Creșterea incidenței obezității are un impact negativ la fel de puternic asupra mediului și resurselor naturale ca suprapopularea, avertizează savanții britanici. Experți de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oară greutatea totală a populației lumii: 287 de milioane de tone. Mai mult decât atât, conform calculelor lor, 15 milioane de tone revin persoanelor obeze, iar 3,5 milioane de tone supraponderalilor.

   Folosind date statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe anul 2005, experții au calculat că, în medie, un adult cântărește 62 de kg, dar în SUA acest indice este mai mare cu o treime, informează BBC .

   În general, această cifră diferă foarte mult de la o regiune la alta. Greutatea corporală medie a unui adult din America de Nord este de 80,7 kg, iar în Asia de doar 57,7 kg, mai arată datele cercetării. În America de Nord trăiesc cei mai grași oameni de pe planetă. Deși numai 6% din populația lumii locuiește aici, o treime din obezii lumii sunt concentrați în această regiune. De asemenea, SUA se situează pe primul loc în tabelul de greutate al populației întocmit de experții britanici.

   Conform cercetătorilor britanici, 61% din populația lumii trăiește în Asia, care are însă numai 13% din greutatea totală a locuitorilor de pe Terra.

   Oricât ar părea de surprinzător, printre primele zece țări cu locuitori suferind de exces de greutate figurează state precum Kuweit, Croația, Qatar și Egipt. Creșterea în greutate în rândul populației din țările arabe se explică prin influența autoturismelor asupra vieții cotidiene. Oamenii de aici au început să se miște din ce în ce mai puțin, preferând mașina în locul mersului pe jos.

   În partea de jos a listei țărilor cu locuitori obezi se află Vietnam, Etiopia și Eritreea, ultimele două fiind și state cu un grad îngrijorător de sărăcie. Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că nu doar sărăcia poate fi un motiv pentru o greutate corporală normală, dând ca exemplu în acest sens cazul Japoniei, una dintre țările puternic industrializate din lume. Profesorul Roberts consideră că Japonia oferă exemplul cel mai elocvent că „poți fi suplu, fără să fii sărac”.

   Cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine spun că mărirea greutății populației lumii ar avea același impact ca și cum populația ar crește cu încă un miliard de oameni. În acest moment, omenirea depășește cu 17 milioane de tone greutatea optimă.

Terra

   Ce este obezitatea?

   Obezitatea poate fi descrisă ca fiind cea mai întâlnită dereglare de nutriție. Obezitatea este o condiție în care se acumulează excesiv grăsime în organism, fie din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice, fie din cauza unor dereglări metabolice. Astfel, un exces de 50 de calorii zilnic poate crește greutatea cu 25 de kg într-o perioadă de 10 ani.

   Obezitatea poate fi clasificată în trei tipuri în funcție de surplusul în greutate:

  • Obezitate ușoară                                      +10-15%
  • Obezitate moderată                                 +15-20%
  • Obezitate gravă                                        +20% și mai mult.

   Cum puteți ști dacă suferiți de obezitate?

   Obezitatea nu trebuie tratată cu ușurință. Obezitatea înseamnă că aveți un exces de kilograme (20% sau mai mult) față numărul de kilograme recomandat pentru vârsta, sexul, înălțimea și constituția dumneavoastră. O metodă simplă de calcul, diferențiată numai în funcție de sex, este metoda lui Lorentz:

  • Pentru bărbați: greutatea ideală= (înălțimea, în cm – 100) – (înălțimea, în cm – 150)/4
  • Pentru femei: greutatea ideală= (înălțimea, în cm – 100) – (înălțimea, în cm – 150)/2

   Cauzele obezității și supraponderabilității :

– factori metabolici, factori genetici
– sedentarismul, stilul de viață
– factori endocrini, rasa, sexul, vârsta
– factori etnici și culturali, statutul socioeconomic
– obiceiuri alimentare, renunțarea la fumat
– sarcina și menopauza, factori psihologici
– diabetul gestațional, alăptatul la sân.

