Ciocolata este o dulce răsfățare pentru orice vârstă, în fiecare an consumându-se în întreaga lume circa 7,2 milioane de tone. Deși este considerată de obicei nesănătoasă, ciocolata are de fapt beneficii pentru sănătate. Pe lângă gustul delicios și textura netedă, ciocolata are efecte puternice asupra creierului uman, făcându-ne să ne simțim fericiți. Boabele de cacao sunt bogate în antioxidanți naturali, numiți flavonoizi. Unul dintre ei (epicatechina) poate crește nivelul de oxid nitric din sânge și relaxează vasele de sânge.

     Producția de ciocolată începe de la arborele de cacao, care crește în zonele tropicale (2/3 din producția mondială de cacao provine din Africa). Fructele arborelui, care conțin boabe de cacao, se recoltează între octombrie și decembrie. Boabele sunt lăsate câteva zile la uscat, de obicei la soare, căpătând culoarea maronie și gustul caracteristic de cacao, după care sunt ambalate și trimise la fabricile de ciocolată.

Ciocolata - Fructul arborelui de cacao

     După ce se îndepărtează impuritățile, boabele de cacao sunt prăjite de-a lungul unei benzi transportoare. Durata acestui proces variază în funcție de aroma dorită. Apoi se elimină cojile boabelor, iar miezul, care are un conținut mare de grăsime, se transformă într-o pastă de culoare maro, care se numește lichior de cacao (nu conține alcool). Lichiorul de cacao, care este baza tuturor produselor din ciocolată, este amestecat cu diverse cantități de zahăr și lapte, în funcție de tipul de ciocolată dorit (de obicei, ciocolata neagră are 70% lichior de cacao). Mai departe, în utilaje speciale, se separă grăsimea obținându-se untul de cacao și pudra de cacao (fără grăsime).

    Notă: Ciocolata albă conține unt de cacao, zahăr, lapte (praf), ciocolata cu lapte conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr, lapte (praf), iar ciocolata neagră și amăruie conține lichior de cacao, unt de cacao, zahăr.

     Pe lângă zahăr și lapte (praf), se mai adaugă diverși emulsificatori naturali pentru a da ciocolatei o textură mătăsoasă, mai fină și de multe ori vanilie. Amestecul este malaxat în rezervoare gigant, la aproximativ 46°C, cea mai bună ciocolată fiind obținută după o amestecare de mai mult de o săptămână. Apoi, prin procesul de temperare, amestecul este răcit și încălzit succesiv, într-un ciclu bine stabilit, la temperaturi bine determinate. În cazul în care lichidul se răcește și se întărește prea repede, moleculele de grăsime formează un polimorf liber, dezordonat, care face ciocolata moale și neatrăgătoare, cu o „floare” de grăsime la suprafață. La final, ciocolata este turnată în forme, putându-i-se adăuga și alte ingrediente, precum alune, stafide, fructe, migdale etc.

Ciocolata

     De obicei, punctul de topire al ciocolatei este la 33,8°C, doar cu puțin sub temperatura corpului nostru, și a fost ales cu grijă. Pe lângă luciu și textură, este o altă caracteristică atrăgătoare a acestui deliciu: atunci când punem ciocolată în gură, se topește încet și ne creează o senzație minunată.

     Din păcate, în zilele noastre mulți producători vând produse și deserturi din „ciocolată” care nu conțin unt de cacao, ci alte tipuri de grăsimi vegetale hidrogenate, care sunt mai ieftine, dar totodată nesănătoase, iar în loc de lapte folosesc înlocuitori mult mai ieftini, dar nenaturali. Bineînțeles că aceste genuri de produse nu conțin antioxidanți (flavonoizi). De asemenea, ciocolata albă nu conține substanțe solide din cacao și ciocolată cu lapte are uneori o proporție mai mare de lapte și zahăr decât benefica cacao. Prin urmare, ciocolata neagră este cea mai bună opțiune, având cel mai mare procent de cacao în substanță solidă.


