Suntem cu toții, în mare măsură, conștienți de limbajul corpului nostru când suntem treji, dar nu ne gândim ce spune postura corpului atunci când dormim. Ar putea fi interesant sau chiar paradoxal faptul că poziția corpului în somn, adică personalitatea pozițiilor în care dormim, definește o originalitate de multe ori foarte diferită de cea pe care ne-o cunoaștem.

Personalitatea pozițiilor de dormit - Somn

   Studiile au arătat că există șase tipuri comune de poziții de dormit, care au legătură cu tipurile de personalitate (în paranteze sunt procentele recunoscute, ca o medie globală).

  • Fetus (41%)
  • Pe o parte (15%)
  • Semi-fetus (13%)
  • Pe spate (8%)
  • Pe burtă (7%)
  • Stea de mare (5%)
  • și alte poziții de dormit (11%)

     1. Fetus (personalitatea pozițiilor de dormit)

Personalitatea pozițiilor de dormit - Fetus

   Poziție: ghemuit pe o parte. Aceasta este poziția de dormit cea mai comună, asemănătoare cu cea din uterul matern, când nu aveam nicio grijă și nicio problemă, adică ne simțeam în siguranță deplină. Genunchii sunt îndoiți, iar mâinile sunt ținute apropiate, una dintre ele sub pernă sau cu perna prinsă „în brațe”.

   Personalitate: cei care dorm în poziția aceasta sunt descriși ca persoane care par dure din exterior, dar sunt timide și sensibile, un fel de fruct cu coajă tare, cu un miez fragil, dar dulce. Sunt rezervate și își protejează viața privată, dar și prietenii și familia. Această poziție este modul lor de a se separa de lumea exterioară și de a rămâne în lumea lor, în liniște. S-ar întoarce mereu în copilărie pentru că nu se simt suficient de puternice pentru a „înfrunta” lumea adultă. Sunt conștiincioși, ordonați și bine organizați, dar își pot face griji în mod inutil. Fragilitatea emoțională, nevoia de siguranță și teama unui viitor necunoscut pot fi însoțite de coșmaruri dese. Totuși se simt odihniți când se trezesc și sunt gata de acțiune.

   Sănătate: dormitul pe partea stângă poate provoca stresul unor organe vitale, cum ar fi inima, plămânii sau stomacul – spun unii. Dacă este poziția dumneavoastră preferată sau aleasă, ghemuiți-vă pe partea dreaptă a corpului, cu toate că nu veți avea același confort.

     2. Pe o parte (personalitatea pozițiilor de dormit)

Personalitatea pozițiilor de dormit - Pe o parte

   Poziție: întins pe o parte, cu picioarele drepte, cu ambele brațe pe lângă corp, cu capul și gâtul în linie dreaptă. Este o poziție extrem de rigidă.

   Personalitate: este poziția oamenilor sociabili și extrovertiți, care probabil că nici măcar nu deranjează cearceaful pe care dorm. Acest mod de a dormi este specific oamenilor curioși, cărora le plac să afle lucruri noi și să cunoască persoane noi, să facă parte din grupuri sociale, care iubesc oamenii. Sunt persoane foarte deschise față de ceilalți, cu tendința de a avea încredere, inclusiv în străini. Acest lucru poate fi un dezavantaj, deoarece pot fi considerați de ceilalți oamenii slabi, ușor de păcălit, persoane de care se poate profita.

   Sănătate: această poziție păstrează coloana vertebrală dreaptă în timpul somnului și poate fi extrem de benefică pentru cei care suferă de dureri de spate.

    3. Semi-fetus (personalitatea pozițiilor de dormit)

Personalitatea pozițiilor de dormit - Semi-fetus

   Poziție: pe o parte cu ambele cu brațele întinse, cu genunchii ușor flexați.

