Ciocolata este o dulce răsfățare pentru orice vârstă, în fiecare an consumându-se în întreaga lume circa 7,2 milioane de tone. Deși este considerată de obicei nesănătoasă, ciocolata are de fapt beneficii pentru sănătate. Pe lângă gustul delicios și textura netedă, ciocolata are efecte puternice asupra creierului uman, făcându-ne să ne simțim fericiți. Boabele de cacao sunt bogate în antioxidanți naturali, numiți flavonoizi. Unul dintre ei (epicatechina) poate crește nivelul de oxid nitric din sânge și relaxează vasele de sânge.

     Producția de ciocolată începe de la arborele de cacao, care crește în zonele tropicale (2/3 din producția mondială de cacao provine din Africa). Fructele arborelui, care conțin boabe de cacao, se recoltează între octombrie și decembrie. Boabele sunt lăsate câteva zile la uscat, de obicei la soare, căpătând culoarea maronie și gustul caracteristic de cacao, după care sunt ambalate și trimise la fabricile de ciocolată.

Ciocolata - Fructul arborelui de cacao

     După ce se îndepărtează impuritățile, boabele de cacao sunt prăjite de-a lungul unei benzi transportoare. Durata acestui proces variază în funcție de aroma dorită. Apoi se elimină cojile boabelor, iar miezul, care are un conținut mare de grăsime, se transformă într-o pastă de culoare maro, care se numește lichior de cacao (nu conține alcool). Lichiorul de cacao, care este baza tuturor produselor din ciocolată, este amestecat cu diverse cantități de zahăr și lapte, în funcție de tipul de ciocolată dorit (de obicei, ciocolata neagră are 70% lichior de cacao). Mai departe, în utilaje speciale, se separă grăsimea obținându-se untul de cacao și pudra de cacao (fără grăsime).

    Notă: Ciocolata albă conține unt de cacao, zahăr, lapte (praf), ciocolata cu lapte conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr, lapte (praf), iar ciocolata neagră și amăruie conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr.

     Pe lângă zahăr și lapte (praf), se mai adaugă diverși emulsificatori naturali pentru a da ciocolatei o textură mătăsoasă, mai fină și de multe ori vanilie. Amestecul este malaxat în rezervoare gigant, la aproximativ 46°C, cea mai bună ciocolată fiind obținută după o amestecare de mai mult de o săptămână. Apoi, prin procesul de temperare, amestecul este răcit și încălzit succesiv, într-un ciclu bine stabilit, la temperaturi bine determinate. În cazul în care lichidul se răcește și se întărește prea repede, moleculele de grăsime formează un polimorf liber, dezordonat, care face ciocolata moale și neatrăgătoare, cu o „floare” de grăsime la suprafață. La final, ciocolata este turnată în forme, putându-i-se adăuga și alte ingrediente, precum alune, stafide, fructe, migdale etc.

Ciocolata

     De obicei, punctul de topire al ciocolatei este la 33,8°C, doar cu puțin sub temperatura corpului nostru, și a fost ales cu grijă. Pe lângă luciu și textură, este o altă caracteristică atrăgătoare a acestui deliciu: atunci când punem ciocolată în gură, se topește încet și ne creează o senzație minunată.

     Din păcate, în zilele noastre mulți producători vând produse și deserturi din „ciocolată” care nu conțin unt de cacao, ci alte tipuri de grăsimi vegetale hidrogenate, care sunt mai ieftine, dar totodată nesănătoase, iar în loc de lapte folosesc înlocuitori mult mai ieftini, dar nenaturali. Bineînțeles că aceste genuri de produse nu conțin antioxidanți (flavonoizi). De asemenea, ciocolata albă nu conține substanțe solide din cacao și ciocolată cu lapte are uneori o proporție mai mare de lapte și zahăr decât benefica cacao. Prin urmare, ciocolata neagră este cea mai bună opțiune, având cel mai mare procent de cacao în substanță solidă.


