Ciocolata este o dulce răsfățare pentru orice vârstă, în fiecare an consumându-se în întreaga lume circa 7,2 milioane de tone. Deși este considerată de obicei nesănătoasă, ciocolata are de fapt beneficii pentru sănătate. Pe lângă gustul delicios și textura netedă, ciocolata are efecte puternice asupra creierului uman, făcându-ne să ne simțim fericiți. Boabele de cacao sunt bogate în antioxidanți naturali, numiți flavonoizi. Unul dintre ei (epicatechina) poate crește nivelul de oxid nitric din sânge și relaxează vasele de sânge.

     Producția de ciocolată începe de la arborele de cacao, care crește în zonele tropicale (2/3 din producția mondială de cacao provine din Africa). Fructele arborelui, care conțin boabe de cacao, se recoltează între octombrie și decembrie. Boabele sunt lăsate câteva zile la uscat, de obicei la soare, căpătând culoarea maronie și gustul caracteristic de cacao, după care sunt ambalate și trimise la fabricile de ciocolată.

Ciocolata - Fructul arborelui de cacao

     După ce se îndepărtează impuritățile, boabele de cacao sunt prăjite de-a lungul unei benzi transportoare. Durata acestui proces variază în funcție de aroma dorită. Apoi se elimină cojile boabelor, iar miezul, care are un conținut mare de grăsime, se transformă într-o pastă de culoare maro, care se numește lichior de cacao (nu conține alcool). Lichiorul de cacao, care este baza tuturor produselor din ciocolată, este amestecat cu diverse cantități de zahăr și lapte, în funcție de tipul de ciocolată dorit (de obicei, ciocolata neagră are 70% lichior de cacao). Mai departe, în utilaje speciale, se separă grăsimea obținându-se untul de cacao și pudra de cacao (fără grăsime).

    Notă: Ciocolata albă conține unt de cacao, zahăr, lapte (praf), ciocolata cu lapte conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr, lapte (praf), iar ciocolata neagră și amăruie conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr.

     Pe lângă zahăr și lapte (praf), se mai adaugă diverși emulsificatori naturali pentru a da ciocolatei o textură mătăsoasă, mai fină și de multe ori vanilie. Amestecul este malaxat în rezervoare gigant, la aproximativ 46°C, cea mai bună ciocolată fiind obținută după o amestecare de mai mult de o săptămână. Apoi, prin procesul de temperare, amestecul este răcit și încălzit succesiv, într-un ciclu bine stabilit, la temperaturi bine determinate. În cazul în care lichidul se răcește și se întărește prea repede, moleculele de grăsime formează un polimorf liber, dezordonat, care face ciocolata moale și neatrăgătoare, cu o „floare” de grăsime la suprafață. La final, ciocolata este turnată în forme, putându-i-se adăuga și alte ingrediente, precum alune, stafide, fructe, migdale etc.

Ciocolata

     De obicei, punctul de topire al ciocolatei este la 33,8°C, doar cu puțin sub temperatura corpului nostru, și a fost ales cu grijă. Pe lângă luciu și textură, este o altă caracteristică atrăgătoare a acestui deliciu: atunci când punem ciocolată în gură, se topește încet și ne creează o senzație minunată.

     Din păcate, în zilele noastre mulți producători vând produse și deserturi din „ciocolată” care nu conțin unt de cacao, ci alte tipuri de grăsimi vegetale hidrogenate, care sunt mai ieftine, dar totodată nesănătoase, iar în loc de lapte folosesc înlocuitori mult mai ieftini, dar nenaturali. Bineînțeles că aceste genuri de produse nu conțin antioxidanți (flavonoizi). De asemenea, ciocolata albă nu conține substanțe solide din cacao și ciocolată cu lapte are uneori o proporție mai mare de lapte și zahăr decât benefica cacao. Prin urmare, ciocolata neagră este cea mai bună opțiune, având cel mai mare procent de cacao în substanță solidă.


