CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
I. INTRODUCERE – CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
Pentru a putea efectua transport rutier, adică pentru a-și putea exercita ocupația (profesia), conducătorii auto trebuie să dețină certificate (atestate) CPI și CPC. Șoferii titulari ai permiselor de conducere pentru categoriile C1, C1E, C și CE, respectiv D1, D1E, D și DE trebuie să dețină un certificat de calificare profesională inițială (CPI) sau un certificat de calificare profesională continuă (CPC). Certificatele CPI și CPC sunt valabile pentru tipul de transport rutier efectuat de către conducătorul auto, respectiv transport rutier de mărfuri sau transport rutier de persoane, sunt valabile 5 ani și sunt eliberate de către Autoritatea Rutieră Română – ARR.
Sunt scutiți (exceptați) de obligativitatea calificării inițiale (CPI) conducătorii auto care au obținut categoriile D1, D1E, D și DE înainte de data de 9 septembrie 2008 și/sau au obținut categoriile C1, C1E, C și CE înainte de data de 9 septembrie 2009.
Pregătirea inițială și continuă (periodică) a conducătorilor auto se efectuează prin cursuri specifice, organizate de către centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de către Ministerul Transporturilor (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul mt.ro), urmate de o examinare teoretică, pentru obținerea certificatului CPC, sau de o examinare teoretică și una practică, pentru obținerea certificatului CPI. Candidații declarați “admis” trebuie să depună documentele de mai jos la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR, care are obligația să elibereze certificatul de calificare profesională (CPI sau CPC) în termen de maxim 30 de zile data înregistrării cererii, conform OMT nr. 1214/2015, anexa nr. 2.
Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române – A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic. Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.
II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.
Conducătorii auto trebuie să solicite personal eliberarea certificatului profesional și trebuie să depună următoarele documente la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR:
-
Solicitare (cerere) tip (vezi model cerere, care se poate descărca sau imprima direct – Atenție! Cererea este pe o singură foaie, față și verso). În Anexa 1 am prezentat rubricile care trebuie completate de fiecare conducător auto, marcate cu XXX;
-
Actul de identitate (copie);
-
Permis de conducere valabil (copie, față și verso);
-
Fotografie color, actuală, tip „buletin” (format 25 x 32 mm);
-
Documentul de plată pentru tariful de eliberare, în original și copie (în momentul actual mandat poștal sau ordin de plată). În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor CPI și CPC.
Notă importantă: Documentele prezentate în copie se certifică de către solicitant (conducătorul auto) pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul …………………….., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul” și semnare. În mod normal, solicitantul (șoferul) trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie.
Notă (verificare): Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt lizibile, permisul de conducere nu este valabil sau fotografia nu este corespunzătoare confecționării certificatului, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Notă (finalizare): Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului o dovadă înlocuitoare a certificatului de calificare profesională, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea „Valid only in Romania”.
III. ELIBERAREA CERTIFICATULUI PROFESIONAL
Pentru eliberarea certificatului CPC sau CPI, conducătorul trebuie să prezinte documentul de plată în original, pe care a primit un număr de înregistrare la depunerea documentelor și actul de identitate. Certificatul se eliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de acesta prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze în registrul de evidență a eliberării certificatelor CPI și CPC, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în certificatul CPI sau CPC.
IV. PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR
În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor CPI sau CPC în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto se poate prezenta la Agenția teritorială ARR cu documentele specificate la pct. II. În plus față de acestea, mai trebuie să prezinte, după caz:
-
pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;– din luna mai 2021 nu mai este necesară. -
dovadă (adeverință) eliberată de Poliție în cazul furtului;
-
certificatul deteriorat, pe care să se poată identifica cel puțin numele și prenumele titularului și/sau seria și numărul;
Primirea documentelor și eliberarea certificatului se fac în același mod, așa cum am specificat mai sus.
Anexa 1
VERSO
Anexa 2
Ordinul MT nr. 707/2015 pentru modificarea anexei la OMT nr. 2156/2005 privind tarifele pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română
TARIFE pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R [extras]
– Eliberarea sau vizarea atestatelor ori a certificatelor profesionale, înlocuirea autorizațiilor pentru școli de conducători auto, a atestatelor ori certificatelor profesionale ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum și prelungirea valabilității certificatului A.D.R., extinderea valabilității certificatului A.D.R. ori înlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionată de dobândirea unor categorii suplimentare sau ocazionată de schimbarea numelui titularului, precum și activitatea de documentare, consultanță și actualizare de date (tarif pentru o oră) – pentru o bucată – 41 lei;
– Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto – tip cartelă (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea ori deteriorarea celor eliberate sau ocazionată de schimbarea numelui titularului ori orice alta modificare necesară (tarif pentru o bucată) – 64 lei;
– Înlocuirea certificatelor profesionale pentru conducătorii auto ca urmare a eliberării celor tip cartelă (tarif pentru o bucată) – 39 lei;
Buna ziua! Se poate face cursul si examenul CPC (reînnoire)in Romania cu permis olandez (preschimbat din cel romanesc acum 1 an) pentru ca apoi sa le trimit la Cbr aici in Tarile de Jos dovada absolvirii pentru a putea trece codul 95 pe permisul olandez!? Va multumesc!
