M-am gândit să prezint câteva dintre iluziile foarte cunoscute în lumea psihologilor, dar care impresionează profund o persoana neavizată. Delectați-vă, cred că merită !

Grila Hermann

Grila Hermann

     Aceasta este o iluzie clasică numită după Ludimar Hermann care a descoperit-o în 1870. La fiecare punct de intersecție a liniilor albe, ochii noștri percep o pată gri, o umbră. Dacă te uiți direct la una din intersecții, această pată dispare.

Triunghiul Kanizsa

Triunghiul Kanizsa

     A fost numit după psihologul Gaetano Kanizsa primul care a descris efectul său. Când te uiți la imagine, creierului creează conturul unui triunghi (pe fond negru), deși nu există niciunul. În realitate, este o iluzie creată de unghiuri.

Obiect imposibil – Blivet

Blivet

     Urmează o iluzie destul de celebră, iluzia obiectului imposibil. Obiectul reprezintă o furcă din două cadre dreptunghiulare la un capăt, care se metamorfozează în trei dinți cilindrici la celălalt capăt.

Iluzia monștrilor

Iluzia monstrul

      Această iluzie se găsește în aproape toate cărțile de psihologie din lume, eventual și sub alte forme. Cei doi monștri din acestă iluzie sunt de fapt de aceiași dimensiune (aproximativ 4,5 cm – puteți să-i măsurați). Creierul tău ajustează în mod automat imagini care se percep a fi îndepărtate, în scopul de a compensa faptul că acestea sunt mai mari decât par.

Iluzia Jastrow

Iluzia Jastrow

     Numită după Robert Jastrow care a descoperit-o în 1889, figura de jos (B) pare să fie mai mare, deși este de aceeași dimensiune cu figura A (măsurați, pentru siguranța). Acest lucru se datorează faptului că marginea mai scurtă a figurii „A” este direct adiacentă la marginea mai lungă a figurii „B”.

Scara nesfârșită

Scara nesfârșită LEGO

     Aceasta este o variație a iluziei scara nesfârșită, construită din Lego. Ca și Blivet, acest lucru este, de asemenea, un obiect imposibil și este cunoscut și sub denumirea „triunghiul Penrose„. Exemplificare:

Iluzia Hering

Iluzia Hering

     Deși cele două linii roșii par a fi înclinate către exterior acestea sunt perfect drepte și paralele. Iluzia este atribuită lui Ewald Hering, un fiziolog german, care credea că distorsiunea este derivată din vederea supraestimată a unghiurilor la punctele de intersecție.

     Încă două variante ale acestei iluzii:

Iluzia Hering 1

Iluzia Hering 2

Obiect imposibil – Bucăți de lemn minune

Bucăți de lemn

     Un alt exemplu de obiect imposibil. De data aceasta pare o rotație a bucăților de lemn, dintr-o parte în cealaltă, o inconsecvență. Sunt unul lângă altul (în plan orizontal) sau unul peste celalalt (în plan vertical)? Din cauza asta se mai numesc figuri nedescifrate.

Iluzia umbrei

Iluzia umbrei

     Probabil este una dintre cele mai incredibile iluzii. Iluzia a fost publicată pentru prima dată de către Edward Adelson. Deși pătratul etichetat „A” pare a avea o culoare mai închisă decât pătratul etichetat „B”, ele sunt de fapt identice la culoare, având exact aceiași nuanță de gri. E în regulă dacă nu credeți! Verificați imaginea în Photoshop ca să vă convingeți.

Iluzia cafenelei

Iluzia cafenelei

     O altă iluzie celebră care fost mai recent descoperită pe peretele unei cafenele. Deși liniile par a fi divergente una față de alta, ele sunt de fapt paralele.

Turnul înclinat

Turnuri înclinate

     Într-adevăr, Turnul din Pisa este înclinat, dar aceste două imagini sunt de fapt una și aceiași. Deși imaginea din dreapta pare a fi înclinată față de cea din stânga, acest lucru este numai în capul tău. Puteți să încercați și cu alte imagini, ale altor clădiri, rezultatul va fi același.

Cercurile Titchener

Iluzia Ebbinghaus

     De asemenea, cunoscută și sub numele de iluzia Ebbinghaus, există încă o dezbatere aprigă în cercurile psihologice cu privire la mecanismul exact care o produce. În esență, cercul portocaliu din stânga pare să fie mai mic decât cel din dreapta, deși, în realitate, ele sunt de aceiași dimensiune.

Spirala Fraser

Spirala Fraser

     Descrisă pentru prima dată de psihologul britanic James Fraser în 1908, această iluzie este, de asemenea, cunoscută sub numele de  „spirala falsă„. În timp ce se pare că arcurile sunt suprapuse și spiralează spre infinit, ele sunt, de fapt, doar o serie de cercuri concentrice.

Dacă  v-am încălzit și v-am trezit interesul, urmează câteva iluzii în mișcare. Atenție sporită !

Sus-jos

Sus-jos

    Deși este evident că cel 3 piloni stau în aceiași poziție orizontală, creierul nostru este convins că aceștia se află în mișcare către dreapta.

Pătrate rotitoare

Pătrate rotitoare

     La început, dacă priviți figura în ansamblu, se observa o mișcare a pătratelor. De îndată ce ochii tăi se opresc însă pe un anumit pătrat, mișcarea de rotație a acestuia va înceta.

Cursa lila

Cursa lila

     Cunoscută și sub numele de iluzia Pac-Man, dacă te uiți la centrul imaginii (la cruce) pentru câteva secunde vei începe să percepi un punct verde care se mișca în jurul cercului cu puncte lila. După alte câteva secunde, vei vedea mai multe discuri verzi care se învârt în imagine, fără cele lila (dacă aveți probleme cu vederea mutați-vă mai aproape de ecran).

