CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
I. INTRODUCERE – CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
Pentru a putea efectua transport rutier, adică pentru a-și putea exercita ocupația (profesia), conducătorii auto trebuie să dețină certificate (atestate) CPI și CPC. Șoferii titulari ai permiselor de conducere pentru categoriile C1, C1E, C și CE, respectiv D1, D1E, D și DE trebuie să dețină un certificat de calificare profesională inițială (CPI) sau un certificat de calificare profesională continuă (CPC). Certificatele CPI și CPC sunt valabile pentru tipul de transport rutier efectuat de către conducătorul auto, respectiv transport rutier de mărfuri sau transport rutier de persoane, sunt valabile 5 ani și sunt eliberate de către Autoritatea Rutieră Română – ARR.
Sunt scutiți (exceptați) de obligativitatea calificării inițiale (CPI) conducătorii auto care au obținut categoriile D1, D1E, D și DE înainte de data de 9 septembrie 2008 și/sau au obținut categoriile C1, C1E, C și CE înainte de data de 9 septembrie 2009.
Pregătirea inițială și continuă (periodică) a conducătorilor auto se efectuează prin cursuri specifice, organizate de către centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de către Ministerul Transporturilor (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul mt.ro), urmate de o examinare teoretică, pentru obținerea certificatului CPC, sau de o examinare teoretică și una practică, pentru obținerea certificatului CPI. Candidații declarați “admis” trebuie să depună documentele de mai jos la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR, care are obligația să elibereze certificatul de calificare profesională (CPI sau CPC) în termen de maxim 30 de zile data înregistrării cererii, conform OMT nr. 1214/2015, anexa nr. 2.
Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române – A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic. Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.
II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.
Conducătorii auto trebuie să solicite personal eliberarea certificatului profesional și trebuie să depună următoarele documente la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR:
-
Solicitare (cerere) tip (vezi model cerere, care se poate descărca sau imprima direct – Atenție! Cererea este pe o singură foaie, față și verso). În Anexa 1 am prezentat rubricile care trebuie completate de fiecare conducător auto, marcate cu XXX;
-
Actul de identitate (copie);
-
Permis de conducere valabil (copie, față și verso);
-
Fotografie color, actuală, tip „buletin” (format 25 x 32 mm);
-
Documentul de plată pentru tariful de eliberare, în original și copie (în momentul actual mandat poștal sau ordin de plată). În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor CPI și CPC.
Notă importantă: Documentele prezentate în copie se certifică de către solicitant (conducătorul auto) pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul …………………….., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul” și semnare. În mod normal, solicitantul (șoferul) trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie.
Notă (verificare): Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt lizibile, permisul de conducere nu este valabil sau fotografia nu este corespunzătoare confecționării certificatului, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Notă (finalizare): Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului o dovadă înlocuitoare a certificatului de calificare profesională, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea „Valid only in Romania”.
III. ELIBERAREA CERTIFICATULUI PROFESIONAL
Pentru eliberarea certificatului CPC sau CPI, conducătorul trebuie să prezinte documentul de plată în original, pe care a primit un număr de înregistrare la depunerea documentelor și actul de identitate. Certificatul se eliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de acesta prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze în registrul de evidență a eliberării certificatelor CPI și CPC, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în certificatul CPI sau CPC.
IV. PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR
În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor CPI sau CPC în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto se poate prezenta la Agenția teritorială ARR cu documentele specificate la pct. II. În plus față de acestea, mai trebuie să prezinte, după caz:
-
pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;– din luna mai 2021 nu mai este necesară. -
dovadă (adeverință) eliberată de Poliție în cazul furtului;
-
certificatul deteriorat, pe care să se poată identifica cel puțin numele și prenumele titularului și/sau seria și numărul;
Primirea documentelor și eliberarea certificatului se fac în același mod, așa cum am specificat mai sus.
Anexa 1
VERSO
Anexa 2
Ordinul MT nr. 707/2015 pentru modificarea anexei la OMT nr. 2156/2005 privind tarifele pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română
TARIFE pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R [extras]
– Eliberarea sau vizarea atestatelor ori a certificatelor profesionale, înlocuirea autorizațiilor pentru școli de conducători auto, a atestatelor ori certificatelor profesionale ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum și prelungirea valabilității certificatului A.D.R., extinderea valabilității certificatului A.D.R. ori înlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionată de dobândirea unor categorii suplimentare sau ocazionată de schimbarea numelui titularului, precum și activitatea de documentare, consultanță și actualizare de date (tarif pentru o oră) – pentru o bucată – 41 lei;
– Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto – tip cartelă (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea ori deteriorarea celor eliberate sau ocazionată de schimbarea numelui titularului ori orice alta modificare necesară (tarif pentru o bucată) – 64 lei;
– Înlocuirea certificatelor profesionale pentru conducătorii auto ca urmare a eliberării celor tip cartelă (tarif pentru o bucată) – 39 lei;
vigh daca acum aproape 5 ani am dat exzamen CPI acuma tot CPI trebuie sa dau ?
