M-am gândit să prezint câteva dintre iluziile foarte cunoscute în lumea psihologilor, dar care impresionează profund o persoana neavizată. Delectați-vă, cred că merită !

Grila Hermann

Grila Hermann

     Aceasta este o iluzie clasică numită după Ludimar Hermann care a descoperit-o în 1870. La fiecare punct de intersecție a liniilor albe, ochii noștri percep o pată gri, o umbră. Dacă te uiți direct la una din intersecții, această pată dispare.

Triunghiul Kanizsa

Triunghiul Kanizsa

     A fost numit după psihologul Gaetano Kanizsa primul care a descris efectul său. Când te uiți la imagine, creierului creează conturul unui triunghi (pe fond negru), deși nu există niciunul. În realitate, este o iluzie creată de unghiuri.

Obiect imposibil – Blivet

Blivet

     Urmează o iluzie destul de celebră, iluzia obiectului imposibil. Obiectul reprezintă o furcă din două cadre dreptunghiulare la un capăt, care se metamorfozează în trei dinți cilindrici la celălalt capăt.

Iluzia monștrilor

Iluzia monstrul

      Această iluzie se găsește în aproape toate cărțile de psihologie din lume, eventual și sub alte forme. Cei doi monștri din acestă iluzie sunt de fapt de aceiași dimensiune (aproximativ 4,5 cm – puteți să-i măsurați). Creierul tău ajustează în mod automat imagini care se percep a fi îndepărtate, în scopul de a compensa faptul că acestea sunt mai mari decât par.

Iluzia Jastrow

Iluzia Jastrow

     Numită după Robert Jastrow care a descoperit-o în 1889, figura de jos (B) pare să fie mai mare, deși este de aceeași dimensiune cu figura A (măsurați, pentru siguranța). Acest lucru se datorează faptului că marginea mai scurtă a figurii „A” este direct adiacentă la marginea mai lungă a figurii „B”.

Scara nesfârșită

Scara nesfârșită LEGO

     Aceasta este o variație a iluziei scara nesfârșită, construită din Lego. Ca și Blivet, acest lucru este, de asemenea, un obiect imposibil și este cunoscut și sub denumirea „triunghiul Penrose„. Exemplificare:

Iluzia Hering

Iluzia Hering

     Deși cele două linii roșii par a fi înclinate către exterior acestea sunt perfect drepte și paralele. Iluzia este atribuită lui Ewald Hering, un fiziolog german, care credea că distorsiunea este derivată din vederea supraestimată a unghiurilor la punctele de intersecție.

     Încă două variante ale acestei iluzii:

Iluzia Hering 1

Iluzia Hering 2

Obiect imposibil – Bucăți de lemn minune

Bucăți de lemn

     Un alt exemplu de obiect imposibil. De data aceasta pare o rotație a bucăților de lemn, dintr-o parte în cealaltă, o inconsecvență. Sunt unul lângă altul (în plan orizontal) sau unul peste celalalt (în plan vertical)? Din cauza asta se mai numesc figuri nedescifrate.

Iluzia umbrei

Iluzia umbrei

     Probabil este una dintre cele mai incredibile iluzii. Iluzia a fost publicată pentru prima dată de către Edward Adelson. Deși pătratul etichetat „A” pare a avea o culoare mai închisă decât pătratul etichetat „B”, ele sunt de fapt identice la culoare, având exact aceiași nuanță de gri. E în regulă dacă nu credeți! Verificați imaginea în Photoshop ca să vă convingeți.

Iluzia cafenelei

Iluzia cafenelei

     O altă iluzie celebră care fost mai recent descoperită pe peretele unei cafenele. Deși liniile par a fi divergente una față de alta, ele sunt de fapt paralele.

Turnul înclinat

Turnuri înclinate

     Într-adevăr, Turnul din Pisa este înclinat, dar aceste două imagini sunt de fapt una și aceiași. Deși imaginea din dreapta pare a fi înclinată față de cea din stânga, acest lucru este numai în capul tău. Puteți să încercați și cu alte imagini, ale altor clădiri, rezultatul va fi același.

Cercurile Titchener

Iluzia Ebbinghaus

     De asemenea, cunoscută și sub numele de iluzia Ebbinghaus, există încă o dezbatere aprigă în cercurile psihologice cu privire la mecanismul exact care o produce. În esență, cercul portocaliu din stânga pare să fie mai mic decât cel din dreapta, deși, în realitate, ele sunt de aceiași dimensiune.

Spirala Fraser

Spirala Fraser

     Descrisă pentru prima dată de psihologul britanic James Fraser în 1908, această iluzie este, de asemenea, cunoscută sub numele de  „spirala falsă„. În timp ce se pare că arcurile sunt suprapuse și spiralează spre infinit, ele sunt, de fapt, doar o serie de cercuri concentrice.

Dacă  v-am încălzit și v-am trezit interesul, urmează câteva iluzii în mișcare. Atenție sporită !

Sus-jos

Sus-jos

    Deși este evident că cel 3 piloni stau în aceiași poziție orizontală, creierul nostru este convins că aceștia se află în mișcare către dreapta.

Pătrate rotitoare

Pătrate rotitoare

     La început, dacă priviți figura în ansamblu, se observa o mișcare a pătratelor. De îndată ce ochii tăi se opresc însă pe un anumit pătrat, mișcarea de rotație a acestuia va înceta.

