COPENHAGA CONSTRUIEȘTE INSULE ARTIFICIALE
Orașul Copenhaga se întinde pe două insule, Sjælland și Amager, și a fost extins de mai multe ori prin construcția de mici insule artificiale. Penultimul proiect, anunțat de Guvernul danez în luna octombrie a anului trecut, este construcția unei noi insule în nordul capitalei scandinave, insulă pe care vor fi construite peste 20.000 de locuințe. Săptămâna aceasta, Guvernul din Danemarca a făcut public un alt proiect de importanță națională: se vor construi încă nouă insule artificiale în zona de sud a capitalei Copenhaga, în ideea de a extinde zona industrială și pentru a atrage investiții majore în regiune.
Cele nouă insule urmează să fie construite începând cu anul 2022 pe o suprafață de trei milioane de metri pătrați. Una dintre insule va găzdui o centrală care va converti deșeurile din Copenhaga în biogaz și instalații pentru epurarea apelor reziduale și pentru stocarea energiei generate de turbinele eoliene. Primele terenuri de pe insulele artificiale vor fi vândute în anul 2028, iar proiectul, ale cărui detalii de finanțare nu au fost încă făcute publice, ar urma să fie finalizat de abia în 2040. Ministrul Afacerilor, Rasmus Jarlov a precizat că se așteaptă ca proiectul să se autofinanțeze parțial prin vânzarea loturilor de pe viitoarele insule și speră ca investiția să atragă aproximativ 380 de noi companii, în special întreprinderi din domeniul tehnologiei de vârf, și să creeze peste 12.000 de locuri de muncă. S-ar putea să devină un fel de Silicon Valley european. Prin această investiție, Danemarca și-ar adăuga în propria economie peste opt miliarde de euro, adică își va mări PIB-ul cu aproximativ 2,5%.
Copenhaga are în prezent o suprafață de peste 88 km² și o populație în zona metropolitată de peste 1,8 milioane de locuitori. Copenhaga este recunoscut ca fiind un oraș ecologic care ți-a propus să fie neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, până în 2025, prin reciclarea deșeurilor și producerea de biomasă. Clădirile comerciale și rezidențiale își vor reduce consumul de energie electrică cu 20%, respectiv 10%. Consumul total de combustibili va scădea cu peste 20% până în 2025, iar energia regenerabilă va fi folosită frecvent.
Oare România va face vreodată o asemenea investiție de amploare pe termen lung? Nu cred…
Vrei să faci un comentariu?