CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
I. INTRODUCERE – CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
Pentru a putea efectua transport rutier, adică pentru a-și putea exercita ocupația (profesia), conducătorii auto trebuie să dețină certificate (atestate) CPI și CPC. Șoferii titulari ai permiselor de conducere pentru categoriile C1, C1E, C și CE, respectiv D1, D1E, D și DE trebuie să dețină un certificat de calificare profesională inițială (CPI) sau un certificat de calificare profesională continuă (CPC). Certificatele CPI și CPC sunt valabile pentru tipul de transport rutier efectuat de către conducătorul auto, respectiv transport rutier de mărfuri sau transport rutier de persoane, sunt valabile 5 ani și sunt eliberate de către Autoritatea Rutieră Română – ARR.
Sunt scutiți (exceptați) de obligativitatea calificării inițiale (CPI) conducătorii auto care au obținut categoriile D1, D1E, D și DE înainte de data de 9 septembrie 2008 și/sau au obținut categoriile C1, C1E, C și CE înainte de data de 9 septembrie 2009.
Pregătirea inițială și continuă (periodică) a conducătorilor auto se efectuează prin cursuri specifice, organizate de către centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de către Ministerul Transporturilor (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul mt.ro), urmate de o examinare teoretică, pentru obținerea certificatului CPC, sau de o examinare teoretică și una practică, pentru obținerea certificatului CPI. Candidații declarați “admis” trebuie să depună documentele de mai jos la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR, care are obligația să elibereze certificatul de calificare profesională (CPI sau CPC) în termen de maxim 30 de zile data înregistrării cererii, conform OMT nr. 1214/2015, anexa nr. 2.
Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române – A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic. Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.
II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.
Conducătorii auto trebuie să solicite personal eliberarea certificatului profesional și trebuie să depună următoarele documente la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR:
-
Solicitare (cerere) tip (vezi model cerere, care se poate descărca sau imprima direct – Atenție! Cererea este pe o singură foaie, față și verso). În Anexa 1 am prezentat rubricile care trebuie completate de fiecare conducător auto, marcate cu XXX;
-
Actul de identitate (copie);
-
Permis de conducere valabil (copie, față și verso);
-
Fotografie color, actuală, tip „buletin” (format 25 x 32 mm);
-
Documentul de plată pentru tariful de eliberare, în original și copie (în momentul actual mandat poștal sau ordin de plată). În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor CPI și CPC.
Notă importantă: Documentele prezentate în copie se certifică de către solicitant (conducătorul auto) pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul …………………….., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul” și semnare. În mod normal, solicitantul (șoferul) trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie.
Notă (verificare): Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt lizibile, permisul de conducere nu este valabil sau fotografia nu este corespunzătoare confecționării certificatului, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Notă (finalizare): Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului o dovadă înlocuitoare a certificatului de calificare profesională, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea „Valid only in Romania”.
III. ELIBERAREA CERTIFICATULUI PROFESIONAL
Pentru eliberarea certificatului CPC sau CPI, conducătorul trebuie să prezinte documentul de plată în original, pe care a primit un număr de înregistrare la depunerea documentelor și actul de identitate. Certificatul se eliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de acesta prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze în registrul de evidență a eliberării certificatelor CPI și CPC, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în certificatul CPI sau CPC.
IV. PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR
În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor CPI sau CPC în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto se poate prezenta la Agenția teritorială ARR cu documentele specificate la pct. II. În plus față de acestea, mai trebuie să prezinte, după caz:
-
pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;– din luna mai 2021 nu mai este necesară. -
dovadă (adeverință) eliberată de Poliție în cazul furtului;
-
certificatul deteriorat, pe care să se poată identifica cel puțin numele și prenumele titularului și/sau seria și numărul;
Primirea documentelor și eliberarea certificatului se fac în același mod, așa cum am specificat mai sus.
