STOCAREA DATELOR ÎN OBIECTE UZUALE
Cercetătorii de la ETH Zurich au dezvoltat o metodă nouă pentru stocarea datelor în aproape orice obiect. Practic, obiectele uzuale sunt transformate în unități de stocare a datelor. Acest lucru face posibilă salvarea unor date extinse în, să spunem, nasturi, sticlele de apă sau lentile de ochelari și accesarea lor mai târziu, după zeci de ani sau secole. Tehnica care permite stocarea informațiilor, și chiar ascunderea lor, pentru generațiile viitoare utilizează ca mediul de stocare ADN-ul. ADN-ul este în prezent singurul mediu de stocare a datelor care poate exista și ca lichid, ceea ce permite introducerea lui în obiecte de orice formă.
De exemplu, cu această metodă, se pot integra instrucțiunile de imprimare 3D într-un obiect, iar ulterior, după mulți ani, se pot obține aceste instrucțiuni direct de la obiectul respectiv. Formula de stocare, numită „ADN-ul lucrurilor”, face posibilă stocarea a 215.000 de terabyți (1 TB = 1012 byte) de date într-un singur gram de ADN.
O aplicație suplimentară a tehnologiei poate fi ascunderea informațiilor în obiecte uzuale, o tehnică pe care experții o numesc steganografie. Cercetătorii au stocat un scurtmetraj de 1,4 megabyte în sticlă, care apoi a fost folosită la turnarea unor lentile obișnuite de ochelari. Ochelarii sunt nedetectabili, de exemplu la controalele de securitate din aeroporturi, astfel se pot transporta informații, de orice tip, inclusiv confidențiale sau secrete, fără niciun dubiu. După stocarea datelor în sticlă, aceasta poate fi incorporată în orice obiecte din plastic care nu ating o temperatură prea ridicată în timpul procesului de fabricație. De exemplu, în materiale plastice cum ar fi epoxizi, poliester, poliuretan și silicon.
Cu toate că în prezent metoda este încă relativ scumpă, tehnologia ar putea fi folosită și pentru a marca materiale de construcție, cum ar fi adezivi sau vopsele. Informațiile despre calitatea lor ar putea fi stocate direct în material. Astfel, lucrătorii care fac renovări la o clădire pot afla exact care sunt produsele care au fost folosite în structura inițială și ce caracteristici au.
Sursă: ScienceDaily
Vrei să faci un comentariu?