Nu, CPC.
multumesc
in cazul de fata tragem concluzi ca iosif, are permis din 2010-2012, atestat cpi (marfa) si ii raspundeti ca va sustine cpc.
*cunoasteti in temeiul carei caror se preschimba atestatele cpi si cpc la expirarea acestora?*
din normele privind obtinerea atestatatelor, se intelege clar ca la art 2. (4) sunt scutiti de la cpi (initiala) persoanele ce au categoriile obtinute inainte 2009.
aceasta scutire, eu nu vad sa fie o obligativitate in cazul posesorilot de cpi sau cpc.
in art 5. (1) se mentioneaza o anexa in care am gasi conditiile obtinerii atestatului cpc. anexa 8 la ordin. la ce anexa se refera, din ce ordin, unde o gasim?
repet, in baza carei legi/norme/articol/conditii se preschimba un certificat de pregatire profesionala initiala si mai ales continua, CPC!?
multumim
Certificatele nu se „preschimbă”! Se poate obține unul nou în continuarea celuilalt. Scutirea se referă la data obținerii unor categorii pentru permisul de conducere, nu pentru certificat. Puteți consulta Anexa 2 la OMT nr. 1214/2015 aici: https://dan-caragea.ro/wp-content/uploads/2015/12/Normele-privind-pregătirea-și-atestarea-profesională-a-anumitor-categorii-de-conducători-auto-Anexa-2-la-OMT-1214.pdf.
m/am lamurit. articolul 2 se refera la persoanele care solicita un atestat pt prima oara, nedetinatoare de atestate, si exceptiile acestuia!!!. adica numitul initial, cpi.
iar articolul 3 se refera la `pregatirea periodica profesionala` a persoanelor ce detin atestate.
maine directia arr cu articolu 3 `in mana`! sa imi explice si ei de ce atestatu meu e bun de facut focul cu el.
buna am permis b c e din1996 si nu am lucrat ca si sofer acum ca sa lucrez de ce am nevoie
Certificat de pregătire profesională CPC.
certificatul cpc se face cu examen ? si cat costa?
Da, cu examen (scrie în articol). Prețurile diferă de la un județ la altul, de la un CPPTR la altul. Lista tuturor CPPTR este situl mt.ro
;) cu 8 ani de profesat soferie (din care 3 comunitate 40t) atestate marfa adr agabaritic, in urma anularii permisului pt conducere unui auto neinmatriculat, eu o sa dau CPI (incepator, initiere);
= tovarsu Lucian e Profi, CPC (continu) -domnu Lucian, nu ma puteti invata cum se arimeaza marfa? si cateva intrebari despre cum se face programul as avea :D
tara pupatorilo de oase suntem.
Buna ziua. Am dat examenele pentru manager de transport marfa si persoane in luna iunie 2012. Nu am ridicat decat atestatul pentru persoane, pentru ca numai de el am avut nevoie. Mai pot ridica si atestatul pentru manager transport marfa, acum la 4 ani jumate de la examen de la ARR???
Va multumesc anticipat.
Da, dar o să mai fie valabil doar jumătate de an.
buna ziua domnule Dan Caragea…am descoperit de putin timp blogul dumneavoastra si as avea nevoie de putin sprijin din partea dumneavoastra…am permis de conducere Romanesc ,si locuiesc in Germania,.Permisul e pt categoriile b,c+e ,emis in 2008 si am gasit de lucru la o firma Germana ,pe camion….intrebarea mea catre dumneavoastra e…ce pasi trebuie urmati?….uni zic ca cele 5 module aici…alti ca atestat in Romania si card tahograf,va rog ,daca puteti ,ajutati-ma si pe mine cu pasii legali de urmat…va multumesc
Aveți 2 variante: urmați cursurile în Germania sau în România. După examinare, obțineți certificatul de pregătire profesională care este recunoscut în toate țările UE. Pentru cartela tahografică trebuie doar să depuneți documentele necesare.
Va multumesc pentru proptitudinea raspunsului..inca o nelamurire ,cele 5 module care trebuiesc facute aici,inlocuiesc cursurile din Romania????
Regulamentul CE privind pregătirea profesională a conducătorilor auto are o tematică specifică care trebuie parcursă de toți candidații, indiferent de țara membră.
