexul opus.      Nu mi-am propus să scriu despre înmiresmarea cotidiană a doamnelor și domnișoarelor, ci despre simțul mirosului la femei. Evaluarea perceptivă a mirosului a fost studiată timp de mai mulți ani,...
BÂRFA BÂRFELOR      Un nou studiu realizat de olandezi sugerează ca bârfele sunt de fapt bune pentru stima de sine, deoarece ne permit să ne comparăm cu alții și, atât bârfele pozitive cât și cele negative la adresa unui individ, stimulează auto-reflecția și auto-evaluarea.      Probabil născută și călită în sistemul sofisticat al bârfelor românești, Elena Martinescu de la Universitatea din Groningen, a declarat: femeile...
PĂRINȚII SE NUMESC ÎNTRE EI MAMA ȘI TATA      Poate nu v-ați întrebat niciodată de ce părinții se numesc între ei mama și tata! Mai ales când au copii mari, chiar căsătoriți. O să încerc să dau o scurtă explicație, pentru că studii sau cercetări oficiale cu privire la acest subiect nu există încă.      În momentul în care un nou-născut apare într-o familie, părinții, de obicei, nu-și mai folosesc propriile (pre)nume și se numesc reciproc “mama” ș...
ALCOOLTEST LA SERVICIU      AlcoSense TruTouch este un scaner distribuit de firma AlcoDigital, care se pare că este  ideal pentru companiile care vor să-și testeze angajații înaintea începerii programului de lucru, cu ajutorul unui alcooltest. În curând, milioane de muncitori ar putea face testul de alcool zi de zi la locurile lor de muncă. Noul dispozitiv de măsurare este bazat sută la sută pe atingere și oferă îmbunătățiri semn...
LEACUL PENTRU MIGRENE      Migrena este o durere de cap, localizată într-o anumită regiune a capului, care este  însoțită de tulburări digestive (greață, vărsături etc.). Ea se manifestă sub formă de crize, cu o durată de 4 până la 72 de ore și are caracter recidivant. O persoană care are migrene, nu-și poate desfășura normal activitățile cotidiene (de rutină). Cu toate că migrenele sunt neplăcute, nu produc leziuni pe termen lu...
CONTRA ALZHEIMER      Alzheimer este o boală care apare la persoanele în vârstă. Aceasta se manifestă prin deteriorarea progresivă și accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului. Bolnavul își pierde capacitățile intelectuale și valoarea socială a personalității sale. De asemenea, are tulburări de comportament și ajunge la starea de demență. Alzheimer este cea mai comună formă de declin mintal la persoanele în vârst...
CEARCĂNELE SUNT ÎN PRIMUL RÂND EREDITARE      Se pretinde adesea că cearcănele sunt cauzate de oboseală, de o muncă grea, îndelungată sau de nopți pierdute. De multe ori acest lucru poate fi adevărat, dar adevărul este că genele joacă un rol imens în apariția cearcănelor.      Pur și simplu, cearcănele sunt rezultatul stratului foarte subțire de piele de sub ochi, care arată vasele de sânge și sângele pe care îl conțin mai clar decât oriunde altu...
CUM SE COMPORTĂ CREIERUL UNUI INTROVERTIT      Poate, diverse situații, introvertiții se simt înțeleși greșit. Mai jos este o scurtă analiză, un fel de “vizualizare” a creierului lor, care s-ar putea să surprindă un pic, mai ales pe extravertiți, privind modul cum se comportă creierul unui introvertit.      Introvertiții sunt persoane care își îndreaptă atenția mai ales spre viața lor interioară, spre trăirile lor interioare, concentrându-se sau f...
VOPSEAUA IDEALĂ      O echipă condusă de Dr. Rahul Nair și laureatul Premiului Nobel Sir Andre Geim au realizat o vopsea "minune" făcută din grafen, care ar putea scoate definitiv din vocabularul nostru cuvântul rugină. Prin combinarea grafenului cu oxigen, oamenii de știință au creat oxidul de grafen, care, atunci când este aplicat ca vopsea, oferă o acoperire ultra-puternică și necorozivă.      Acest studiu realizat la ...
IDEI ORIGINALE PENTRU CURĂȚENIA PUBLICĂ      Curățenia publică este o problemă din ce în ce mai acută, cu precădere în marile orașe și metropole. Banii alocați anual pentru curățenia publică, în principal pentru strângerea gunoiului, cresc exponențial, iar apoi se cheltuiesc alte sume considerabile pentru eventuale reciclări, depozitare și neutralizare.      Pentru a asigura curățenia publică și diminuarea cheltuielilor pentru acest serviciu, au...