Anexa 1
VERSO
Anexa 2
Ordinul MT nr. 707/2015 pentru modificarea anexei la OMT nr. 2156/2005 privind tarifele pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română
TARIFE pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R [extras]
– Eliberarea sau vizarea atestatelor ori a certificatelor profesionale, înlocuirea autorizațiilor pentru școli de conducători auto, a atestatelor ori certificatelor profesionale ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum și prelungirea valabilității certificatului A.D.R., extinderea valabilității certificatului A.D.R. ori înlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionată de dobândirea unor categorii suplimentare sau ocazionată de schimbarea numelui titularului, precum și activitatea de documentare, consultanță și actualizare de date (tarif pentru o oră) – pentru o bucată – 41 lei;
– Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto – tip cartelă (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea ori deteriorarea celor eliberate sau ocazionată de schimbarea numelui titularului ori orice alta modificare necesară (tarif pentru o bucată) – 64 lei;
– Înlocuirea certificatelor profesionale pentru conducătorii auto ca urmare a eliberării celor tip cartelă (tarif pentru o bucată) – 39 lei;
Bună ziua. Am obținut permisul de conducere în România în anul 1995, pentru categoriile A, B, C și E. Din luna octombrie 2017, am devenit rezident în Germania și doresc să mă reorientez profesional. Pentru aceasta m- am înscris la o școală auto din România pentru a obține atestatele profesionale ca și șofer profesionist. Intrebari: În cazul obținerii atestatelor în cauză, acestea sunt valabile pe teritoriul Germaniei ? Pot să lucrez legal in Germania ca și șofer profesionist? Pot să îmi preschimb permisul de conducere românesc în Germania, cu mențiunea de a prezenta la ghișeu și cardurile cu atestatele obținute ? Mulțumesc anticipat.
1. Da
2. Da
3. Nu știu sigur cum se procedează în Germania – permisul de conducere este trecut pe certificatul profesional, iar al dumneavoastră este românesc.
Buna ziua. Am permisul de conducere cat. C cu care am susținut și promovat examenele scris și practic ptr CPI. Totodata mai am de susținut examenul practic ptr cat. CE. Dacă solicit acum eliberarea cardului și a certificatului de atestat, va trebui sa le schimb in momentul in care obțin și Categ. CE ? Mulțumesc
Da, deoarece permisul de conducere apare pe certificat și card – vedeți alte comentarii anterioare referitoare la preschimbare.
Buna ziua, daca am cpc MD pot sa-l transcri in RO sau e necesar sa fac scoala numaidecat in RO?
Va multumesc!
Republica Moldova nu este, deocamdată, în UE. Certificatele de pregătire profesională, inclusiv CPC, sunt eliberate de fiecare stat membru în același format (conform Regulamentului CE). Nu se fac transcrieri.
Buna ziua, am luat atestatul cpi persoane acum cateva zile, intrebarea mea este daca iau categoria C, ce atestat de transport marfa o sa fiu nevoit sa dau? Cpc cpi scurt ? Multumesc
CPI scurt.
Salut!Am dat examenul pt ADR si “cisterna” cum spun la școala,asta sa întâmplat acum 2 ani,anul asta am facut CPC ul (nu ma întreabati de ce acesta procedura pt ca este o poveste lunga)Întrebarea mea pt dv este:ADR ul vine pe un card separat sau sunt in sistem si se vede ca l am facut? pe Card tahograf?tin sa mentionez ca am permisul C+E din 2005 si am înțeles ca nu necesita CPI,Multumesc!
Certificatul ADR este un certificat separat. Dacă ați dat examen pentru ADR acum 2 ani și nu ați depus documentele pentru eliberarea lui, sunteți în baza de date a ARR cu examen promovat. Dacă aveți CPC nu mai aveți treabă cu CPI.
Bună seara, dacă am permis categoria CE din 2003 și categoria D din 2019, ce curs de atestat îmi trebuie? CPC sau CPI? Mulțumesc frumos!
CPC pentru marfă și CPI pentru persoane.
Dacă au am fost admis la atestate dar nu le-am ridicat niciodată și au trecut 5 ani ce probe trebuie sa susțin din nou că să le obțin ?
Ce înseamnă „admis la atestate”?