Buna ziua,dupa cit timp vine rezultatul la proba practica pentru cpi marfa?mersi
Rezultatul se dă în ziua examinării.
buna ziua am si eo o intrbare dupa ce depun actele la arr pt eliberarea atestat marfa mi se poate da dovada inlocuitoare se mai plateste ceva pt aceasta dovada?multumesc
Scrie în articol – vezi Notă (finalizare). Nu costă nimic.
Buna ziua am si eu o intrebare daca am obtinut permisul de canducere de categoria b , c , ce, in Germania ce atestate as mai avea nevoe ca sa pot sa fiu agajat pe un tir in romania??
Dacă l-ați obținut înainte de 2009 – CPC, după acest an – CPI.
Mulțumesc
Bună ziua,am și eu o întrebare,îmi expira atestatul de marfa în luna Septembrie 2017 și as dorii sa dau examen acum pentru altul nou,se poate?
Da
buna ziua. as avea si eu o intrebare si situatie.
intrebarea: -in legatura cu obtinerea atestatului marfa generala, (cpi), de cate ori ai dreptul sa dai examenul?, dupa inscrierea intr/o scoala de soferi. stiu ca inainte (acum cativa ani) era vorba ca doar de 2 ori, apoi trebuia sa refaci scoala (deci practic plateai inca o data atestatul).
si inca o problema de legislatie. exemplu: avem 2 soferi. amandoi au permis C+E din 2008 ba chiar mai inainte.
primul sofer, are 10-20 ani de experienta (angajat, carte de munca, comunitate etc) + multe ateastate la activ
al doilea conducator auto, nu a practicat aceasta meserie nici macar 1 minut, avand alte activitati in aceasta perioada, niciodata avand vreun atestat.
revenim la primul sofer, caruia i se anuleaza permisul de conducere, din diferite motive (conducere neinmatriculata, alcool etc)… omul asta dupa patane isi da iar de permis, si isi ia un nou permis (sa nu imi spuneti si voi de redobandire, ca REdobandirea, inseamna sa pierzi o bricheta, si sa iti REdobandesti… aceiasi bricheta. daca imi dai alta bricheta care nu mai are aceleasi caracteristici, aia nu mai e REdobandire) dar asta nu conteaza, cum ziceam primul sofer isi ia permisul de conducere din nou B C+E.
cei 2, in 2016-2017-2018, se pun sa isi ia/sustine examen pt atestate: soferul 1 da examen CPI, conducatoru auto 2 da examen CPC. vi se pare normal?
deci primul e considerat incepator, iar al doilea e continuu. mie mi se pare foarte ilogic.
am primit un rsp de la cei din arr, la o astfel de situatie: http://imgur.com/a/seO29 (deci nu ei sunt de vina, ci UE)
multumesc, si astept un rsp la intrebare. ady arad
1. Pentru examinarea teoretică CPI nu se menționează niciun număr de examinări maxime. În schimb, proba practică se poate susține doar de 2 ori (vedeți aici art. 4 alin. 10 din https://dan-caragea.ro/wp-content/uploads/2015/12/Normele-privind-pregătirea-și-atestarea-profesională-a-anumitor-categorii-de-conducători-auto-Anexa-2-la-OMT-1214.pdf).
2. Am mai scris pe aici despre anularea permisului de conducere urmată de CPI. Din punctul meu de vedere este o abordare injustă sau anormală. Regulamentele CE trebuie transpuse în legislația națională a statelor membre. La noi, legiuitorul (MT) nu a găsit necesar să trateze separat acest caz particular sau a crezut că este că este rar și nesemnificativ, fără să-l ia în seamă. Deocamdată…
Buna ziua.In Germania permisul RO preschimbat din MD nu este recunoscut ca permis UE .Întrebarea este , avînd cpc RO este recunoscut si permisu ca ROsau tot rămîne preschimbat ?
Toate țările UE trebuie să recunoască (și recunosc) permisele de conducere eliberare în alte state membre. De asemenea, modelul certificatului de pregătire profesională este unic pentru țările UE, stabilit printr-un Regulament CE. Un operator de transport privat, de exemplu din Germania sau România, poate cere la angajarea unui conducător auto, dacă consideră, să dețină permis de conducere din țara respectivă, dar asta nu înseamnă că nu este recunoscut un alt permis eliberat în UE.
Multumesc. Da , permisul este recunoscut dar după 185 zile nu poți sal preschimbi in permis DE , fara a face scoala , avind MD pe spate , am vrut sa va întreb daca avind cpc RO , după 185 de zile daca sînt angajat la un operator german voi putea sal pre schimb sau va trebui sa fac scoala germana?
Am in vedere sa preschib permisul
CPC este valabil, dar pe el apare seria permisului de conducere. Dacă obțineți al permis, aveți obligația să-l preschimbați (fără curs și examinare).