Alte articole captivante


CELE MAI SCUMPE SUBSTANȚE      Când ne gândim la aur facem imediat o analogie cu lucruri scumpe și lux. De fapt acest metal a fost încă din cele mai vechi timpuri asociat cu bogăția și puterea. Dar iată că aurul sau diamantele nu sunt cele mai scumpe substanțe sau elemente care se tranzacționează în lume la prețuri incredibile. Mai jos este lista completă a celor mai scumpe substanțe din lume, în funcție de prețul pentru un gram. 1...
CAMERA PACIENTULUI DIN SPITALUL VIITORULUI      Mediul în care este tratat un pacient a rămas în mare parte neschimbat de decenii. Un proiect, denumit camera pacientului 2020, a fost realizat de către o firmă de design non-profit (NXT Health) în urma unei colaborări cu peste 35 de parteneri din industrie, combinată cu cunoștințele medicilor, care a început acum patru ani în New York. Spațiul a fost reproiectat astfel încât să ofere condiții optime p...
TRICOURI 3D PENTRU FEMEI      Le-am spus tricouri 3D pentru femei pentru motivul pe care l-am scris mai jos, dar pot fi purtate și de bărbați sau copii.      Sunt drăguțe, banale sau înfiorătoare? Este tare greu să dăm un verdict sau să  decidem a le folosi. Ce am putea crede despre aceste tricouri, în imagini tridimensionale, cu fețe de animale și păsări fermecătoare, cu extratereștri, cu imagini a navelor de război și de luptă, ...
REGENERAREA DINȚILOR ȘI REPARAREA CARIILOR      Plombele ar putea fi în scurt timp doar istorie după ce cercetătorii de la Kings College din Londra au descoperit că un medicament (Tideglusib), folosit deja la bolnavii cu Alzheimer, încurajează regenerarea dinților și repararea cariilor. Medicamentul stimulează celulele stem conținute în pulpa dinților, astfel încât acestea regenerează dentina, substanță proteică, bogat mineralizată, care formează ma...
PĂRINȚII IUBESC MAI MULT FETELE?      Există un motiv de ce fetele iubesc mai mult cumpărăturile decât băieții. Cercetătorii britanici au constatat că mamele cheltuiesc mai mult de 1338 £  pe haine noi, accesorii și uniforme de școală pentru fetele lor, cu 126 £  mai mult decât o fac pentru fii lor. Studiul a constatat, de asemenea, că părinții cheltuiesc 212 £ pentru costumațiile fiicelor lor purtate la ocazii speciale și doar 170 £ pentr...
CASA DINAMICĂ      A fost proiectată casa care se “metamorfozează” în opt configurații diferite, în funcție de starea vremii. De exemplu, dormitorul se poziționează dimineața mereu către răsărit, iar camera de zi se rotește, astfel încât utilizatorul să capteze în mod constant lumina soarelui, în timp ce casa generează energie prin intermediul panourilor solare. Această nouă casă cu proprietăți incredibile de pliere este...
RĂSPUNSUL LA E-MAIL      Potrivit unui studiu realizat de compania de software Contactually, dacă doriți un răspuns rapid la un e-mail, acesta trebuie să fie pesimist, deprimant sau chiar sumbru. Cu alte cuvinte, s-a constatat că e-mail-urile negativiste au primit mai multe răspunsuri și într-un timp mai scurt decât conversațiile pozitive. De asemenea, studiul a constatat că oamenii nefericiți au mai multe șanse de a răspunde ...
MUTAȚIE GENETICĂ – REGIUNEA DEMENȚILOR      Regiunea Yarumal din nordul Columbiei, care cuprinde orășelul cu același nume și circa alte 20 de sate, poate fi numită, fără a fii răutăcios sau insensibil la suferințele altora, regiunea demenților. Mai mult de 5.000 de locuitori din această regiune, în care trăiesc peste 30 000 de suflete, au moștenit o mutație care îi predispune la maladia nemiloasă numită Alzheimer.      Ceea ce este mult mai cum...
MAREA BRITANIE NU ESTE REGATUL UNIT      Am observat că adesea se confundă Marea Britanie cu Regatul Unit și mai demult nici eu nu i-am dat importanța cuvenită. De fapt, Marea Britanie nu este Regatul Unit, între cele două entități existând o diferență majoră. Inclusiv traducerea automată oferită de Google, pe care o folosește o mulțime de lume, nu face diferența între Marea Britanie (Great Britain sau GB) și Regatul Unit (United Kingdom sau ...
ORGASMUL ESTE SĂNĂTATE CURATĂ      Orgasmul poate fi definit ca punctul culminant al excitației sexuale sau gradul suprem de voluptate ce apare la sfârșitul actului sexual. Multe studii, care însă nu au cuprins toate națiile de pe Pământ, au arătat că aproximativ 30% dintre femei nu au orgasm, nu experimentează orgasmul sau consideră actul sexual ca fiind dureros. Dar toți specialiștii susțin că orgasmul este esențial pentru sănătatea u...