Puteți să susțineți examenul pentru CPC cu un permis eliberat în țările UE. Altă dovadă nu există, decât certificatul CPC eliberat de ARR după ce ați fost declarat admis la examen și care este recunoscut în toate țările membre. Dacă poate fi trecut pe permisul eliberat în Țările de Jos, trebuie să întrebați acolo.
Buna ziua! Am si eu o intrebare pt dumneavoastra, eu am permis profesionist UK (preschimbat,nu obtinut aici)si as vrea sa fac atestatul de manager transport in UK. Acel atestat pot apoi sa-l preschimb in Romania, intrucat as vrea sa-mi deschid o firma de transport in Romania cand termin cu Anglia?
Regatul Unit nu mai este UE. Atestatul de manager de transport obținut în UK nu este recunoscut în Uniunea Europeană, deci nici în România.
Buna Domnul Caragea, eu am obtinut atestatul de manager de transport pe vremea cand UK se afla inca in UE, Deci pe atestat este mentionat UE, oare pot sa il preschimb in Romania Sau trebuie sa sustin din nou examen pentru asta. Multumesc anticipat.
Certificatele eliberate pe perioadă nedeterminată în Regatul Unit, când făcea parte din UE, nu știu dacă fac o parte distinctă din Brexit. Așa că nu m-aș pronunța. Un răspuns oficial îți puteți obține de la ARR (email: relatii_publice@arr.ro).
Am și eu o întrebare am dat la școală pentru categoriile C+E am luat sala categoria C dacă voi fi admis la oraș pot să mă înscriu la școală pentru atestat mărfuri generale înainte să termin tot adică să primesc noul permis cu categoriile?
DA, astfel câștigați ceva timp.
Buna ziua, mi-a fost anulat permisul de conducere, am obtinut altul nou, atestatul de transport inca este valabil dar cu seria de permis veche, pot sa il schim sau trebuie sa sustin examen dinou?
Da, puteți să-l înlocuiți. Valabilitatea rămâne aceeași.
Cunosc caz cu permis anulat nu suspendat cum a specificat dl . Deci înseamnă redobândire și data apare cea noua emisă pe permis. Atestatul devine nu-l cel vechi întrucât nu are vechime pe permisul nou de 2 ani pentru a susține un atestat taxi ! Sau greșesc ?
Buna seara domnule Caragea ,daca se anulează permisul b,c,e și îl redobândesc trebuie sa dau din nou examenul pentru atestate ?
Da, CPI. Am mai vorbit aici despre asta, nu mi se pare corect!
daca nu s/a schimbat nimic, de 5 ani, in cazul anularii permisului, ai probleme cu atestatele.
atestatele, ele, sunt bune, ok… numai ca te pune sa dai ca un incepator pt atestate. ca si cum tu nu ai avea atestate.
e o mizerie in lege, si nu se ocupa nimeni de asa ceva. ei au treaba cum sa taxeze si sa isi mai angajeze niste amante. cu ajutorul si complicitea noastra.
Am mai scris despre asta, de mai multe ori. După anularea permisului de conducere (redobândire), posesorul noului permis se încadrează la „CPI” – ca permis nou obținut. Din punctul meu de vedere este o abordare injustă sau anormală. Regulamentele CE trebuie transpuse în legislația națională a statelor membre sau se aplică ca atare. La noi, legiuitorul (MT) nu a găsit necesar să trateze separat acest caz particular sau a crezut că este rar și nesemnificativ, fără să-l ia în seamă.
Buna ziua! Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta:
Imi expira categoria B impreuna cu toate celelalte categorii C D E in aceeasi luna acest an 2022 in Noiembrie. Am categoria B din Noiembrie 2012, si restul categoriilor C,D,E din 2017 Noiembrie. Pe permis data expirarii este 2022 Noiembrie la toate categoriile. Pt reexaminare voi da examenul si pt categoria B si pt restul? sau voi sustine doar examenul CPC? Va multumesc anticipat!
