Ciocolata este o dulce răsfățare pentru orice vârstă, în fiecare an consumându-se în întreaga lume circa 7,2 milioane de tone. Deși este considerată de obicei nesănătoasă, ciocolata are de fapt beneficii pentru sănătate. Pe lângă gustul delicios și textura netedă, ciocolata are efecte puternice asupra creierului uman, făcându-ne să ne simțim fericiți. Boabele de cacao sunt bogate în antioxidanți naturali, numiți flavonoizi. Unul dintre ei (epicatechina) poate crește nivelul de oxid nitric din sânge și relaxează vasele de sânge.

     Producția de ciocolată începe de la arborele de cacao, care crește în zonele tropicale (2/3 din producția mondială de cacao provine din Africa). Fructele arborelui, care conțin boabe de cacao, se recoltează între octombrie și decembrie. Boabele sunt lăsate câteva zile la uscat, de obicei la soare, căpătând culoarea maronie și gustul caracteristic de cacao, după care sunt ambalate și trimise la fabricile de ciocolată.

Ciocolata - Fructul arborelui de cacao

     După ce se îndepărtează impuritățile, boabele de cacao sunt prăjite de-a lungul unei benzi transportoare. Durata acestui proces variază în funcție de aroma dorită. Apoi se elimină cojile boabelor, iar miezul, care are un conținut mare de grăsime, se transformă într-o pastă de culoare maro, care se numește lichior de cacao (nu conține alcool). Lichiorul de cacao, care este baza tuturor produselor din ciocolată, este amestecat cu diverse cantități de zahăr și lapte, în funcție de tipul de ciocolată dorit (de obicei, ciocolata neagră are 70% lichior de cacao). Mai departe, în utilaje speciale, se separă grăsimea obținându-se untul de cacao și pudra de cacao (fără grăsime).

    Notă: Ciocolata albă conține unt de cacao, zahăr, lapte (praf), ciocolata cu lapte conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr, lapte (praf), iar ciocolata neagră și amăruie conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr.

     Pe lângă zahăr și lapte (praf), se mai adaugă diverși emulsificatori naturali pentru a da ciocolatei o textură mătăsoasă, mai fină și de multe ori vanilie. Amestecul este malaxat în rezervoare gigant, la aproximativ 46°C, cea mai bună ciocolată fiind obținută după o amestecare de mai mult de o săptămână. Apoi, prin procesul de temperare, amestecul este răcit și încălzit succesiv, într-un ciclu bine stabilit, la temperaturi bine determinate. În cazul în care lichidul se răcește și se întărește prea repede, moleculele de grăsime formează un polimorf liber, dezordonat, care face ciocolata moale și neatrăgătoare, cu o „floare” de grăsime la suprafață. La final, ciocolata este turnată în forme, putându-i-se adăuga și alte ingrediente, precum alune, stafide, fructe, migdale etc.

Ciocolata

     De obicei, punctul de topire al ciocolatei este la 33,8°C, doar cu puțin sub temperatura corpului nostru, și a fost ales cu grijă. Pe lângă luciu și textură, este o altă caracteristică atrăgătoare a acestui deliciu: atunci când punem ciocolată în gură, se topește încet și ne creează o senzație minunată.

     Din păcate, în zilele noastre mulți producători vând produse și deserturi din „ciocolată” care nu conțin unt de cacao, ci alte tipuri de grăsimi vegetale hidrogenate, care sunt mai ieftine, dar totodată nesănătoase, iar în loc de lapte folosesc înlocuitori mult mai ieftini, dar nenaturali. Bineînțeles că aceste genuri de produse nu conțin antioxidanți (flavonoizi). De asemenea, ciocolata albă nu conține substanțe solide din cacao și ciocolată cu lapte are uneori o proporție mai mare de lapte și zahăr decât benefica cacao. Prin urmare, ciocolata neagră este cea mai bună opțiune, având cel mai mare procent de cacao în substanță solidă.


