AUTOVEHICULE HIBRIDE ȘI ELECTRICE ÎN UE (2020)
Conform datelor recente furnizate de Eurostat, Uniunea Europeană (UE) a exportat anul trecut 5,2 de milioane de vehicule (autovehicule propulsate cu benzină și motorină și autovehicule hibride și electrice, în total) și a importat numai 3 milioane de vehicule.
Majoritatea mașinilor exportate în afara UE au folosit motoare pe benzină (64%). Apoi, urmează cele cu motoare pe motorină (22%) și autovehiculele hibride și electrice (14%). La importuri, procentele sunt clar diferite: vehicule cu motoare pe benzină (53%), autovehicule hibride și electrice (30%) și vehicule cu motoare pe motorină (18%).
În anul 2020, au fost exportate circa 725.000 de modele electrice și hibride:
- aproape jumătate au fost vehicule electrice hibride fără încărcare la priză (49%);
- vehicule exclusiv electrice (27%);
- vehicule electrice hibride cu încărcare la priză (24%);
și au fost importate aproximativ 892.000 de modele electrice și hibride:
- jumătate au fost vehicule electrice hibride fără încărcare la priză (50%);
- circa o treime vehicule exclusiv electrice (34%);
- vehicule electrice hibride cu încărcare la priză (16%).
Comerțul la nivel global a scăzut semnificativ anul trecut, chiar dramatic, datorită restricțiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus, dar exporturile și importurile de autovehicule hibride și electrice din/în Uniunea Europeană și-au continuat creșterea graduală din ultimii ani. În comparație cu anul 2017, exporturile de vehicule electrice și hibride din UE au crescut de aproape cinci ori în 2020, iar importurile aproape s-au triplat, tot în această perioadă.
Principalele destinații ale exporturilor de autovehicule hibride și electrice din Uniunea Europeană în anul 2020 au fost Marea Britanie (39%), S.U.A. (16%), Norvegia (10%) și China (9%). Aproape jumătate din vehiculele electrice și hibride importate de UE au venit din Japonia și S.U.A. (fiecare cu un procent de 23%). Apoi, urmează în ordine, Coreea de Sud (15%), Marea Britanie (14%), Turcia (10%) și China (9%).
Sursă (inclusiv imagini): https://ec.europa.eu/eurostat
Vrei să faci un comentariu?