FAUNA SĂLBATICĂ A SCĂZUT CU 68%
Fauna sălbatică (populația de mamifere, păsări, amfibieni, reptile și pești) de pe Terra a scăzut cu 68% în ultimii 46 de ani (între 1970 și 2016), arată Raportul „Planeta vie” (Living Planet Report 2020) publicat de WWF.
Toată fauna sălbatică este importantă pentru a măsura sănătatea globală a ecosistemului nostru fundamental, Pământul. Până în 1970, amprenta ecologică a umanității a fost mai mică decât rata de regenerare a Pământului, dar apoi am pierdut controlul asupra măsurării biodiversității. Iar toate tendințele actuale conduc la distrugerea continuă a naturii.
Raportul nu omite solul, ca o componentă critică a mediului natural, cu toate că majoritatea oamenilor nu cunoaște sau subestimează rolul vital pe care îl joacă biodiversitatea solului în ecosistemul global. Totodată, în ciuda importanței pentru viața pe Pământ, plantele sunt mai puțin luate în seamă în comparație cu vertebratele și, de obicei, nu fac parte din analiza globală a biodiversității, chiar dacă, în medie, mai mult de 2.000 de specii de plante noi sunt recunoscute în fiecare an (nu sunt catalogate toate plantele, dar se estimează că sunt peste 390.000).
Activitățile umane modifică habitatele naturale și remodelează viața peste tot. De exemplu, între anii 1900 – 2016, suprafața terenurilor pentru agricultură și zonele construite aproape s-a dublat. Iar, în aceste condiții, multe specii nu se pot adapta și dispar. Sunt doar câteva țări – Rusia, Canada, Brazilia și Australia – care au locuri fără o amprentă umană, adică au păstrat zonele sălbatice.
Biodiversitatea este afectată în principal de cinci factori direcți: schimbarea utilizării terenurilor, schimbările climatice, supraexploatarea, poluarea și introducerea unor specii invazive. Creșterea economică globală din ultima jumătate de secol a schimbat în totalitate lumea noastră și a adus îmbunătățiri exponențiale în standardul general de viață. Dar, acest lucru are și un cost enorm asupra naturii și a stabilității ecosistemului global (Pământ). Iar natura este esențială pentru existența umană pentru că ne susține viața.
Sursă: Living Planet Report 2020
Vrei să faci un comentariu?