   Personalitate: sunt persoane bine echilibrate emoțional, care nu simt nevoia de protecție și sunt suficient de puternice, cumpătate și se pot bucura de ceea ce le oferă viața. Cei care dorm în această poziție sunt deschiși la lucruri noi, dar, de asemenea, sunt mai suspecți, mai precauți și chiar cinici. Le trebuie o lungă perioadă de timp pentru a lua decizii – cu argumente pro și contra, în mod repetat – dar odată ce le-au luat aproape nu le mai schimbă niciodată și nu regretă. Au un atașament corect față de persoane și lucruri, fiind generoși cu ceilalți. Așteaptă mereu rezultate foarte bune în tot ceea ce fac și fac față provocărilor zilnice, printr-un un angajament deplin, căutând noi oportunități.

   Sănătate: odihna, pe o parte, poate atenuarea unele probleme asociate cu mai multe boli și apneea din somn.

     4. Pe spate (personalitatea pozițiilor de dormit)

Personalitatea pozițiilor de dormit - Pe spate

   Poziție: întins pe spate, cu ambele brațe pe lângă corp și cu picioare apropiate sau ușor desfăcute.

   Personalitate: în general, sunt persoane liniștite și rezervate și oarecum introvertite. Aderă la standarde ridicate (pentru ei înșiși și pentru alții) și sunt perfecționiști. Au un caracter puternic, rațional (uneori chiar pierd din frumusețea vieții din cauză că trag tot timpul concluzii raționale) și nu se lasă decât puțin influențați de emoții, fiecare lucru trebuie să fie înțeles în profunzime. Persoanele care adoptă această poziție sunt cele care reduc totul la scheme, la logică și au o minte „inginerească”, chiar dacă sunt de meserie pictori sau muzicieni, și nu le plac neprevăzutul. Când dormi astfel, te comporți în viața de zi cu zi ca un soldat neînfricat, în care ceilalți văd un om puternic.

   Sănătate: cercetările arată că dormitul pe spate poate duce la sforăit, la dificultăți de respirație și la un somn de noapte pe ansamblu rău.

     5. Pe burtă (personalitatea pozițiilor de dormit)

Personalitatea pozițiilor de dormit - Pe burtă

   Poziție: întins pe burtă, cu mâinile în jurul capului sau pe lângă corp și capul întors într-o parte.

   Personalitate: cei care dorm în această poziție sunt oameni atenți la detalii, meticuloși și critici, dar care nu răspund bine la criticile care li se aduc. Sunt adesea extrovertiți și persoane care se simt foarte bine în societate. Uneori le plac să facă mici ironii pe seama altora, dintr-o mare doză de nervozitate, ascunse sub formă de glume inocente, dar care conțin adevăruri dureroase. Nu doresc emoții intense și puternice, pentru că le-ar da peste cap propria viață. Cu o nervozitate mascată, se bucură de socializare și simt nevoie de a prelua controlul în fiecare nouă zi și să se ocupe de toate lucrurile, pas cu pas.

   Sănătate: este o poziție bună pentru digestie, care poate fi căutată în mod inconștient de către persoanele care au unele probleme gastro-intestinale. Presiunea din timpul somnului asupra abdomenului, acționează ca un masaj.

     6. Stea de mare (personalitatea pozițiilor de dormit)

Stea de mare

   Poziție: întins pe spate, cu ambele brațe ridicate în sus, depărtate de cap și cu picioarele desfăcute, în forma unei stele.

   Personalitate: sunt persoane deschise la idei, ascultători buni, care preferă să rămână în fundal, decât să fie în centrul atenției. Cei care dorm în această poziție sunt oameni care dovedesc siguranță interioară și stăpânire de sine. Se simt mereu relaxați și sunt sociabili atât cu cei apropiați cât și cu străinii. Pentru ei nu există pericole, lumea e un loc sigur și pașnic. Sunt întotdeauna dispuși să ofere ajutor și, în general, sunt prieteni foarte buni, chiar dacă nu le plac să fie în lumina reflectoarelor.

   Sănătate: la fel ca și dormitul pe spate, sforăitul și problemele de respirație în timpul somnului pot reprezenta o noapte mai puțin odihnitoare.

Sursă: Internet