Permisul de conducere se reînnoiește la 10 ani (cat. B) sau la 5 ani (cat. C, CE, D) fără niciun examen. Pentru CPC aveți nevoie de noul permis de conducere și examinarea teoretică (calculator). După care depuneți documentele la A.R.R.
Bună am o întrebare poate altcineva cu procura să-mi baghe dosarul pentru atestate la arr
Procura notarială este pentru eliberarea documentelor de la ARR. Puteți să trimiteți documentele la Agenția Teritorială ARR și prin poștă (cu confirmare de primire).
Buna ziua , mam instris la un centru de pregatire in alt judet , si as vrea sa ma mut in judetul de resedinta si sa dau aici si proba practica cum trebuie sa procedez ,multumesc
Pentru examinarea teoretică (la sală), se poate numai dacă centrul (CPPTR) respectiv funcționează și în județul de reședință. Pentru proba practică CPI, centrul trebuie să facă o solicitare la A.R.R., cu acordul candidatului – luați legătura cu centrul.
Buna ziua. Imi puteti spune va rog daca pot sa fac dublicat la atestat CPC cu CPI, avand in vedere ca miam reinoit permisul si nr nou de permis nu corespunde cu numarul permisului vechi din atestat. Va multumesc
Se eliberează un certificat nou. Se depun la ARR aceleași documente, inclusiv taxa. P.S. Duplicat înseamnă altceva!
Multumesc. Sanatate
Salut , am si eu o intrebare , am luat proba teoretica , cat timp am la dispozitie pentru a da proba practica ?
Maxim 6 luni.
Salut , o întrebare ; dacă am dat proba teoretica intr-un oraș , de ex Arad , pot sa dau proba practica in alt oraș si cum se procedează , multumesc !
Se poate, întrebați la CPPTR din orașul unde vreți să susțineți proba practică – trebuie să completați o cerere în acest sens.
După 6 luni de expirare se poate din nou teoria de susținut?
Dacă este vorba despre CPC, DA.
Bună ziua ! Sunt din Teleorman și în Decembrie 2023 îmi expira ,permisul ,atestatul, certificat Adr,etc. Pot sa susțin examenele în vara 2023 pentru preschimbare?Adică mai precis cu cite luni înainte de expirare poți sa le schimbi? Mulțumesc anticipat!
Puteți să susțineți examenele pentru reînnoirea certificatelor de pregătire profesională cu 6 luni înainte de expirarea lor. Documentele pentru eliberarea lor le puteți prezenta la ARR cu o lună sau 15 zile înainte (sau mai mult) pentru eliberarea celor noi. P.S. Permisul de conducere trebuie să fie valabil (și îl puteți preschimba oricând).
Buna ziua. Spuneți-mi va rog de la ce tonaj este nevoie de certificat transport marfa și dacă ar fi vreo excepție în care nu am nevoie. As prefera răspuns pe email.
Certificatul este obligatoriu pentru conducătorii auto care utilizează vehicule sau ansambluri de vehicule a căror masă maxim autorizată depășește 3,5 tone. Sunt doar câteva excepții: https://dan-caragea.ro/wp-content/uploads/2015/12/Normele-privind-pregătirea-și-atestarea-profesională-a-anumitor-categorii-de-conducători-auto-Anexa-2-la-OMT-1214.pdf (Art. 1 alin 2).
Bună ziua! Am cât D din 2008 cu cpc persoane expirat în 2015,,anul acesta am adăugat cât. CE… ce atestate îmi trebuie? Va mulțumesc!
Nu înțeleg întrebarea! – Totuși, dacă ați avut atestat CPC (sau CPI) persoane și ați adăugat categoria CE pe permisul de conducere, trebuie să susțineți examinările pentru CPI marfă.
Ma pot încadra la cpi scurt marfa?
Da!
Sa trăiți. Am luat permisul pentru categoria c si urmeaza categoria e cum se procedeaza sa scot si eu cartela tahograf se da examen ceva si cu atestatul ce imi trebuie pentru marfa sa pot merge cu tirul
Pentru cardul conducătorului auto (tahograf) și pentru certificat vă sfătuiesc să depuneți documentele după ce aveți permisul cu categoria CE. Cred că lucrurile sunt explicate elocvent în cele 2 articole. Succes!
Buna ziua! Nu am stiut unde sa scriu, asa ca imi cer scuze ca o fac aici.
Va rog sa-mi raspundeti la problema pe care o am, si anume: am permis cat C din 1991 si vreau atestatul de marfa pe care nu l-am avut vreodata. Din articolul dvs reiese ca as fi exceptat de CPI, la fel si de pe siteul ARR, numai ca ducandu-ma sa ma inscriu mi s-a spus ca trebuie sa dau pentru CPI. Ma puteti lamuri ce am nevoie, CPI SAU CPC? Si daca raspunsul ar fi CPI as dori si o mica explicatie de ce, pentru ca nu vad sensul exceptarii respective. Multumesc frumos!