Buna ziua,
Am atestat transport marfa CPC optinut in 21.05.2013 care intre timp a expirat,eu am schimbat meseria,iar acum vreau sa devin conducator auto profesionist cu acte in regula,permis B,C,E din 01.07.2005,ce trebui sa fac sa pot sa ma angajez ca Sofer profesionist,ce examen trebuie sa sustin sau trebui sa fac din nou cursuri de pregatire,cu sala etc? astept raspuns multumesc D-ul Dan Caragea
Trebuie să vă înscrieți la un centru de pregătire profesională în domeniul transporturilor rutiere (CPPTR) din județul dvs. și să susțineți doar examenul teoretic, la sală, pentru reînnoirea certificatului CPC. Puteți merge la pregătire la CPPTR sau vă pregătiți în particular – aveți un set mare de întrebări pe site-ul arr.ro.
Buna! Mie imi expira cpi-ul in 12 ianuarie 2021, cu cat timp pot sa dau pentru cpc inainte??? Multumesc 😁😁😁
În ultimul an de valabilitate – https://dan-caragea.ro/wp-content/uploads/2015/12/Normele-privind-pregătirea-și-atestarea-profesională-a-anumitor-categorii-de-conducători-auto-Anexa-2-la-OMT-1214.pdf – art. 3 alin. (5).
Buna!
Am o intrebare: cine si in baza carei legi, art, etc poate anula un certificat de competenta profesionala (atestat auto)? Chestia cu „se anuleaza de la sine daca permisul auto este anulat in urma unei decizii a instantei de judecata” mi se pare o prosteala maxima!
In cazul permisului instanta ia o decizie (hotarare) in baza anumitei legi, o transmite politiei rutiere, iar politia rutiera, in baza acestui act anuleaza permisul auto. E ok si perfect justificat d.p.d.v. legal.
In cazul atestatului……povesti. Cum adica „se anuleaza odata cu anularea permisului”?? Care lege prevede asa ceva?
Competenta in ceea ce priveste atestatul auto o are DOAR ARR-ul, nu instanta, nu politia rutiera!
Poate cineva cunoaste raspunsul si ma lumineaza si pe mine!
Multam pt. intelegere!
Nu știu de unde ați citat fraza asta: „se anulează de la sine daca permisul auto este anulat în urma unei decizii a instanței de judecată”. În OMT 1214/2015, anexa 2 (https://dan-caragea.ro/wp-content/uploads/2015/12/Normele-privind-pregătirea-și-atestarea-profesională-a-anumitor-categorii-de-conducători-auto-Anexa-2-la-OMT-1214.pdf), la Dispoziții finale, se precizează clar situațiile în care se aplică măsura de anulare a certificatelor de pregătire profesională pentru conducătorii auto.
Fraza ii apartine unui angajat al ARR-ului si mi-am permis sa- l citez pt ca am considerat careprezinta institutia in cauza. In fine…
In slta ordine de idei, citind Dispozitiile finale, (mersi pt amabilitate), mentionez ca am obtinut atestatele in conditii perfect legale, fara date false, eronate si fara a eluda vreo lege sau altceva.Dupa anularea permisului, la vremea respectiva, nu am primit nicio instintare din partea ARR-ului sau a altcuiva in privinta atestatelor sau a starii lor de anulare sau neanulare, au expirat pur si simplu.
Atunci cum ramane: sunt anulate sau doar expirate? Examen CPI sau CPC?
Multumesc pt. intelegere si amabilitate!
Certificatele (atestate) sunt expirate, pentru că nu ați primit o decizie de anulare. La anularea permisului de conducere, obțineți un permis nou (să zicem anul acesta) și trebuie să o luați de la capăt – CPI – conform uzanței din ROU (discutabilă). Am mai scris la comentarii despre asta, dacă doriți căutați și citiți.
Avand la indemana materialul furnizat de dvs. in conversatia anterioara, ma refer la acele”Dispozitii finale”, (pt. care va multumesc), am inceput cu telefoanele.
Toata lumea imi punea examenul CPI in brate si imi ura multa bafta si succes in ramura…..
Insa, ajungand cu tel. la ARR Bucuresti mi s-a spus limpede ca examenul pe care trebuie sa il sustin, avand in vedere situatia, este….CPI!
