M-am gândit să prezint câteva dintre iluziile foarte cunoscute în lumea psihologilor, dar care impresionează profund o persoana neavizată. Delectați-vă, cred că merită !

Grila Hermann

Grila Hermann

     Aceasta este o iluzie clasică numită după Ludimar Hermann care a descoperit-o în 1870. La fiecare punct de intersecție a liniilor albe, ochii noștri percep o pată gri, o umbră. Dacă te uiți direct la una din intersecții, această pată dispare.

Triunghiul Kanizsa

Triunghiul Kanizsa

     A fost numit după psihologul Gaetano Kanizsa primul care a descris efectul său. Când te uiți la imagine, creierului creează conturul unui triunghi (pe fond negru), deși nu există niciunul. În realitate, este o iluzie creată de unghiuri.

Obiect imposibil – Blivet

Blivet

     Urmează o iluzie destul de celebră, iluzia obiectului imposibil. Obiectul reprezintă o furcă din două cadre dreptunghiulare la un capăt, care se metamorfozează în trei dinți cilindrici la celălalt capăt.

Iluzia monștrilor

Iluzia monstrul

      Această iluzie se găsește în aproape toate cărțile de psihologie din lume, eventual și sub alte forme. Cei doi monștri din acestă iluzie sunt de fapt de aceiași dimensiune (aproximativ 4,5 cm – puteți să-i măsurați). Creierul tău ajustează în mod automat imagini care se percep a fi îndepărtate, în scopul de a compensa faptul că acestea sunt mai mari decât par.

Iluzia Jastrow

Iluzia Jastrow

     Numită după Robert Jastrow care a descoperit-o în 1889, figura de jos (B) pare să fie mai mare, deși este de aceeași dimensiune cu figura A (măsurați, pentru siguranța). Acest lucru se datorează faptului că marginea mai scurtă a figurii „A” este direct adiacentă la marginea mai lungă a figurii „B”.

Scara nesfârșită

Scara nesfârșită LEGO

     Aceasta este o variație a iluziei scara nesfârșită, construită din Lego. Ca și Blivet, acest lucru este, de asemenea, un obiect imposibil și este cunoscut și sub denumirea „triunghiul Penrose„. Exemplificare:

Iluzia Hering

Iluzia Hering

     Deși cele două linii roșii par a fi înclinate către exterior acestea sunt perfect drepte și paralele. Iluzia este atribuită lui Ewald Hering, un fiziolog german, care credea că distorsiunea este derivată din vederea supraestimată a unghiurilor la punctele de intersecție.

     Încă două variante ale acestei iluzii:

Iluzia Hering 1

Iluzia Hering 2

Obiect imposibil – Bucăți de lemn minune

Bucăți de lemn

     Un alt exemplu de obiect imposibil. De data aceasta pare o rotație a bucăților de lemn, dintr-o parte în cealaltă, o inconsecvență. Sunt unul lângă altul (în plan orizontal) sau unul peste celalalt (în plan vertical)? Din cauza asta se mai numesc figuri nedescifrate.

Iluzia umbrei

Iluzia umbrei

     Probabil este una dintre cele mai incredibile iluzii. Iluzia a fost publicată pentru prima dată de către Edward Adelson. Deși pătratul etichetat „A” pare a avea o culoare mai închisă decât pătratul etichetat „B”, ele sunt de fapt identice la culoare, având exact aceiași nuanță de gri. E în regulă dacă nu credeți! Verificați imaginea în Photoshop ca să vă convingeți.

Iluzia cafenelei

Iluzia cafenelei

     O altă iluzie celebră care fost mai recent descoperită pe peretele unei cafenele. Deși liniile par a fi divergente una față de alta, ele sunt de fapt paralele.

Turnul înclinat

Turnuri înclinate

     Într-adevăr, Turnul din Pisa este înclinat, dar aceste două imagini sunt de fapt una și aceiași. Deși imaginea din dreapta pare a fi înclinată față de cea din stânga, acest lucru este numai în capul tău. Puteți să încercați și cu alte imagini, ale altor clădiri, rezultatul va fi același.

Cercurile Titchener

Iluzia Ebbinghaus

     De asemenea, cunoscută și sub numele de iluzia Ebbinghaus, există încă o dezbatere aprigă în cercurile psihologice cu privire la mecanismul exact care o produce. În esență, cercul portocaliu din stânga pare să fie mai mic decât cel din dreapta, deși, în realitate, ele sunt de aceiași dimensiune.

Spirala Fraser

Spirala Fraser

     Descrisă pentru prima dată de psihologul britanic James Fraser în 1908, această iluzie este, de asemenea, cunoscută sub numele de  „spirala falsă„. În timp ce se pare că arcurile sunt suprapuse și spiralează spre infinit, ele sunt, de fapt, doar o serie de cercuri concentrice.

Dacă  v-am încălzit și v-am trezit interesul, urmează câteva iluzii în mișcare. Atenție sporită !

Sus-jos

Sus-jos

    Deși este evident că cel 3 piloni stau în aceiași poziție orizontală, creierul nostru este convins că aceștia se află în mișcare către dreapta.

Pătrate rotitoare

Pătrate rotitoare

     La început, dacă priviți figura în ansamblu, se observa o mișcare a pătratelor. De îndată ce ochii tăi se opresc însă pe un anumit pătrat, mișcarea de rotație a acestuia va înceta.

Cursa lila

Cursa lila

     Cunoscută și sub numele de iluzia Pac-Man, dacă te uiți la centrul imaginii (la cruce) pentru câteva secunde vei începe să percepi un punct verde care se mișca în jurul cercului cu puncte lila. După alte câteva secunde, vei vedea mai multe discuri verzi care se învârt în imagine, fără cele lila (dacă aveți probleme cu vederea mutați-vă mai aproape de ecran).