CPC. Excepțiile respective sunt fundamentate în DIRECTIVA 2003/59/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 15 iulie 2003.
Buna seara, am sustinut examenul teoretic (Admis) pentru CPI Marfa, dar la examinare am constatat ca sunt inregistrat cu prenumele gresit, ce este de facut in continuare ?
Când depuneți documentele la ARR pentru eliberarea certificatului, menționați clar că prenumele este greșit, ca sa poate fi făcută rectificarea în baza de date – înainte de eliberare.
Bună ziua am și eu o întrebare dacă am avut atestat cpi și a expirat 9 11 2020 acuma trebuie sa dau cpc sau cpi pentru renoirea atentatelor .mulțumesc
CPC.
Buna ziua! Am facut scoala la galati certificat competenta marfa C, CE am obtinut examen bucuresti admis pot sa fac certificatul la iasi?
Puteți să depuneți documentele la Agenția Teritorială ARR din orice județ (plata trebuie făcută în contul agenției respective).
Plata pentru examen? Sau plata pentru certificatul de competenta si tahograf?
Plata sau plățile pentru certificat, card conducător, atestat…
Dacă posed un atestat de transport marfa ce examen mai dau pentru atestat persoane și care sunt condițiile?mulțumesc.
CPI scurt persoane.
Bună ziua. Am fost admis la CPI persoane proba teoretica, ași vrea sa știu cât durează pana se programează proba practica, aprox. Multumesc
În a doua săptămână după examinarea teoretică. Centrul unde v-ați înscris trebuie să vă comunice data, ora și locul.
Daca eu m-am înscris în Teleorman pentru cpi marfă, pot da proba teoretica la București și proba practică în Teleorman?care sunt pași de urmat?
Prima dată trebuie să susțineți proba teoretică în județul în care v-ați înscris. Dacă sunteți declarat „Respins”, apoi puteți să dați reexaminarea în oricare alt județ, inclusiv în București. Pentru proba practică, luați legătura cu CPPTR unde v-ați înscris.
Buna ziua! Cu respect, as vrea sa va adresez si eu o intrebare.
Sunt din chisinau( cu visa de resedinta in bucuresti) si am apelat la o companie (just consult)sa ma ajute sa perfectionez cip si cpc am sustinut examenul pentru cpc in 08.05 2022 am fost admis.
Miau promis in 30-45 zile voi primi cip si cpc, au trecut 50 zile si nu au nici un raspuns. Am incercat sa sun la ARR Iasi dar nu pot.
Compania justconsult motiveaza pe ARR.
Nu stiu ce pasi sa fac in continuare…
Va multumesc anticipat…
Dacă ați depus documentele pentru eliberarea certificatului la ARR (agenție teritorială), după 15 zile mergeți să-l ridicați.
Buna seara am obținut permisul c+e și atestatul în Spania acum aș dori să-l schimb în Romania deoarece pentru a ma angaja cu contract românesc nu se poate fără să ai atestatul și cardul românesc, se poate face ? (Unii zic ca da alții ca trebuie să o i-au de la capăt )
Puteți să le folosiți pe ambele până la expirare pe teritoriul UE, deci inclusiv în România. Dar un angajator mai puțin destupat la cap poate să ceară să fie eliberate la noi în țară.
Buna ziua cu respect am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta …am obtinut permisul de conducere cat.D E in germania si vreau sa fac atestatele in Romania deoarece nu ma descurc cu limba asa bine …este vreo problema daca le obtin aici …va multumesc…mentionez ca am permis nemtesc
Fără nicio problemă (dacă aveți CI eliberată în Rou), România și Germania aplică același Regulament UE.
eu am obținut permisul în străinătate și a trebuit sa schimb prima data permisul străin în cel Romanesc și mai apoi sa ma prezint la examene CPC
Dacă permisul de conducere era eliberat în UE, nu era nevoie să-l schimbați.
Buna ziua , o intrebare daca se poate si nu sunt indiscret.
In 2012 am avut permisul anulat pentru alcool, vreau sa va aduc la cunoștință faptul ca l-am redobândit pe 1.04.2022, ceea ce doresc sa va intreb: Eu am avut si atestat pentru taxi, acum vreau sa ma apuc de taximetrie, imi trebuie din nou sa am acei 2 ani decand am premisul, sau pot solicita fara grija un nou atestat. Atestatul este expirat. Multumesc
V-am răspuns prin email.