Le-am explicat ca cei de la scoala de soferi motiveaza ca softul ARR Bucuresti nu le da voie sa ma bage in examen CPC, iar cei de la ARR bucuresti mi-au spus sa merg la scoala de soferi, iar daca cei de acolo au nelamuriri sa-i sune si ii lamuresc ei.
Am mers inapoi la scoala de soferi, le-am transmis discutia mea cu cei de la ARR Bucuresti, au incercat sa ma inscrie in calculator pt. examen CPC marfa si n-a mers.
Culmea, cand au incercat acelasi lucru pt. atestatul de persoane amers!!!
Mentionez ca am redobandit cat. D dupa redobandirea cat. C!
A ramas in felul urmator: mi s-a explicat ca nu sunt prea multiin situatia mea, adica sunt putine persoane care auavut permisul anulat, si de aceea softul nu ia in calcul si aceasta situatie.
Prin urmare mi s-au facut copii dupa permis, atestatele vechi, expirate (noroc ca nu le-am aruncat), carte de identitate si s-a trimis un email la ARR Bucuresti pt a face o modificare care sa-mi permita intrarea in examen CPC si pt marfa nu doar pt persoane.
Raspunsul il aflu maine.
O sa revin sa va spun cum s-a rezolvat problema.
Inca odata multumesc pt ajutor!
99,99% CPC.
Scuze, am facut o greseala…….cei de la ARR Bucuresti mi-au spus ca ma incadrez la examenul CPC marfa, iar eu am scris mai sus CPI.
Din păcate, înscrierile pentru examinări se fac la centrele de pregătire profesională în domeniul transporturilor rutiere (CPPTR), independente și atestate, nu la ARR. Având în vedere anul obținerii permisului de conducere pentru categoriile respective (cel vechi este anulat) va trebui să susțineți examinarea pentru CPI. Cel puțin, până acum așa știu că s-a procedat!
Vad ca nu mai am optiunea „raspunde” dupa comm. dvs. de mai jos, de la ora 19.30,asa ca scriu aici.
Inscrierea la examenul pt atestat(e) se face la scoala de soferi autorizata in acest sens, acolo se achita si o anumita taxa, functie de examen (CPI sau CPC), iar daca cei de la ARR Bucuresti mi-au spus ca atestatul este o dovada de competenta profesionala care nu se anuleaza odata cu anularea permisului, ci care doar expira.
Au spus ca ma incadrez clar pt examen CPC si chiar nu am nici cel mai mic interes sa-i contrazic…..
Inca ceva si inchei:
-cum se explica faptul ca pt obtinerea atestatului transport marfa, (cat. C redobandita in 2018), nu ma pot incadra la CPC, ci doar la CPI, asa da calculatorul, iar pt. obtinerea atestatului transport persoane, (cat. D redobandita in 2019), ma incadrez la CPC fara nicio problema??
Buna ziua,de curand am luat categoria C in Italia si atestatul Cpi in Romania.acum am facut si categoria CE in Italia.ramane valabil acelasi atestat CPI care l-am luat doar cu categoria C cu 2 saptamani in urma???
Da, dacă nu conduceți un ansamblu de vehicule (categ. CE). Pe verso la certificatul de pregătire profesională (atestat) aveți menționat doar „C”.
Si daca conduc un ansamblu categoria CE trebuie sa il schimb?cum se face schimbarea???
Citiți celelalte comentarii referitoare la schimbarea (reînnoirea) permisului de conducere.
Buna Ziua! Am obtinut categoria A, B , C in anul 2007, in REP. Moldova. Acum in 2019 am obtinut cat. CE in Romania. Ce fel de examen trebuie sa sustin pentru obtinerea atestatului de transport marfa?, Tinand cont de faptul ca detin permis cat. C mai vechi de 10 ani, am inteles ca sunt scutit de obtinerea calificarii profesionale? Aici nu inteleg ceva? pot obtine certificatul CPI doar prezentandu-ma la examen fara sa mai fiu obligat sa urmez cursuri sau cum se procedeaza?
Va multumesc!
Trebuie să vă înscrieți la un centru de pregătire (CPPTR) care organizează aceste cursuri pentru a putea susține examinările. Cred că scrie clar în articol.