Alte articole captivante


INTERNETUL INHIBĂ CREIERUL      Internetul inhibă creierul și gândirea - este concluzia unui studiu internațional realizat de Kaspersky Labs, la care au participat peste 6.000 de oameni cu vârstă de peste 16 ani. O mare parte dintre ei se bazează pe Internet pentru a căuta răspunsuri, dar, de asemenea, uită rapid, extrem de ușor, informațiile pe care le-au găsit on-line.       Problema dependenței de Internet, atât în ​​rândul adulț...
CHEIA CAMEREI DE HOTEL: TELEFONUL     Cheia camerei de hotel poate fi acum propriul telefon, gen smartphone. Acesta este un alt exemplu grăitor care dovedește că dispozitivele mobile uzuale încep să ne controleze de la "mică distanță" întreaga noastră viață.      Începând din această lună, o parte din oaspeții hotelurilor Starwood vor putea să-și folosească smartphone-urile în loc de cheia camerei de hotel. Sistemul a fost implementat deoc...
TOATE AUTOTURISMELE TREBUIE SĂ AIBĂ UN DISPOZITIV DE REMORCARE      Dacă vă uitați la barele de protecție din față și din spate ale mașinii personale sau de serviciu veți observa niște capace de protecție din plastic, pătrate sau rotunde, care au în mod sigur un rost. Nu trebuie să vă simțiți ofensați dacă nu știți de ce sunt acolo, pentru că asta am de gând să vă spun. Regulamentul (UE) nr. 1005/2010 prevede că toate autoturismele trebuie să aibă un dispozitiv de remo...
PC vs TABLETĂ      Dispozitivele din întreaga lume (PC-uri, tablete și telefoane mobile) o să ajungă la un total de 2,4 miliarde de unități în 2013, cu o creștere de 9% față de 2012, iar creșterea va continua, ajungând la mai mult de 2,9 miliarde de unități în 2017, potrivit Gartner Inc. (este lider mondial în cercetarea tehnologiei informației și, de asemenea, o companie de consultanță). Dar utilizarea acestor dispoziti...
TRICOURILE ECHIPELOR DE LA CM DE FOTBAL DIN BRAZILIA      Imediat începe campionatul mondial de fotbal și poate vreți să vedeți cum arată tricourile echipelor de la CM de fotbal din Brazilia. Toate cele 32 de echipe de la Cupa Mondială 2014 și-au reproiectat echipamentul pentru turneul final din această vară. Unele echipe (Brazilia, Croația) au făcut doar mici modificări, abia vizibile, în timp ce altele au fost mai radicale (vezi tricouri de joc cu fulgere a...
STICLĂ PLATĂ      La nivel global, anul trecut, au fost vândute peste 600 de miliarde de sticle de unică folosință. Numai în SUA, studiile arată că, în fiecare secundă, se consumă conținutul a circa 1.500 de sticle de unică folosință și doar aproape 20% dintre ele sunt apoi reciclate.      Doi tineri australieni (28 ani) au proiectat o sticlă practică și ecologică. Ca susținători ai protecției mediului înconjurător, ei...
ALCOOLUL NU ÎNCĂLZEȘTE CORPUL      Multă lume crede că alcoolul crește temperatura corpului și, de aceea, este chiar folosit pentru a preveni hipotermia. De fapt, este exact invers: alcoolul nu încălzește corpul, ci ajută la scăderea temperaturii generale a organismului uman. Acest lucru s-a încetățenit în mod greșit în mintea oamenilor probabil datorită faptului că persoanele care consumă băuturi alcoolice simt imediat o căldură care l...
EXPLICAȚIA ȘTIINȚIFICĂ PENTRU MIROSUL PICIOARELOR      Mirosul picioarelor este o problemă cu care se confruntă multe persoane și creează disconfort, chiar senzația de jenă, putând duce uneori la apariția unor complexe de inferioritate.      Primul lucru care duce la mirosul picioarelor este transpirația. Unele locuri din corpul uman au concentrații mai mari de glande sudoripare, iar picioarele sunt pe primul loc în această listă. Fiecare picior are peste...
RĂSPUNSUL LA 10 ÎNTREBĂRI LOGICE      Sunt sigur că pe primele 8 le-ați rezolvat, ultimele 2 fiind ceva mai dificile. Iată soluțiile în aceiași ordine:      1. Răspuns E      Explicație: a 3-a zi după sâmbătă este marți, care este cu 2 zile înainte de ieri, care înseamnă că este joi. Așadar azi este vineri!      2. Răspuns C      Explicație: prima persoană dă noroc cu 9 persoane, cea de-a doua cu alte 8 persoane, cea de-a treia cu alte...
NAS ELECTRONIC DE IDENTIFICARE      Poate ați auzit de un “nas electronic” sau de un “nas artificial” care poate verifica prospețimea și calitatea alimentelor sau care identifică mirosul fructelor sau de un altul care este capabil să detecteze cantități infime de chimicale periculoase în aer: pesticide, emisii de gaze sau scurgeri de gaze, agenți chimici, substanțe volatile, etc.      Cercetătorii spanioli de la Universitatea Politehnic...