MÂNCĂRURI NAȚIONALE TRADIȚIONALE
Mâncărurile naționale (sau populare) ale unei țări sunt rețete păstrate prin tradiție, de la străbuni, care au devenit consacrate, caracterizând preferințele culinare ale populației respective. Vizitatorii unei țări se interesează, de obicei, de mâncărurile specifice și de bucătăria zonei, dorind să guste mâncărurile tradiționale sau felurile de mâncare considerate naționale. Am evidențiat aici câteva mâncăruri naționale tradiționale pentru câteva țări, însoțite de o scurtă descriere.
1. Australia
Adesea folosită ca un remediu perfect pentru mahmureală și ca o mâncare în timpul iernii, plăcinta australiană este preparată din carne, în stil australian, și se servește într-un castron cu supă groasă de mazăre verde. Este uneori acoperită cu sos de roșii, oțet, sare și piper.
2. Austria
Specific Austriei este șnițelul vienez, preparat dintr-un cotlet de vițel foarte subțire care se dă prin pesmet și apoi se prăjește. De obicei, este servit cu lămâie și pătrunjel, fiind însoțit cu o garnitură din cartofi sau orez.
3. Argentina
Asado este termenul generic folosit pentru a descrie delicioasa friptură din carne, de diverse sortimente, la grătar. Argentina este unul din cei mai mari exportatori de carne din lume, iar o friptură preparată de un asador (grataragiul argentinian) este savuroasă.
4. Arabia Saudită
Deși se găsește peste tot în Orientul Mijlociu, kabsa este deosebit de populară în Arabia Saudită. Se prepară din orez, de obicei cu bob lung, împreună cu o mulțime de condimente, cum ar fi cuișoare, cardamom, șofran, scorțișoară, piper, nucșoară, frunze de dafin etc. Este, de regulă, amestecat cu carne și legume, pentru a rezulta o masă copioasă.
5. Belgia
Moules-frites (midii cu cartofi prăjiți) sunt disponibile și în alte țări, cum ar fi Franța și SUA, dar combinația belgiană cu cimbru le face mai delicioase. Midiile sunt pregătite în diverse moduri (fierte cu vin, trase în unt sau fierte într-un suc de roșii, cu diverse alte ierburi) și se servesc cu cartofi prăjiți pai, sărați și crocanți, și spălate cu bere belgiană.
6. Brazilia
Brazilia este o țară mare, cu bucătărie variată, fiind dificil să alegem doar un singur fel de mâncare. Dar, probabil, feijoada poate fi numită mâncarea tradițională caracteristică. Feijoada este o tocană din fasole neagră cu carne de vită și de porc afumată, servită de obicei cu orez, varză, farofa (făină de manioc prăjită), sos iute și o felie de portocală, pentru a ajuta digestia.
7. Canada
Originară din zona Quebec-ului și răspândită apoi mai în toată Canada, poutine este o mâncare delicioasă, spun cunoscătorii, pe bază de cartofi prăjiți, acoperiți cu un sos brun specific și cu brânză de vacă proaspătă și grasă.
8. China
De asemenea, este dificil de a selecta doar un singur fel de mâncare pentru o astfel de țară mare și variată, cum este China, dar găluștele xiaolongbao reprezintă cu siguranță o mâncare tradițională în această țară. Originare din zona Shanghai, găluștele sunt de obicei umplute cu carne și sos de bulion și aburite într-un coș de bambus.
9. Egipt
Molokhia se servește în toată Africa de Nord, dar este deosebit de populară în Egipt, de unde se crede că a provenit. Egiptenii folosesc frunze de molokhia (o planta cu gust amar) tocate fin și preparate cu coriandru, usturoi și alte ingrediente. În general, este servită cu carne de pui sau de iepure și, uneori, cu miel sau pește.
10. Georgia
Khachapuri este o pâine bine rumenită umplută cu bucăți de brânză, ou și cimbru, considerată mâncarea națională în Georgia.
