MI-A BĂTUT INIMA DE 2,3 MILIARDE DE ORI
Inima este organul reprezentativ al aparatului cardiovascular care, prin contracțiile sale ritmice, asigură circulația sângelui în organism. De mărimea unui pumn, cu o lungime medie de 15 cm și o greutate medie de 300 de grame, inima are patru camere și patru valve. Inima embrionară începe să bată la aproximativ 22 de zile de la concepție, cu o rată apropiată de cea a mamei (aproximativ 75 – 80 de bătăi pe minut), apoi atinge un vârf de 165 – 185 bătăi pe minut la începutul celei de-a 7-a săptămâni. Așa că mi-am pus întrebarea: De câte ori mi-a bătut inima până acum? Am făcut un calcul aritmetic simplu. Până la vârsta pe care o am mi-a bătut inima de 2,3 miliarde de ori, poate chiar mai mult.
Ritmul cardiac este măsurat în bătăi pe minut. În general, intervalul pentru un adult sănătos este între 60 și 100 de bătăi pe minut în timpul repausului. Harvard Health Publishing spune că o frecvență cardiacă „normală” variază de la persoană la persoană și intervalul pentru majoritatea adulților sănătoși este între 55 și 85 de bătăi pe minut. Prin comparație, ritmul cardiac mediu pentru nou-născuți este între 70 și 170 de bătăi pe minut. Frecvența cardiacă încetinește odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce timpul afectează mușchii inimii.
Există o mulțime de variații în ceea ce privește cât de repede ne bate inima într-o zi. Dacă stăm pe un scaun sau în pat, mergem pe stradă sau alergăm în parc sau facem exerciții fizice, inima răspunde la toate cerințele de energie ale corpului nostru bătând mai repede sau mai încet. Intervalele bătăilor inimii chiar încetinesc și se accelerează cu aproximativ 100 de milisecunde de fiecare dată când inhalăm și expirăm. Pe lângă funcția principală de a ne menține în viață, inima are capacitatea de a se adapta nevoile metabolice ale corpului.
Vrei să faci un comentariu?