Cursa lila

Cursa lila

     Cunoscută și sub numele de iluzia Pac-Man, dacă te uiți la centrul imaginii (la cruce) pentru câteva secunde vei începe să percepi un punct verde care se mișca în jurul cercului cu puncte lila. După alte câteva secunde, vei vedea mai multe discuri verzi care se învârt în imagine, fără cele lila (dacă aveți probleme cu vederea mutați-vă mai aproape de ecran).

Iluzia statică

Iluzia statică

     Nu, aceasta nu este o imagine GIF animată. Imaginea este cu adevărat statică. Observați că, atunci când te uiți fix la orice punct, se va opri din mișcare. Această iluzie puternică este derivată din interacțiunea dintre contrastele de culoare și pozițiile umbrelor în cadrul imaginii.

     Atât deocamdată. Sper că  v-am oferit câteva minute frumoase.

     P.S.  Mai era ceva din categoria obiectelor imposibile, celebrul triunghi.

Triunghi imposibil


Alte articole captivante


TEST DE EVALUARE A VEDERII      Acest test de evaluare a vederii este o aplicație relativ recentă disponibilă gratuit pe Facebook, Android, iOS și pe browserele de pe desktop, numită Kuku Kube, care are un nivel surprinzător de dificil. Acest test de evaluare a vederii are la bază capacitatea utilizatorilor de a distinge nuanțele de culoare.      Testul de acuratețe vizuală începe începe cu doar patru pătrate colorate, dintre care u...
CONTORUL FERICIRII      Sistemul este numit “The Happiness Counter” și își propune să încurajeze zâmbetul natural în viața noastră de zi cu zi. Happiness Counter a primit anul acesta premiul Good Design Award and Good Design Best 100. Este echipat cu un aparat de fotografiat digital Sony (Cyber Shot), care folosește tehnologia de recunoaștere a zâmbetului. Echipa care l-a proiectat și realizat, consideră că acest sistem de ac...
IMAGINI HAIOASE 8       Plimbările mele pe cărările Internetului și corespondența prin e-mail cu prieteni adevărați sau virtuali mi-au dezvăluit multe fotografii amuzante, unele prin ridiculul sau comicul situaților, poze nostime și ilare sau într-un cuvânt imagini haioase. După ce le-am împărtășit mai întâi cu prietenii de pe Facebook, adăugându-le un scurt comentariu propriu, am decis să le public și aici, într-o serie mai...
INTELIGENȚA PLANTELOR      Inteligența plantelor este dovedită. Plantele, aceste organisme vegetale alcătuite din rădăcină, tulpină și frunze, sunt atât de complicate prin simplitatea lor. Este incontestabil faptul că ele percep informații din mediu, pe care le înglobează și de care se servesc pentru a-și asigura existența. Dacă definim inteligența precum capacitatea de a rezolva problemele pe care le prezintă viața, atunci este...
1962 – sau acum 50 de ani       Am găsit întâmplator niște date referitoare la costurile de trai din Statele Unite ale Americii în anul 1962 și am rămas surprins, ca să nu zic perplex : venit mediu pe familie : 6 000 dolari/an salariu minim pe oră: 1,25 dolari taxe locale și federale : 20% casa nouă : 15 000 dolari chirie medie lunară : 110 dolari mașină nouă : 2 500 dolari frigider : 500 dolari t...
CASA DINAMICĂ      A fost proiectată casa care se “metamorfozează” în opt configurații diferite, în funcție de starea vremii. De exemplu, dormitorul se poziționează dimineața mereu către răsărit, iar camera de zi se rotește, astfel încât utilizatorul să capteze în mod constant lumina soarelui, în timp ce casa generează energie prin intermediul panourilor solare. Această nouă casă cu proprietăți incredibile de pliere este...
RENAȘTEREA UNEI PLANTE      Oameni de știință ruși au reușit să readucă la viață sau să renască o plantă după mai mult de 30 000 de ani, fiind cel mai vechi organism vegetal regenerat vreodată. Datorita lor și probabil unei veveriță preistorice întreprinzătoare, a fost posibilă regenerarea acestei plante, numita Sylene Stenophylla, din pleistocenul superior.      Pe malul râului Kolîma din Siberia, rușii au găsit în permafrost (...
DICȚIONAR UMORISTIC      Tudor Mușatescu (1903 – 1970) a fost poet, prozator, dramaturg și umorist.  La maturitate, atât ca vârstă, cât și ca formație artistică, Tudor Mușatescu se dedică trup și suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, conducător și proprietar de teatru. Criticii l-au considerat un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri, prin tipologi...
PIELE UMANĂ FALSĂ      Nissan este pe cale de a produce materiale plastice care reproduc la atingere pielea de pe degetele umane. Poate suna un pic extravagant, dar inginerii de la Nissan ne asigură că acestea vor fi folosite în curând. Scopul a fost întotdeauna de a crea materiale care să facă oamenii să interacționeze cu autovehiculul, creându-le cele mai plăcute sentimente. Și, dacă te gândești bine, atunci când vine vorb...
ILUZII – continuare      M-am uitat pe statistica oferită de blog și am rămas surprins de numărul de vizualizări la postarea ILUZII, din 25 august a.c. Acest lucru m-a determinat să mai adaug câteva, pe care le consider la fel de interesante. Iluzia Muller-Lyer      Cele două linii negre orizontale sunt de aceiași lungime, dar cea de jos pare a fi mult mai lungă decât cea de sus, datorită “mustăților” atașate (măsurați cu ...