M-am gândit să prezint câteva dintre iluziile foarte cunoscute în lumea psihologilor, dar care impresionează profund o persoana neavizată. Delectați-vă, cred că merită !

Grila Hermann

Grila Hermann

     Aceasta este o iluzie clasică numită după Ludimar Hermann care a descoperit-o în 1870. La fiecare punct de intersecție a liniilor albe, ochii noștri percep o pată gri, o umbră. Dacă te uiți direct la una din intersecții, această pată dispare.

Triunghiul Kanizsa

Triunghiul Kanizsa

     A fost numit după psihologul Gaetano Kanizsa primul care a descris efectul său. Când te uiți la imagine, creierului creează conturul unui triunghi (pe fond negru), deși nu există niciunul. În realitate, este o iluzie creată de unghiuri.

Obiect imposibil – Blivet

Blivet

     Urmează o iluzie destul de celebră, iluzia obiectului imposibil. Obiectul reprezintă o furcă din două cadre dreptunghiulare la un capăt, care se metamorfozează în trei dinți cilindrici la celălalt capăt.

Iluzia monștrilor

Iluzia monstrul

      Această iluzie se găsește în aproape toate cărțile de psihologie din lume, eventual și sub alte forme. Cei doi monștri din acestă iluzie sunt de fapt de aceiași dimensiune (aproximativ 4,5 cm – puteți să-i măsurați). Creierul tău ajustează în mod automat imagini care se percep a fi îndepărtate, în scopul de a compensa faptul că acestea sunt mai mari decât par.

Iluzia Jastrow

Iluzia Jastrow

     Numită după Robert Jastrow care a descoperit-o în 1889, figura de jos (B) pare să fie mai mare, deși este de aceeași dimensiune cu figura A (măsurați, pentru siguranța). Acest lucru se datorează faptului că marginea mai scurtă a figurii „A” este direct adiacentă la marginea mai lungă a figurii „B”.

Scara nesfârșită

Scara nesfârșită LEGO

     Aceasta este o variație a iluziei scara nesfârșită, construită din Lego. Ca și Blivet, acest lucru este, de asemenea, un obiect imposibil și este cunoscut și sub denumirea „triunghiul Penrose„. Exemplificare:

Iluzia Hering

Iluzia Hering

     Deși cele două linii roșii par a fi înclinate către exterior acestea sunt perfect drepte și paralele. Iluzia este atribuită lui Ewald Hering, un fiziolog german, care credea că distorsiunea este derivată din vederea supraestimată a unghiurilor la punctele de intersecție.

     Încă două variante ale acestei iluzii:

Iluzia Hering 1

Iluzia Hering 2

Obiect imposibil – Bucăți de lemn minune

Bucăți de lemn

     Un alt exemplu de obiect imposibil. De data aceasta pare o rotație a bucăților de lemn, dintr-o parte în cealaltă, o inconsecvență. Sunt unul lângă altul (în plan orizontal) sau unul peste celalalt (în plan vertical)? Din cauza asta se mai numesc figuri nedescifrate.

Iluzia umbrei

Iluzia umbrei

     Probabil este una dintre cele mai incredibile iluzii. Iluzia a fost publicată pentru prima dată de către Edward Adelson. Deși pătratul etichetat „A” pare a avea o culoare mai închisă decât pătratul etichetat „B”, ele sunt de fapt identice la culoare, având exact aceiași nuanță de gri. E în regulă dacă nu credeți! Verificați imaginea în Photoshop ca să vă convingeți.

Iluzia cafenelei

Iluzia cafenelei

     O altă iluzie celebră care fost mai recent descoperită pe peretele unei cafenele. Deși liniile par a fi divergente una față de alta, ele sunt de fapt paralele.

Turnul înclinat

Turnuri înclinate

     Într-adevăr, Turnul din Pisa este înclinat, dar aceste două imagini sunt de fapt una și aceiași. Deși imaginea din dreapta pare a fi înclinată față de cea din stânga, acest lucru este numai în capul tău. Puteți să încercați și cu alte imagini, ale altor clădiri, rezultatul va fi același.

Cercurile Titchener

Iluzia Ebbinghaus

     De asemenea, cunoscută și sub numele de iluzia Ebbinghaus, există încă o dezbatere aprigă în cercurile psihologice cu privire la mecanismul exact care o produce. În esență, cercul portocaliu din stânga pare să fie mai mic decât cel din dreapta, deși, în realitate, ele sunt de aceiași dimensiune.

Spirala Fraser

Spirala Fraser

     Descrisă pentru prima dată de psihologul britanic James Fraser în 1908, această iluzie este, de asemenea, cunoscută sub numele de  „spirala falsă„. În timp ce se pare că arcurile sunt suprapuse și spiralează spre infinit, ele sunt, de fapt, doar o serie de cercuri concentrice.

Dacă  v-am încălzit și v-am trezit interesul, urmează câteva iluzii în mișcare. Atenție sporită !

Sus-jos

Sus-jos

    Deși este evident că cel 3 piloni stau în aceiași poziție orizontală, creierul nostru este convins că aceștia se află în mișcare către dreapta.

Pătrate rotitoare

Pătrate rotitoare

     La început, dacă priviți figura în ansamblu, se observa o mișcare a pătratelor. De îndată ce ochii tăi se opresc însă pe un anumit pătrat, mișcarea de rotație a acestuia va înceta.