Alte articole captivante


RETRO – anii 1900     Poate cuvântul retro nu pare potrivit, deoarece nu reflectă toate preferințele dintr-o anumită perioadă (activități, comportament general, modă, muzică, stil, etc.), dar l-am ales pentru că marchează și o întoarcere în urmă sau îndărăt, cum îi place să spună unui om deosebit pentru mine. Această întoarcere în timp, prin câteva fotografii ale vremii, aș vrea să formeze, cât de cât, imaginea unor vremuri ...
PRAFUL COSMIC INVADEAZĂ ATMOSFERA      Suntem conștienți, dar totodată nepăsători, că Pământul devine din ce în ce mai murdar. Dar probabil nu știți că o parte din această murdărie provine din spațiu. În fiecare zi, atmosfera Pământului este invadată de praf provenit de la meteoriți, de toate formele și mărimile, comete, asteroizi și planete vechi, apuse demult. Acest nor de particule fine, incredibil de mici, asemănătoare ca dimensiune cu ...
RĂSPUNSURI LA 6 ÎNTREBĂRI DE LOGICĂ MAI GRELE      1. Răspuns corect: 4       Explicație: Pe primul rând cele 3 imagini (pătrate) au fiecare câte 8 linii oblice în casete (pătratele mai mici). Pe al doilea rând au 9 linii oblice, iar pe al treilea 10 linii oblice. Imaginea notată cu cifra 4 este singura, din variantele de răspuns, cu 10 linii oblice, care se potrivește pe rând.      2. Răspuns corect: 3      Explicație: Pe fiecare rând, imaginile di...
BLUGII CARE ÎȘI SCHIMBĂ CULOAREA      Designerul Naked & Famous Denim este cunoscut pentru abordările creative și mai puțin așteptate, când vine vorba de crearea de haine. De curând, a creat o pereche de blugi termo-cromatici, care își schimbă culoarea în funcție de temperatura corpului purtătorului. Când este frig, blugii au culoarea albastru. După ce se încălzesc, prin purtare, de la temperatura corpului, culoarea blugilor se modific...
FOTOGRAFII LA MOMENTUL POTRIVIT      Este momentul potrivit pentru această serie impresionantă de poze?      M-am gândit puțin cum să intitulez această colecție de fotografii pe care le-am strâns în decurs de câteva luni, de ici, de colo, și, ulterior, de câte ori am avut ocazia, am mai adăugat alte poze cu această temă. Cred că “momentul potrivit” este expresia adecvată, corectă, pentru că potrivit are mai multe sensuri: bine ales, aran...
MUZICA ÎNCURAJEAZĂ CONSUMUL DE ALCOOL      Experți analiști americani au analizat 720 de melodii de top, conform clasificării oferite de Billboard Magazine, din anii 2009, 2010 și 2011 și au ajuns la concluzia că muzica încurajează consumul de alcool într-o măsură nebănuit de mare. În total, 167 de cântece au menționat alcoolul în text și 46 de cântece au menționat diverse brand-uri care produc sau comercializează alcool și băuturi.      Ana...
RADIOUL DIGITAL – VIITORUL RADIODIFUZIUNII      La fel ca și trecerea la televiziunea digitală, radioul digital este următorul pas în radiodifuziune, adică înlocuirea platformei analogice (AM și FM) cu una digitală. Pentru recepționare este necesar un radioreceptor digital (decodor digital), cu afișaj electronic, capabil să transforme semnalul digital recepționat în semnal analogic (aceste aparate pot recepționa și posturile care emit în tehnologia ...
RAJA       Dacă căutați în DEX cuvântul RAJA nu îl găsiți, dar înseamnă Regia Autonomă Județeană de Apă, după gândirea mea proprie, pentru că pe site-ul instituției nu exista altă explicație referitoare la denumire, considerând că toți romanii sunt extrem de școliți. După ce am căutat pe banalul Internet, a apărut imediat o declarație copleșitoare: Cel mai preţios capital al judeţelor Constanţa, Ialom...
WHISKY VECHI IEFTIN      O firmă americană din Portland a găsit o soluție pentru un whisky vechi ieftin, creând un instrument foarte simplu prin care gustul unui whisky ieftin, obișnuit, devine delicios, ca a unui whisky vechi, îmbătrânit în butoaie de stejar, în doar 24 de ore. Un whisky fin se distinge de unul ieftin prin perioada de timp în care este ținut în butoaie de stejar și de aceea și-au numit produsul Time & Oak...
ȘTERGEREA MEMORIEI      Ștergerea memoriei a fost considerată mult timp un subiect valabil numai pentru filmele de Science-Fiction (cine nu a văzut Men in Black?), dar cercetătorii cred că acum s-a făcut o descoperire care poate face procesul să devină realitate. Cercetarea revoluționară de la Universitatea Uppsala din Suedia ar putea conduce la tratamente radicale noi pentru cei care suferă de tulburări de anxietate, stres ș...