Ciocolata este o dulce răsfățare pentru orice vârstă, în fiecare an consumându-se în întreaga lume circa 7,2 milioane de tone. Deși este considerată de obicei nesănătoasă, ciocolata are de fapt beneficii pentru sănătate. Pe lângă gustul delicios și textura netedă, ciocolata are efecte puternice asupra creierului uman, făcându-ne să ne simțim fericiți. Boabele de cacao sunt bogate în antioxidanți naturali, numiți flavonoizi. Unul dintre ei (epicatechina) poate crește nivelul de oxid nitric din sânge și relaxează vasele de sânge.

     Producția de ciocolată începe de la arborele de cacao, care crește în zonele tropicale (2/3 din producția mondială de cacao provine din Africa). Fructele arborelui, care conțin boabe de cacao, se recoltează între octombrie și decembrie. Boabele sunt lăsate câteva zile la uscat, de obicei la soare, căpătând culoarea maronie și gustul caracteristic de cacao, după care sunt ambalate și trimise la fabricile de ciocolată.

Ciocolata - Fructul arborelui de cacao

     După ce se îndepărtează impuritățile, boabele de cacao sunt prăjite de-a lungul unei benzi transportoare. Durata acestui proces variază în funcție de aroma dorită. Apoi se elimină cojile boabelor, iar miezul, care are un conținut mare de grăsime, se transformă într-o pastă de culoare maro, care se numește lichior de cacao (nu conține alcool). Lichiorul de cacao, care este baza tuturor produselor din ciocolată, este amestecat cu diverse cantități de zahăr și lapte, în funcție de tipul de ciocolată dorit (de obicei, ciocolata neagră are 70% lichior de cacao). Mai departe, în utilaje speciale, se separă grăsimea obținându-se untul de cacao și pudra de cacao (fără grăsime).

    Notă: Ciocolata albă conține unt de cacao, zahăr, lapte (praf), ciocolata cu lapte conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr, lapte (praf), iar ciocolata neagră și amăruie conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr.

     Pe lângă zahăr și lapte (praf), se mai adaugă diverși emulsificatori naturali pentru a da ciocolatei o textură mătăsoasă, mai fină și de multe ori vanilie. Amestecul este malaxat în rezervoare gigant, la aproximativ 46°C, cea mai bună ciocolată fiind obținută după o amestecare de mai mult de o săptămână. Apoi, prin procesul de temperare, amestecul este răcit și încălzit succesiv, într-un ciclu bine stabilit, la temperaturi bine determinate. În cazul în care lichidul se răcește și se întărește prea repede, moleculele de grăsime formează un polimorf liber, dezordonat, care face ciocolata moale și neatrăgătoare, cu o „floare” de grăsime la suprafață. La final, ciocolata este turnată în forme, putându-i-se adăuga și alte ingrediente, precum alune, stafide, fructe, migdale etc.

Ciocolata

     De obicei, punctul de topire al ciocolatei este la 33,8°C, doar cu puțin sub temperatura corpului nostru, și a fost ales cu grijă. Pe lângă luciu și textură, este o altă caracteristică atrăgătoare a acestui deliciu: atunci când punem ciocolată în gură, se topește încet și ne creează o senzație minunată.

     Din păcate, în zilele noastre mulți producători vând produse și deserturi din „ciocolată” care nu conțin unt de cacao, ci alte tipuri de grăsimi vegetale hidrogenate, care sunt mai ieftine, dar totodată nesănătoase, iar în loc de lapte folosesc înlocuitori mult mai ieftini, dar nenaturali. Bineînțeles că aceste genuri de produse nu conțin antioxidanți (flavonoizi). De asemenea, ciocolata albă nu conține substanțe solide din cacao și ciocolată cu lapte are uneori o proporție mai mare de lapte și zahăr decât benefica cacao. Prin urmare, ciocolata neagră este cea mai bună opțiune, având cel mai mare procent de cacao în substanță solidă.