Cursa lila

Cursa lila

     Cunoscută și sub numele de iluzia Pac-Man, dacă te uiți la centrul imaginii (la cruce) pentru câteva secunde vei începe să percepi un punct verde care se mișca în jurul cercului cu puncte lila. După alte câteva secunde, vei vedea mai multe discuri verzi care se învârt în imagine, fără cele lila (dacă aveți probleme cu vederea mutați-vă mai aproape de ecran).

Iluzia statică

Iluzia statică

     Nu, aceasta nu este o imagine GIF animată. Imaginea este cu adevărat statică. Observați că, atunci când te uiți fix la orice punct, se va opri din mișcare. Această iluzie puternică este derivată din interacțiunea dintre contrastele de culoare și pozițiile umbrelor în cadrul imaginii.

     Atât deocamdată. Sper că  v-am oferit câteva minute frumoase.

     P.S.  Mai era ceva din categoria obiectelor imposibile, celebrul triunghi.

Triunghi imposibil


Alte articole captivante


TELEPORTARE      Două echipe de cercetători au extins raza de acțiune a teleportării cuantice la lungimi fără precedent. Această cercetare revoluționară ar putea fi un pas uriaș spre crearea de computere cuantice și alte tehnologii de exploatare la viteze mult peste limitele actuale.      Cu toate că până la teleportarea în timp a oamenilor este încă un drum extrem de lung și mai este mult de muncit, cercetătorii cred...
EXERCIȚII FIZICE ARTIFICIALE         Dieta ideală s-ar putea concretiza prin exerciții fizice artificiale.      Cea mai mare companie de produse alimentare din lume, Nestle, bine cunoscută pentru produsele KitKat și capsulele de cafea Nespresso, a dezvăluit că are în lucru o metodă pentru efectuarea de exerciții fizice multiple fără pic de efort, fără transpirație și fără oboseală. Compania speră să creeze o băutură sau poate o pastil...
TURBINA CU ARIPI      Turbinele eoliene rotative ar putea fi în curând înlocuite cu turbina cu aripi. Firma germană Festo a realizat o nouă turbină eoliană, denumită Dual Wing Generator, care folosește două aripi pentru a genera energie chiar și atunci când viteza vântului este scăzută (la 14 kilometri pe oră).       Mișcarea aripilor, care imită bătaia naturală din aripi a pasărilor, este transformată în energie electri...
COAFURI NEDEMNE DE VEDETE      Au vrut să fie originale pe covorul roșu al cinematografiei sau al muzicii, dar nu au atras atenția într-un mod admirativ, sfârșind prin a avea un look deplasat. Vedetele nu au avut întotdeauna coafuri care le-au avantajat. Unele sunt de nerecunoscut, cu frizuri care le urâțesc în loc să le scoată în evidență trăsăturile. Fotografiile următoare sunt sugestive din acest punct de vedere: coafuri nedemne ...
ÎNCUIETOARE DEȘTEAPTĂ      August Smart Lock este o nouă soluție sigură, ușoară și simplă pentru zăvorârea ușilor caselor, realizată de o companie americană. Se poate controla cine are acces și cine nu fără a avea nevoie de chei sau coduri de intrare, folosind un Smartphone sau un calculator. Producătorul asigură că această tehnologie de blocare este mai sigură decât cheile, care se pot pierde și se pot uita în casă sau decât co...
PERSONALITATEA POZIȚIILOR DE DORMIT      Suntem cu toții conștienți de limbajul corpului nostru atunci când suntem treji, dar nu ne gândim ce spune postura corpului nostru atunci când dormim. Ar putea fi interesant sau chiar paradoxal faptul că profilul corpului în somn definește o personalitate de multe ori foarte diferită de cea pe care ne-o cunoaștem.      Studiile au arătat că există șase tipuri comune de poziții de dormit, legate de t...
FACEBOOK      Dacă ați fost vreodată curioși să aflați câte fotografii se încarcă într-o zi pe Facebook sau câte like-uri se dau de zi cu zi în întreaga rețea socială, aici ați găsit răspunsul. Facebook a dat publicității o situație, zic ei detaliată, a activității pe acest site social.      Iată dimensionarea și defalcarea activităților și informațiilor zilnice (medie): 2,5 miliarde de elementele postate (co...
FOTOGRAFII ÎN PERSPECTIVĂ      În perspectivă înseamnă respectarea regulile de reprezentare a obiectelor în spațiu, ținând seama de depărtarea relativă a obiectelor, iar perspectiva, ca priveliște, poate fi definită ca o privire generală, un aspect general asupra unui peisaj, a unei scene sau a unui obiect văzut din depărtare.      Referitor la partea compozițională, perspectiva joacă un rol extrem de important în fotografie, putân...
TRICOU PENTRU DURERI DE SPATE      Experții susțin că durerile de spate sunt cauzate de mușchii abdominali, care au menirea să ne țină drepți atunci când stăm jos și în picioare. Dar, în cazul în care aceștia slăbesc, apare tendința ca mușchii spatelui, tendoanele, ligamentele și discurile coloanei să se întindă excesiv, ceea ce provoacă durere.      Un nou model de tricou produs de firma Pelham & Strutt, care dorește a fi un trico...
FRUCTE NECUNOSCUTE LA NOI      Magazinele de specialitate și supermarket-urile din Europa extind în mod constant selecțiile lor de fructe exotice sau de pe alte continente. Cu toate acestea, există încă o mulțime de fructe puțin frecvente, mai ales aici, la noi, care sunt de bază pe alte piețe alimentare din lume. Iată câteva dintre ele, despre care, probabil, nu aveți informații mai deloc. 1. Sugar apple (mărul de zahăr)      Măr...