CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
I. INTRODUCERE – CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
Pentru a putea efectua transport rutier, adică pentru a-și putea exercita ocupația (profesia), conducătorii auto trebuie să dețină certificate (atestate) CPI și CPC. Șoferii titulari ai permiselor de conducere pentru categoriile C1, C1E, C și CE, respectiv D1, D1E, D și DE trebuie să dețină un certificat de calificare profesională inițială (CPI) sau un certificat de calificare profesională continuă (CPC). Certificatele CPI și CPC sunt valabile pentru tipul de transport rutier efectuat de către conducătorul auto, respectiv transport rutier de mărfuri sau transport rutier de persoane, sunt valabile 5 ani și sunt eliberate de către Autoritatea Rutieră Română – ARR.
Sunt scutiți (exceptați) de obligativitatea calificării inițiale (CPI) conducătorii auto care au obținut categoriile D1, D1E, D și DE înainte de data de 9 septembrie 2008 și/sau au obținut categoriile C1, C1E, C și CE înainte de data de 9 septembrie 2009.
Pregătirea inițială și continuă (periodică) a conducătorilor auto se efectuează prin cursuri specifice, organizate de către centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de către Ministerul Transporturilor (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul mt.ro), urmate de o examinare teoretică, pentru obținerea certificatului CPC, sau de o examinare teoretică și una practică, pentru obținerea certificatului CPI. Candidații declarați “admis” trebuie să depună documentele de mai jos la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR, care are obligația să elibereze certificatul de calificare profesională (CPI sau CPC) în termen de maxim 30 de zile data înregistrării cererii, conform OMT nr. 1214/2015, anexa nr. 2.
Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române – A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic. Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.
II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.
Conducătorii auto trebuie să solicite personal eliberarea certificatului profesional și trebuie să depună următoarele documente la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR:
-
Solicitare (cerere) tip (vezi model cerere, care se poate descărca sau imprima direct – Atenție! Cererea este pe o singură foaie, față și verso). În Anexa 1 am prezentat rubricile care trebuie completate de fiecare conducător auto, marcate cu XXX;
-
Actul de identitate (copie);
-
Permis de conducere valabil (copie, față și verso);
-
Fotografie color, actuală, tip „buletin” (format 25 x 32 mm);
-
Documentul de plată pentru tariful de eliberare, în original și copie (în momentul actual mandat poștal sau ordin de plată). În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor CPI și CPC.
Notă importantă: Documentele prezentate în copie se certifică de către solicitant (conducătorul auto) pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul …………………….., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul” și semnare. În mod normal, solicitantul (șoferul) trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie.
Notă (verificare): Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt lizibile, permisul de conducere nu este valabil sau fotografia nu este corespunzătoare confecționării certificatului, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Notă (finalizare): Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului o dovadă înlocuitoare a certificatului de calificare profesională, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea „Valid only in Romania”.
III. ELIBERAREA CERTIFICATULUI PROFESIONAL
Pentru eliberarea certificatului CPC sau CPI, conducătorul trebuie să prezinte documentul de plată în original, pe care a primit un număr de înregistrare la depunerea documentelor și actul de identitate. Certificatul se eliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de acesta prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze în registrul de evidență a eliberării certificatelor CPI și CPC, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în certificatul CPI sau CPC.
IV. PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR
În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor CPI sau CPC în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto se poate prezenta la Agenția teritorială ARR cu documentele specificate la pct. II. În plus față de acestea, mai trebuie să prezinte, după caz:
-
pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;– din luna mai 2021 nu mai este necesară. -
dovadă (adeverință) eliberată de Poliție în cazul furtului;
-
certificatul deteriorat, pe care să se poată identifica cel puțin numele și prenumele titularului și/sau seria și numărul;
Primirea documentelor și eliberarea certificatului se fac în același mod, așa cum am specificat mai sus.
Anexa 1
VERSO
Anexa 2
Ordinul MT nr. 707/2015 pentru modificarea anexei la OMT nr. 2156/2005 privind tarifele pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română
TARIFE pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R [extras]
– Eliberarea sau vizarea atestatelor ori a certificatelor profesionale, înlocuirea autorizațiilor pentru școli de conducători auto, a atestatelor ori certificatelor profesionale ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum și prelungirea valabilității certificatului A.D.R., extinderea valabilității certificatului A.D.R. ori înlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionată de dobândirea unor categorii suplimentare sau ocazionată de schimbarea numelui titularului, precum și activitatea de documentare, consultanță și actualizare de date (tarif pentru o oră) – pentru o bucată – 41 lei;
– Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto – tip cartelă (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea ori deteriorarea celor eliberate sau ocazionată de schimbarea numelui titularului ori orice alta modificare necesară (tarif pentru o bucată) – 64 lei;
– Înlocuirea certificatelor profesionale pentru conducătorii auto ca urmare a eliberării celor tip cartelă (tarif pentru o bucată) – 39 lei;
Azi am luat C in Spania,pot obtine CPI in tara daca sunt rezident in Spania si ce acte am nevoie?Va multumesc
Da, dacă aveți carte identitate (CI) valabilă în România.