Alte articole captivante


MASTURBARE ÎN PUBLIC      Se pare că în Suedia masturbarea în locuri publice este permisă și nu are nici consecințe. O hotărâre judecătorească recentă a Curții din districtul Södertörn sugerează că masturbarea pe plajă este "OK". Procurorul Olof Vrethammar l-a achitat pe un bărbat de 65 de ani care, în luna iunie a.c., a fost acuzat de agresiune sexuală după ce literalmente și-a dat pantalonii jos și s-a masturbat pe plaja Drev...
ATRIBUIRE TRASEE JUDEȚENE 2013      ULTIMA ORĂ:  în M.O. nr. 679 din 5 noiembrie 2013 a fost publicat ordinul comun al Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 3310/2013 și al Ministrului Transporturilor nr. 1365/2013, care modifică Anexa nr. 1 (Metodologia de punctare) punctul 1 și Anexa nr. 2 (Criteriile de evaluare și punctajele) punctul 8 din Ordinul comun M.A.I./M.T.I. nr. 240/1614 din 2012. Modificările aduse...
BISERICA CATOLICĂ NU ESTE CHIAR O SFÂNTĂ      După o anchetă de patru ani, o comisie instituită de Biserica Catolică din Australia a șocat pe bună dreptate cetățenii acestei țări și comunitățile religioase sau nereligioase din întreaga lume prin anunțul pe care l-a făcut. Reprezentanții Bisericii Catolice au plătit compensații în valoare de 276,1 milioane de dolari australieni (adică vreo 212 milioane de dolari americani) câtorva mii de persoane c...
STAREA FOTBALULUI EUROPEAN      După Paște, organismul de conducere a fotbalului european, UEFA, a publicat un raport privind activitatea fotbalistică. Numit sugestiv “The European Club Footballing Landscape”, raportul este incredibil de bogat, un mic “tezaur” despre sportul cel mai iubit de pe continentul european. Chiar dacă o parte din datele prezentate sunt din sezonul trecut, ele oferă o idee generală a tendințelor dominante în ...
MANUAL PENTRU TURIȘTI      Conform unui sondaj realizat de Triposo, americanii și-au consolidat reputația de cei mai răi turiști din lume, fiind caracterizați ca nepoliticoși, gălăgioși, grași și alegând o vestimentație total neadecvată. Sunt urmați de turiștii din Marea Britanie, care au cel mai rău comportament, de ruși, nepoliticoși, zgomotoși și mereu beți, de chinezi, care copleșesc numeric și de australieni. Clasamentul ru...
COMENTARII LA YOUTUBE      YouTube face viața grea utilizatorilor care au postat comentarii negative și răutăcioase la imaginile vizionate și s-au ascuns în spatele anonimatului. Site-ul video începe sa ceara utilizatorilor numele complet atunci când fac comentarii și descărca clipuri. În locul unui pseudonim, compania YouTube dorește numele complet al utilizatorului, asociat cu imaginea folosită pe contul  Google+. Această măsu...
PILULE DIGITALE      Pe măsură ce societatea duce o luptă deschisă pentru intimitate pe Internet, oamenii de știință și cercetătorii pregătesc noi valuri de tehnologii, chiar mai intruzive: calculatoare digerabile și senzori minusculi în interiorul pastilelor. În interiorul acestor pastile sunt senzori mici și emițătoare. Le înghițiți cu apă, lapte sau orice preferați, după care  dispozitivele ajung intacte în stomac. În t...
MODELELE SUPER SUBȚIRI INTERZISE      Franța a adoptat o lege care prevede ca modelele super subțiri să nu mai defileze pe podiumurile de modă și să nu mai apară în reclame. Țara cea mai importantă din industria modei și în special în domeniul articolelor de lux – moda vine de la Paris, recunoșteau majoritatea doamnelor – se alătură astfel altor state ca Italia, Spania și Israel, care au adoptat legi împotriva modelelor prea slabe. Măsura ...
LA MUNCĂ, ÎN FAȚA TELEVIZORULUI      Speranța de viață este în continuă în creștere de mai bine de douăzeci de ani în aproape fiecare regiune a globului. În medie, speranța de viață în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene a fost de 79,2 ani în anul 2012, cu 5,1 ani mai mult decât în anii 1990. Spania, cu o speranță de viață de 82,5 ani, Italia, cu 82,4 ani, și Franța, cu 82,1 ani, sunt țările europene cu cele mai ridicate speranțe...
RENUNȚĂM LA FARFURII?      Spălarea vaselor nu este o treabă plăcută, chiar deloc. Cei care pot folosi o mașină de spălat vesela au, de asemenea, grijile lor. Dar, datorită unei noi invenții, spălarea farfuriilor ar putea să ajungă de domeniul trecutului. Cunoscută sub numele de Bake.A.Dish, ustensila produce farfurii, castroane, platouri sau boluri în care se pot pune orice mâncare sau alte produse alimentare de prin bucătărie....