DEFICIT BUGETAR: VATICAN VERSUS ROMÂNIA
Bugetul consolidat separat pentru Sfântul Scaun, publicat recent, arată un deficit bugetar de 64,8 milioane de euro în anul 2020, în scădere față de 2019 (79,2 milioane euro). De ce buget separat? Pentru că Cetatea Vaticanului, care include toate muzeele Vaticanului, inclusiv Bazilica Sfântul Petru, și Banca Vaticanului, are un buget separat. Bugetul Sfântului Scaun include administrația centrală a Bisericii Romano-Catolice, care supraveghează guvernarea tuturor bisericilor (cu 1,3 miliarde de enoriași în întreaga lume), reprezentanțele sale diplomatice la nivel global și activitățile din rețele media.
În 2020, bugetul general consolidat al României a înregistrat un deficit bugetar de 101,92 miliarde de lei (9,79% din PIB), adică 20,5 miliarde de euro. Deficitul bugetar în 2019 a fost de 48 miliarde de lei (4,6% din PIB), atunci cel mai mare din ultimul deceniu.
După ce am făcut comparația, Sfântul Scaun are un as de treflă în mânecă. Pentru a acoperi deficitul bugetar din 2020, au fost luate aproximativ 50 de milioane de euro din „Obolo di San Pietro”, un fond de donații la îndemâna papei care este menit să ajute toate activitățile desfășurate de Sfântul Scaun la nivel mondial. Noi românii nu putem să micșorăm sau să anulăm deficitul bugetar, „papii” noștri ne-au vândut țara aproape întru totul. Azi, românii nu mai sunt un popor, ci doar o populație.
Împreună cu bugetul, Vaticanul a publicat pentru prima dată informații despre proprietățile sale imobiliare. Ele au fost cuprinse în două documente, o declarație financiară consolidată pentru 2020 și primul buget public pentru Administrația Patrimoniului Sfântului Scaun, însoțite de grafice, diagrame circulare și hărți, plus date explicative, în total peste 50 de pagini care oferă informații financiare detaliate. Bilanțul Administrației Patrimoniului Sfântului Scaun arată o mică parte a puterii financiare: 4.051 de proprietăți în Italia și aproximativ 1.120 în străinătate, fără a include ambasadele sale din întreaga lume. Vaticanul deține proprietăți, gen investiții, în zone de lux din Londra, Geneva, Lausanne și Paris.
Vrei să faci un comentariu?