Trebuie sa dau declaratie pe propria raspundere ca in ultimul an am fost in tara.Va
multumesc.
Buna ziua! Am si eu o intrebare ce nu are legatura cu ce scrie pe acest blog, sper sa stiti si sa ma puteti lamuri/ajuta cumva. Am mers si eu astazi sa-mi depun dosarul pentru categoriile CE, si m-am lovit de o problema, problema consta in permisul de conducere ce l-am preschimbat in Marea Britanie cu unul de-al lor pentru a-mi putea exercita si desfasura activitatea in campul muncii, (fara permis de UK nu puteam sa-mi exercit acest drept). Doamna de la birou mi-a spus ca nu pot incepe scoala de soferi daca nu-l voi preschimba din nou cu unul romanesc. Intrebarea mea este: este normal asa ceva, sa fac drumuri pe la judet, sa platesc alte taxe si sa astept poate mai bine de o saptamana pana imi vine permisul pentru a incepe aceasta scoala?. Sincer, mi se pare absurd si fara logica sa schimb din nou permisul pentru a da de categoriile mentionate dupa care iarasi voi fi nevoit sa schimb permisul dupa ce voi lua C-ul si asa mai departe cu E etc..(daca va fi cazul si mai departe).! Va multumesc!
Este logic că dacă obțineți o categorie nouă (CE) în RO aceasta nu poate fi trecută pe permisul din UK. Eu zic că se poate să faceți școala aici cu un permis european, dar cel mai bine întrebați la DRPCIV și, eventual, apoi apelați la altă școală dacă răspunsul este pozitiv.
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pentru schimbarea unui CPI care expira in luna Iulie.
Multumesc anticipat.
Vă înscrieți la un CPPTR, susțineți examinarea și apoi depuneți documentele la ARR pentru eliberarea certificatului CPC.
Buna Ziua,
Recent am mers la examenul CPI si rezultatul este respins deoarece la Studiu de caz am acumulat doar 12 puncte din 16 răspunse. Intrebarea este :
1) care sunt șansele daca dau la contestație
2) trebuie sa mai merg inca o data la examen susținând ambele probe sau doar la Studiu de caz.
Va mulțumesc mult!
1. O contestație, mai ales la o probă scrisă, nu se bazează pe șansă. Dacă considerați că punctajul obținut nu este corect puteți face contestație.
2. Ambele probe.
Va mulțumesc foarte frumos . O zi buna sa aveti!
Vă salut cu respect. Ce atestat trebuie să am pt. a putea profesa ca șofer de tir ? CPI sau CPC sau ambele ? Precizez că am luat C-ul și sala pt. E și între timp până dau și orașul vreau să dau și atestatul …voi lucra la o firmă ce transportă marfă pt. supermarket-uri. Vă mulțumesc anticipat.
Dacă ați luat categoria C anul acesta – CPI (scrie clar, zic eu, în introducerea la acest articol).
Salut am sustinut examenele pentru marfa si persoane anul trecut in august cred..
am depus pentru card si mia dat doar cartela tahogra cei de la arr .. este suficient pentru a ma angaja ca sofer?
Nu, vă trebuie și certificatul de pregătire profesională (atestatul). Dacă ați promovat examinarea și nu ați depus atunci documentele pentru eliberare, le puteți depune acum.
Pot conduce un camion apicol proprietate personala (mma8,6 to) fara certificat de transport marfa? Eu transport doar stupii mei.
Acest gen de transport nu este exceptat de la obținerea certificatului de transport în cont propriu.
In OG 27/2011 la art.19, punctul m sunt trecute transporturi necomerciale de lapte si stupi de albine. Nu rezulta de aici ca nu as avea nevoie de certificat de transport? Astept raspuns. Va multumesc!
M-am referit strict (dar poate nu m-am exprimat bine) la ce ați întrebat: certificat de pregătire profesională (atestat). Excepțiile sunt prevăzute în OMT nr. 1214/2015, Anexa nr. 2 la art. 1 alin 2. (https://dan-caragea.ro/wp-content/uploads/2015/12/Normele-privind-pregătirea-și-atestarea-profesională-a-anumitor-categorii-de-conducători-auto-Anexa-2-la-OMT-1214.pdf). Citiți vă rog!
În București, în Leu, unde se susține examenul CPC?
În ce corp?
Întrebați la centrul unde ați urmat cursurile.
BUNA ZIUA! am o intrebare daca va rog frumos.Am atestat cpi marfa intre timp am facut categoria D pentru cpi persoane ce examene trebuie sa dau doar pe calculator sau si studii de caz?multumesc
Citiți vă rog în Anexa nr. 2 (https://dan-caragea.ro/wp-content/uploads/2015/12/Normele-privind-pregătirea-și-atestarea-profesională-a-anumitor-categorii-de-conducători-auto-Anexa-2-la-OMT-1214.pdf) art. 2 alin (3) și art. 4 alin (12).
Pentru a transporta animale vii ce atestat este necesar ? Dar pentru frigorifice? Multumesc.
Certificat de pregătire profesională (atestat) transport marfă.