   Efectele obezității:

Obezitatea

Obezitatea 1

Obezitatea 2

   · reduce durata de viață;

· poate conduce la următoarele afecțiuni: Hernie abdominală, varice, picior plat, bronșite, osteoartrite ale genunchilor, șoldurilor și coloanei lombare, hipertensiune arterială;

· duce la diminuarea reflexelor motorii, răspunzătoare fiind de căderile pe gheață sau pe suprafețe alunecoase;

· conduce la o mare uzură și distrugere a întregului sistem vascular și în consecință dublează riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral; de asemenea cauzează daune rinichilor;

· produce boli metabolice, cum ar fi: guta, hipercolesterolemie (nivel crescut de colesterol în sânge), litiază biliară (pietre la vezica biliară), diabet;

· risc crescut de boli de inimă și de aceea crește și mai mult riscul de moarte prematură la persoanele suferinde de diabet sau boli de inimă.

   Alimente interzise celor care doresc să slăbească:

  • Șuncă, carne grasă, sosuri
  • Bere, lichior, vin
  • Unt, margarină
  • Prăjituri, checuri, fursecuri, biscuiți, gogoși, plăcinte, produse de patiserie
  • Bomboane, ciocolata, nuci
  • Creme, budincă, brânză
  • Cartofi prăjiți, chipsuri
  • Pizza, popcorn, șnecuri
  • Deserturi cu gelatină, pudinguri
  • Prăjeli, sosuri
  • Miere, gem, jeleuri, zahăr, sirop
  • Înghețată, șerbet
  • Lapte integral
  • Măsline
  • Sucuri îndulcite
  • Iaurt cu arome fructate

   Sfaturi utile:

  • Stabiliți un plan de slăbire pe termen lung
  • Cumpărați-vă un cântar pentru a vă măsura greutatea și un cântar de bucătărie pentru a cântări alimentele
  • Cântăriți-vă des
  • Mâncați dintr-o farfurie mică
  • Nu săriți peste mese – dacă vă înfometați, veți mânca mai mult la masa următoare
  • Luați mese scurte si dese în timpul zilei. Nu trebuie să treacă mai mult de 3 ore între mese. Mesele dese mențin constant nivelul de energie și evită înfometarea
  • Nu mâncați când ieșiți în oraș
  • Nu va lăsați tentați de mâncarea interzisă
  • Nu mâncați în timp ce citiți sau în timp ce vă uitați la televizor
  • Păstrați mâncarea tentantă departe de vedere
  • Încercați să vă relaxați; controlați-vă graba de a mânca
  • Când sunteți supărați, beți apă în loc să mâncați
  • Controlați cantitatea de alimente pe care o mâncați
  • Nu mâncați tot din farfurie
  • Mâncați puțin la cină. Nu mâncați înainte de culcare. Somnul consuma puține calorii. Aceste calorii trebuie depozitate undeva. Trebuie să treacă cel puțin 2 ore între masă și somn.
  • Plimbați-vă după cină.
  • Treziți-vă devreme dimineața
  • Pentru a nu fi tentați, mergeți la cumpărături numai după ce ați mâncat
  • Mâncați mereu în același loc
  • Mestecați complet mâncarea, nu înfulecați
  • Nu mâncați între mese decât morcovi sau țelină (crude)
  • Beți 7-8 căni de apă zilnic
  • Mâncați vegetarian pentru a slăbi
  • Folosiți lapte sau iaurt degresat în loc de lapte sau iaurt integral
  • Gătiți supe. Ceva legume, un piept de pui și paste făinoase pot fi ingredientele unei supe hrănitoare și cu foarte puține calorii
  • Consumați alimente cu un conținut ridicat de fibre. Salatele, legumele verzi, fructele vă curăță intestinele și au un număr redus de calorii
  • Condimentați mâncarea. Ardeiul iute, piperul, sosul picant ajută la arderea grăsimilor
  • Îndepărtați grăsimea sau pielea de pe carne
  • Nu folosiți unt sau sosuri pentru legume
  • Evitați mâncarea bogată în grăsimi saturate și colesterol
  • Nu mâncați mâncare prăjită în ulei sau untură
  • Reduceți sarea din alimentație
  • Controlați sau limitați cantitățile de mâncare și băutură pe care le consumați. În cazul în care consumul de energie este mai mic decât cantitatea de calorii asimilată, veți crește în greutate
  • Mențineți sau creșteți masa musculară, în special prin antrenamentul cu greutăți. Mușchii sunt activi din punct de vedere metabolic și necesită calorii. Cu cât aveți masa musculară mai mare, cu atât aveți nevoie de mai multe calorii pentru a o întreține. Puteți consuma o cantitate mai mare de alimente și totuși slăbiți
  • O ședință de aerobic consumă 300-500 kilocalorii și va grăbi arderea grăsimilor.

   Realizat în baza unor articole din presa românească și străină.