11. Olanda
Heringul marinat se prepară din file de hering crud care se conservă într-un amestec de cidru de mere, vin, zahăr, plante medicinale și alte condimente. Se consumă pe pâine proaspăta, fiind acoperit cu ceapă tocată.
12. India
În India, bucătăria variază foarte mult în funcție de regiune, așa că este aproape imposibil de a alege doar un fel de mâncare pentru a caracteriza țara. În partea de nord, felurile de mâncare sunt mai grele, bazate pe carne, bogate în curry și servite cu pâine aromată, pe când în partea de sud se gătesc mai mult mâncăruri vegetariene, cu condimente intense. Totuși, am ales pui tandoori, bazat pe carne de pui, care este condimentată cu tandori-masala (amestec indian de condimente, realizat adesea din peste 20 de mirodenii prăjite și râșnite) și prăjit într-un cuptor din lut, cuptorul indian tradițional (tandoori). Este adesea servit cu legume, sos de iaurt și orez.
13. Indonezia
Martabak manis este o clătită indoneziană groasă și dulce. Părțile superioare și inferioare sunt practic aluat de clătită, în timp ce mijlocul se umple cu orice, după preferință, numai să fie dulce.
14. Japonia
Sushi ar fi alegerea evidentă pentru mâncarea japoneză tradițională, dar katsudon este aproape la fel de popular. Katsudon este un cotlet de porc, crocant, prăjit în ulei, acoperit cu ou și multe condimente și servit peste o garnitură de orez.
15. Mexic
Cu până la 100 de ingrediente, sosul mole este unul dintre cele mai complexe și aromate sosuri din lume. Originar din regiunile Puebla și Oaxaca, sosul mole este bogat, cremos, de culoarea ciocolatei și cu aromă picantă, fiind pus aproape peste orice.
16. Norvegia
Rakfisk este fel de mâncare făcut din păstrăv, care a fost sărat și fermentat timp de câteva luni sau chiar până la un an. Peștele este consumat fără a fi preparat, de multe ori însoțit de ceapă și smântână.
17. Filipine
Adobo este un fel de mâncare care este preparat din carne (de porc sau de pui), fiartă în oțet, sos de soia, usturoi, boia de ardei, oregano și ulei, care determină o explozie de arome.
18. Portugalia
Francesinha este un „sandwich” portughez făcut cu pâine, șuncă afumată de porc și friptură, care este acoperit cu brânză topită și udat cu sos de roșii cald. Se servește cu o porție de cartofi prăjiți și o bere rece.
19. Rusia
Orice vizitator al Rusiei este „obligat” să încerce un borș de sfeclă. În general, este servit rece, deși mulți îl preferă cald, cu 2 – 3 linguri de smântână deasupra. O vodcă înainte este obligatorie.
20. Spania
Jamón ibérico este produs mai ales în Spania din pulpa din spate a porcilor negri, crescuți în anumite zone, după sărare, uscare, spălare, iar uscare și afumare (procesul poate dura până la 48 de luni). După înțărcare, purceii sunt îngrășați cu orz și porumb timp de câteva săptămâni, iar apoi sunt lăsați liberi în plantații de stejar, ca să se hrănească în mod natural cu iarbă, plante, ghindă și rădăcini, până la momentul sacrificării. Jambonul este servit în mod tradițional cu un pahar de vin consistent, pâine proaspătă, brânzeturi, măsline sau chiar fructe proaspete.
21. Ucraina
Varenyky sunt un fel de găluști din aluat umplute cu piure de cartofi, brânză, varză (acră sau dulce), ou fiert tare sau carne sau o combinație a acestora. Se fierb timp de câteva minute și apoi se stropesc cu unt, grăsime de porc sau alte topping-uri, dar și cu ceapă și smântână.
22. Țara Galilor
Clark’s Pies, poreclite cu drag „Clarkies” sau „Clarksies”, sunt niște plăcinte cu carne originare din zona Cardiff. Rețeta exactă a umpluturii este un secret bine păzit, dar ele conțin sigur carne de vită, legume și un sos.
Vrei să faci un comentariu?