LUNĂ ARTIFICIALĂ PENTRU ILUMINAT STRADAL
China are un plan ambițios pentru a înlocui iluminatul stradal și intenționează să lanseze în 2020 un satelit, un fel de lună artificială, proiectat pentru a asigura iluminatul pe timp de noapte sau să completeze lumina naturală oferită de satelitul natural al Pământului. Această „lună artificială” este de opt mai luminoasă decât luna reală și va fi suficient de luminoasă pentru a înlocui toate luminile dintr-un oraș mare. Satelitul pentru iluminat va putea asigura lumină pentru o suprafață cu un diametru între 10 și 80 de kilometri, în funcție de necesități, iar intensitatea luminoasă poate fi controlată precis în perimetre de câteva zeci de metri.
Beneficiarul va fi orașul Chengdu, care are o populație de 14 milioane de locuitori, capitala provinciei Sichuan din centrul Chinei, a anunțat pe 10 octombrie a.c. președintele companiei Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co., Ltd. – principalul contractor pentru programul spațial chinez. Oficialul chinez a spus că testele acestui satelit de tipul lună artificială au început cu mai mulți ani în urmă și în prezent tehnologia a evoluat suficient pentru a permite lansarea lui în 2020, dar nu a precizat dacă finanțarea va fi asigurată de guvernul chinez sau de municipalitatea locală.
Totuși, ideea nu este originală. Un artist francez și-a imaginat că dacă atârnă un „colier” din oglinzi deasupra Pământului acesta ar putea reflecta strălucirea soarelui pe străzile Parisului pe tot parcursul anului. În anii ’90, astronomii și inginerii ruși au făcut un experiment cu o oglindă spațială numită Znamya (cuvântul rusesc pentru „banner”) încercând să exploateze lumina soarelui pentru a ilumina orașe din Arctica, în noaptea permanentă a iernii. În 2013, trei mari oglinzi controlate de un calculator au fost instalate deasupra orășelului norvegian Rjukan (situat într-o vale, între versanți înalți) pentru a reflecta razele soarelui în mica piață, spre bucuria locuitorilor.
Deja mai multe persoane și-au exprimat îngrijorarea că lumina reflectată din spațiu ar putea avea efecte adverse asupra vietăților nocturne. Dar, directorul Institutului de Optică al Școlii Aerospațiale din cadrul Institutului de Tehnologie din Harbin, a explicat că lumina proiectată de satelit este asemănătoare cu un amurg (este o lumină crepusculară) și nu va afecta viața animalelor.
Sursa: Daily People
Vrei să faci un comentariu?