PRIMUL PARC INDUSTRIAL CHINEZESC DIN EUROPA
China construiește un parc industrial, un oraș întreg, în pădurile de lângă capitala Belarusului, Minsk, pentru a crea o rampă de lansare a propriilor produse către Uniunea Europeană și Rusia. Investiția, de 5 miliarde de dolari americani, se ridică lângă aeroportul internațional din Minsk, pe o suprafață care depășește cu 40 la sută Manhattan-ului. Se vor construi și suficiente locuințe pentru 155.000 de persoane, potrivit oficialilor chinezi și bieloruși, citați de Bloomberg.
Prin acest punct strategic, exportul chinezesc va fi la doar 270 de kilometri distanță de țările membre din Uniunea Europeană, Polonia și Lituania, și va beneficia de facilitățile fiscale la vânzări acordate de Rusia și Kazahstan. Pe lângă acestea, chinezii vor beneficia de o forță de muncă mai bine calificată, cu o rată de școlarizare mare, dar cu un salariu mediu de numai 550 de dolari pe lună, cam la jumătate cât cel din Polonia. Noul parc industrial va fi conectat la Moscova și Berlin prin autostrada M1, care trece prin Belarus și Polonia. De asemenea, o cale ferată de mare viteză va lega noul oraș de aeroport și de centrul capitalei Minsk.
Este un proiect unic și nimeni nu va mai putea construi ceva asemănător cu acest parc industrial oriunde altundeva în Europa, pe o infrastructură atât de puternică, a declarat Gong Jianwei, ambasadorul Chinei în Belarus. Noul parc industrial, integrat într-un oraș, va fi alimentat de o centrală nucleară, prima de acest gen din Belarus, finanțată de Rusia, care va fi finalizată anul acesta. Prima parte a „orașului modern euro-asiatic”, așa cum a fost numit deja în documentele de marketing, va fi construită până în anul 2020, în timp ce partea a doua a proiectului se va întinde pe încă zece ani.
Investițiile și achizițiile chinezești sunt într-o continuă expansiune, anul trecut stabilind un record absolut. Ca exemplu, chinezii au cumpărat în 2017, cu 4,7 miliarde de dolari, firma americană Smithfield Foods, care este cel mai mare producător și prelucrător de carne de porc din lume. Compania are unități de producție și prelucrare în 26 de state din SUA, deține direct 460 de ferme, are contracte cu alte vreo 2.100 de ferme și are zeci de mii de angajați americani. Chiar dacă aproape 50% din profitul Chinei este realizat de companii în care guvernul deține controlul, strategia economică generală este foarte eficientă.
Vrei să faci un comentariu?