Alte articole captivante


OCHELARI CU CUREA MAGNETICĂ      Aproape toată lumea are nevoie de ochelari pentru citit, inevitabil, de la o anumită vârstă. Iar un șnur, mai subțire sau mai gros, din diverse materiale, este un accesoriu la îndemână, des folosit. Din păcate, aceste șnururi sau cordoane adesea se răsucesc, se încurcă sau se prind de haine, nasturi, lănțișoare, cercei, etc., devenind incomode și inestetice.      Indiferent de vârstă, această pereche ...
UN PITIC CARE A DEVENIT GIGANT      Probabil că ați auzi de multe minuni sau rarități medicale, dar există un caz extraordinar, unic în istoria medicală, care este realmente ciudat: un pitic care a devenit gigant în cursul vieții sale.      Adam Rainer s-a născut la Graz, în Austria, în anul 1899 din părinți cu o înălțime normală: tatăl său avea 1,72 metri și mama sa 1,65 metri. A încercat să se înroleze în armată pentru a participa la ...
BUNURI DE CONSUM ȘI SERVICII ÎN UE      În anul 2013, nivelul prețurilor pentru bunuri de consum și servicii au diferit foarte mult între statele membre. Danemarca (140% din media EU-28) au avut cel mai înalt nivel de preț, urmată de Suedia (130%), Luxemburg și Finlanda (ambele 123%). Niveluri de preț de 10% - 20% peste media EU-28 au fost în Irlanda (118%), Marea Britanie (114%) și Olanda (110%), în timp ce Belgia și Franța (ambele 109%), A...
ILUZIA EBBINGHAUS DINAMICĂ      Acum vreo doi și jumătate scriam despre cercurile Titchener sau iluzia Ebbinghaus, care este o iluzie optică de percepție a dimensiunii relative (creierul nostru percepe dimensiunea unui obiect în funcţie de obiectele din jurul său) și care încă provoacă o dezbatere aprigă în cercurile psihologice cu privire la mecanismul exact care o produce.      Iluzia Ebbinghaus a fost numită după descoperitorul e...
PISCINE CU VEDERI SPECTACULOASE      Ce ați zice de o baie relaxantă la înălțime, chiar pe acoperiș, în piscine cu vederi spectaculoase? Dacă ideea vă încântă, nu pierdeți ocazia să le admirați chiar aici.      În general, piscinele din orașe nu beneficiază de o priveliște încântătoare. Totuși, în lume există mai multe piscine care au fost poziționate extraordinar, în unele dintre cele mai frumoase orașe din lume sau chiar pe cele mai im...
FRUCTE NECUNOSCUTE LA NOI      Magazinele de specialitate și supermarket-urile din Europa extind în mod constant selecțiile lor de fructe exotice sau de pe alte continente. Cu toate acestea, există încă o mulțime de fructe puțin frecvente, mai ales aici, la noi, care sunt de bază pe alte piețe alimentare din lume. Iată câteva dintre ele, despre care, probabil, nu aveți informații mai deloc. 1. Sugar apple (mărul de zahăr)      Măr...
POSTERE 4      Acum a sosit momentul pentru alte postere (postere 4). La preambul nu renunț!      Posterele pot fi folosite în multe scopuri, fiind de multe ori modalități de promovare ale ideilor și programelor celor ce se ocupă cu publicitatea, în special pentru evenimente muzicale sau filme, propaganda sau a unor diverse grupări ce încearcă să transmită un mesaj.      Un poster se lipește, de obicei, pe o supraf...
CELE MAI SCUMPE SUBSTANȚE      Când ne gândim la aur facem imediat o analogie cu lucruri scumpe și lux. De fapt acest metal a fost încă din cele mai vechi timpuri asociat cu bogăția și puterea. Dar iată că aurul sau diamantele nu sunt cele mai scumpe substanțe sau elemente care se tranzacționează în lume la prețuri incredibile. Mai jos este lista completă a celor mai scumpe substanțe din lume, în funcție de prețul pentru un gram. 1...
BUSOLA CUANTICĂ      Astăzi, metodele de identificarea a unei locații de pe Pământ se bazează pe sisteme de navigație prin satelit, cum ar fi Global Positioning System (GPS). GPS-ul, deși unul dintre cele mai mari invenții ale epocii moderne, are o serie de limitări și, mai ales, se bazează pe sateliți lansați în spațiu. În februarie a.c., SUA a avertizat că GPS-ul, cea mai folosită tehnologie de localizare prin satelit, e...
LEACUL PENTRU MIGRENE      Migrena este o durere de cap, localizată într-o anumită regiune a capului, care este  însoțită de tulburări digestive (greață, vărsături etc.). Ea se manifestă sub formă de crize, cu o durată de 4 până la 72 de ore și are caracter recidivant. O persoană care are migrene, nu-și poate desfășura normal activitățile cotidiene (de rutină). Cu toate că migrenele sunt neplăcute, nu produc leziuni pe termen lu...