Care este vârsta la care devenim adulți? În documente devenim adulți la vârsta de 18 ani, în majoritatea țărilor, sau la 21 de ani în altele. Dar, în realitate, trecerea la maturitate este o problemă mult mai complexă.

   Potrivit cercetărilor din ultimii 30 de ani, această etapă a vieții este între 18 și 30 de ani și se caracterizează printr-o asumare din ce în ce mai mare a responsabilităților, căutarea unei independențe mai mari și dezvoltarea propriei identități. De asemenea, este influențată de prelungirea duratei studiilor, de o căsătorie și de asumarea rolului de părinte.

   Concret, din punct de vedere psihologic, conceptele despre ceea ce înseamnă „a fi adult” diferă de la o cultură la alta. În S.U.A. vârsta adultă este asociată cu trei criterii: capacitatea de a avea grijă de sine, capacitatea de a lua decizii proprii și o independența financiară. În China, a fi adult este asociat cu alte trei criterii: să știi să ai grijă de părinții tăi, să ai o carieră profesională de lungă durată și să poți să-ți îngrijești copiii. În Franța, a deveni adult este sinonim cu responsabilități, independență financiară și autonomie.

   În general, tânăra generație consideră că vârsta adultă este legată de părăsirea locuinței familiei (70%), de primul loc de muncă (64%) și de calitatea de părinte (61%). La rândul lor, seniorii consideră că principalii factori ai tranziției la maturitate sunt căsătoria (69%), primul loc de muncă (68%) și serviciul militar (65%).

Care este vârsta la care devenim adulți

   Trecerea la maturitate este corelată direct cu părăsirea casei părintești. Conform datelor Eurostat din 2022, europenii au părăsit casa familiei la vârsta medie de 26,4 ani. Vârsta medie de părăsire a casei părintești variază considerabil de la o țară la alta: Suedia 21,4 ani, Franța 23,4 ani, România 27,7 ani, Italia 30 de ani, Spania 30,3 ani și Croația 33,4 ani.

   În medie, în Uniunea Europeană, femeile pleacă de acasă la 25,4 ani, iar bărbații la 27,3 ani. Cea mai mare diferență este în România, unde bărbații au plecat din sânul familiei la 29,9 ani și femeile la 25,4 ani (diferență de 4,5 ani).

   Conform Eurostat, această etapă importantă în tranziția de la copilărie la maturitate este legată de contextul socio-economic al fiecărei persoane. Depinde de nivelul de educație, de viața în cuplu, de nivelul de independență financiară, de prețurile locuințelor sau chiar de particularități culturale și religioase.

   Probabil este absurd să definim vârsta la care devenim adulți sau momentul în care trecem de la copilărie la maturitate pentru că este o tranziție complexă care se întinde pe mulți ani și diferă de la un individ la altul. Până la urmă, poți să devii adult chiar la 40 sau 50 de ani într-un proces nesfârșit de menținere a unui echilibru dependent de voința altora sau de împrejurări imprevizibile și să privești realitatea prin propria percepție.