Iluzia statică

Iluzia statică

     Nu, aceasta nu este o imagine GIF animată. Imaginea este cu adevărat statică. Observați că, atunci când te uiți fix la orice punct, se va opri din mișcare. Această iluzie puternică este derivată din interacțiunea dintre contrastele de culoare și pozițiile umbrelor în cadrul imaginii.

     Atât deocamdată. Sper că  v-am oferit câteva minute frumoase.

     P.S.  Mai era ceva din categoria obiectelor imposibile, celebrul triunghi.

Triunghi imposibil


Alte articole captivante


6 ÎNTREBĂRI DE LOGICĂ MAI GRELE      După câteva teste de perspicacitate și inteligență nativă sau dobândită, vă propun un altul, cu doar cu 6 întrebări, care este de nivel superior față de celelalte. Succes!      1. Din cele 8 variante, găsiți imaginea care urmează în mod logic      2. Din cele 8 variante, găsiți imaginea care urmează în mod logic      3. Din cele 8 variante, găsiți imaginea care urmează în mod logic      4. Di...
PREMIILE CONCURSULUI DE FOTOGRAFIE NATIONAL GEOGRAPHIC 2012      National Geographic stabilește un standard pentru excelență în fotografie. Mai mult de 22000 de fotografii au fost transmise din peste 150 de țări, atât de fotografi profesioniști cât și de amatori entuziaști, iubitori de fotografie, de pe tot globul. Fotografiile au fost prezentate în trei categorii: oameni, locuri și natură și au participat la concursul anual din 2012 pentru creativitate și calitate ...
TURBINE EOLIENE ZBURĂTOARE      Altaeros Energies, o companie care construiește generatoare și turbine eoliene, a finalizat proiectul pentru cea mai înaltă turbină eoliană, care este amplasată la o înălțime de 305 metri deasupra solului. Proiectul a fost numit BAT (Buoyant Airborne Turbine) și este prima turbină eoliană flotantă (plutitoare) în aer. A fost montată în Alaska.      Soluția aceasta este considerată extrem de flexibil...
PODEA DIN STICLĂ PENTRU SPORT      Folosind LED-uri pentru marcaje, firma germană ASB SYSTEMBAU a dezvoltat o nouă suprafață, din sticlă, pentru competițiile sportive - ASB Glassfloor. Sistemul poate fi folosit și adaptat, prin simpla apăsare a unui comutator, pentru marcarea instantanee a terenului unor sporturi diferite, cum ar fi de badminton, baschet, tenis, handbal sau volei. Astfel se elimină liniile de marcaj care există în mai t...
LENTILE DE CONTACT LCD      Poate fi o scenă dintr-un film SF, dar citirea mesajelor text pe lentile de contact LCD pentru ochi ar putea fi în curând o realitate. Cercetătorii de la Universitatea din Gent (Belgia), au dezvoltat o nouă tehnologie care permite ca mesajele electronice trimise de pe telefoane mobile să fie direct proiectate pe lentilele de contact plasate în ochii destinatarului. Oamenii de știință cred că acest lucr...
SAE      Articolul acesta nu se referă doar la salvarea victimelor prinse în accidente auto grave, folosind instrumente puternice și sofisticate pentru deschiderea ușilor și pentru tăierea balamalele, a stâlpilor sau a acoperișului, ci este axat pe modul în care mașinile s-au schimbat în ultimii ani, făcând astfel acțiunile de salvare mult mai complicate și periculoase pentru echipele de salvare. Au apărut noi ...
ALTĂ PROBLEMĂ      Creierul uman este un lucru încă nedescifrat în totalitate. Atunci când se confruntă cu o situație nouă, incertă, el practic abandonează o analiză atentă și recurge la o serie de comenzi rapide, mentale, care aproape întotdeauna duc la un răspuns greșit. Se pare că, cu cât ești mai inteligent, cu atât ești mai predispus de a face astfel de greșeli.      Un nou studiu, publicat în Journal of Personalit...
BUSOLA CUANTICĂ      Astăzi, metodele de identificarea a unei locații de pe Pământ se bazează pe sisteme de navigație prin satelit, cum ar fi Global Positioning System (GPS). GPS-ul, deși unul dintre cele mai mari invenții ale epocii moderne, are o serie de limitări și, mai ales, se bazează pe sateliți lansați în spațiu. În februarie a.c., SUA a avertizat că GPS-ul, cea mai folosită tehnologie de localizare prin satelit, e...
TRĂSĂTURI CORPORALE ȘI PERFORMANȚE SEXUALE     Ca soți și iubiți, cei mai mulți oameni știu că un aspect fizic atrăgător și o igienă personală desăvârșită asigură o parte din romantismul unei relații. Dar, anumite caracteristici corporale și comportamente sunt surprinzător legate de performanțele sexuale, chiar considerate de unii o componentă critică în relații de succes. Dr. Goldstein, redactor-șef la The Journal of Sexual Medicine și coautor al a...
ANTRENAMENTUL CREIERULUI ONLINE      Mulți oameni la vârsta de mijloc încep să observe că memoria și claritatea mentală nu sunt ceea ce au fost cândva. Nu își pot aminti brusc unde au pus cheile doar cu un moment în urmă, numele unei vechi cunoștințe sau numele unui trupe de muzică. În mod aparent nevinovat, această pierdere de concentrare mentală poate avea un impact negativ asupra noastră din punct de vedere social, profesional și în ge...