Iluzia statică

Iluzia statică

     Nu, aceasta nu este o imagine GIF animată. Imaginea este cu adevărat statică. Observați că, atunci când te uiți fix la orice punct, se va opri din mișcare. Această iluzie puternică este derivată din interacțiunea dintre contrastele de culoare și pozițiile umbrelor în cadrul imaginii.

     Atât deocamdată. Sper că  v-am oferit câteva minute frumoase.

     P.S.  Mai era ceva din categoria obiectelor imposibile, celebrul triunghi.

Triunghi imposibil


Alte articole captivante


CUM SE FABRICĂ CIOCOLATA      Ciocolata este o dulce răsfățare pentru orice vârstă, în fiecare an consumându-se în întreaga lume circa 7,2 milioane de tone. Deși este considerată de obicei nesănătoasă, ciocolata are de fapt beneficii pentru sănătate. Pe lângă gustul delicios și textura netedă, ciocolata are efecte puternice asupra creierului uman, făcându-ne să ne simțim fericiți. Boabele de cacao sunt bogate în antioxidanți natura...
ORIGINEA NUMELOR UNOR BRANDURI CELEBRE      Ne cumpăram haine sport de la Nike sau Reebok, bem cafea de la Starbucks, ne răcorim cu Coca-Cola sau Pepsi, conducem o mașină Volkswagen sau KIA cu anvelope Bridgestone, accesăm informații pe Google, ne verificam mail-urile pe Hotmail, folosim telefonul Nokia în sistemul Vodafone și ne mobilăm casa de la IKEA. În urma cu mai mulți ani nici nu știam multe din aceste nume. Poate nu v-ați pus niciodată î...
LUMINA ALBASTRĂ      Lumina albastră a primit o reputație proastă în ultima vreme, mai ales pentru rolul său în perturbarea somnului. Smartphone-urile și alte dispozitive folosite înainte de culcare pot provoca nopți agitate pentru că lumina lor poate duce la suprimarea melatoninei.      Observație: Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, care este situată între cele două emisfere ale creierului. Glanda produc...
SOARELE, PRIETENUL OMENIRII      O suprafață de 3 500 000 km² este disponibilă în țările din Africa de Nord, cum ar fi Maroc, Algeria, Tunisia, Libia și Egipt pentru a amplasa posibile centrale solare. În cazul în care toată această suprafață ar fi folosită, iar randamentul energiei electrice obținută de la soare ar fi în medie de 250 GWh/km² (1 GWh - gigawatt oră = 106 kWh), s-ar produce 875 000 TWh/an (1 TWh - terawatt oră = 109 kWh...
EXERCIȚII FIZICE ARTIFICIALE         Dieta ideală s-ar putea concretiza prin exerciții fizice artificiale.      Cea mai mare companie de produse alimentare din lume, Nestle, bine cunoscută pentru produsele KitKat și capsulele de cafea Nespresso, a dezvăluit că are în lucru o metodă pentru efectuarea de exerciții fizice multiple fără pic de efort, fără transpirație și fără oboseală. Compania speră să creeze o băutură sau poate o pastil...
ANIMALE IMUNE LA CANCER      Cancerul este una dintre principale cauze care provoacă decesul oamenilor. Nu doar noi suntem afectați de această teribilă boală, cancerul fiind răspândit în regnul animal cam în aceeași măsură, pentru animalele sălbatice sau domestice, rata mortalității este similară cu cea de la oameni. Dar sunt totuși animale imune la cancer care trebuie cercetate mai aprofundat.      Pentru animalele care trăiesc ...
O LEGE CARE TREBUIE APLICATĂ LA NOI      Cine mai are puterea să suporte mass-media observă la tot pasul știri cu tineri care se prevalează de numele părinților sau de puterea politică și financiară a acestora pentru a ieși “basma curată” din diverse situații. Încercărilor lor, adesea reușite, de a “cumpăra” prin influență moralitatea civică generală sunt cel puțin revoltătoare, provocând indignarea oamenilor onești. În statul american W...
PREMIILE CONCURSULUI DE FOTOGRAFIE NATIONAL GEOGRAPHIC 2012      National Geographic stabilește un standard pentru excelență în fotografie. Mai mult de 22000 de fotografii au fost transmise din peste 150 de țări, atât de fotografi profesioniști cât și de amatori entuziaști, iubitori de fotografie, de pe tot globul. Fotografiile au fost prezentate în trei categorii: oameni, locuri și natură și au participat la concursul anual din 2012 pentru creativitate și calitate ...
ILUZIA SILUETEI      Iluzia siluetei este o iluzie optică cinetică (care ține de mișcare) bistabilă, ce seamănă cu o dansatoare ce face piruete. Iluzia, creată în 2003 de către web designer-ul Nobuyuki Kayahara, se bazează pe direcția aparentă de mișcare a figurii. Unii privitori văd figura balerinei învârtindu-se în sensul acelor de ceas (de la stânga la dreapta), iar alții o văd învârtindu-se în sensul invers al acelor d...
NAS ELECTRONIC DE IDENTIFICARE      Poate ați auzit de un “nas electronic” sau de un “nas artificial” care poate verifica prospețimea și calitatea alimentelor sau care identifică mirosul fructelor sau de un altul care este capabil să detecteze cantități infime de chimicale periculoase în aer: pesticide, emisii de gaze sau scurgeri de gaze, agenți chimici, substanțe volatile, etc.      Cercetătorii spanioli de la Universitatea Politehnic...