TELEFOANE CARE PROIECTEAZĂ HOLOGRAME
Rețelele de mare viteză și de bandă largă 5G, care permit cantități mult mai mari de date la viteze mult mai mari, ar putea aduce schimbări majore în modul în care folosim dispozitivele mobile, permițându-ne să ne bucurăm de realitatea virtuală, transmisii live interactive și chiar de telefoane care proiectează holograme cu interlocutorul apelat. Dar, datorită costurilor ridicate, în prima fază, nu vor beneficia foarte mulți de aceste avantaje.
Deja s-au făcut experimente. Anul trecut, gigantul american de telecomunicații Verizon și compania coreeană Telecom (KT) au realizat primul apel internațional holografic la nivel mondial în rețelele de procesare 5G ale celor două firme. Un angajat KT din Seul a conversat cu o hologramă live a unui angajat al Verizon din New Jersey, care a apărut pe un monitor la sediul KT. De curând, Vodafone a realizat un apel telefonic holografic în rețeaua sa de încercări 5G din Marea Britanie pentru a demonstra potențialul acestei tehnologii. În timp ce ambele firme au descris testele ca fiind „în stadiu incipient”, ele speră că peste circa 5-6 ani utilizatorii vor folosi telefoane care proiectează holograme, cu care vor conversa cu o persoană dintr-o zonă îndepărtată în timp real. Tot anul trecut, un profesor de comunicații wireless de la King’s College din Londra, a demonstrat posibilitățile acestei tehnologii într-un concert live cu fiica sa aflată la Berlin (la peste 1000 de km distanță) printr-o legătură video 5G. Întârzierea a fost de numai 20 milisecunde.
Tehnologia 5G va îmbunătăți și videoclipurile pe mobil, permițând imagini mult mai clare. Lățimea de bandă mai mare va însemna VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată) de înaltă definiție pe telefoane și tablete. Este posibil și un auditoriu virtual la vizionarea unei spectacol sau al unui eveniment live. De asemenea, mai mulți oameni ar putea să colaboreze și să lucreze împreună sau să se organizeze conferințe virtuale. Totodată, jocurile proiectate în 5G ar fi mai sofisticate, spectatorii vor viziona filme în care pot vedea la 360 de grade și s-ar dezvolta „turismul inteligent” prin care informațiile utile se suprapun pe ecranul utilizatorului de smartphone.
5G va facilita și va ieftini difuzarea emisiunilor și transmisiunilor TV live, deoarece camerele cu funcții 5G vor putea să transmită materiale direct pe internet. Astfel, echipele de transmisie în direct (camioane cu logistică, care de transmisie, dispozitivele pentru conectarea prin satelit etc.) nu mai trebuie deplasate la fața locului.
Rețelele vor fi lansate în 2019, dar probabil nu vom vedea servicii reale 5G pe telefoanele mobile până în 2021 și nici telefoane care proiectează holograme până în 2024. Mai este o problemă tehnică: vor fi necesare investiții mari în turnurile și antenele de telefonie mobilă ca lumea să vadă o diferență reală de performanță. Iar rețelele 5G vor fi lansate inițial în zona marilor orașe, iar oamenii din celelalte regiuni vor trebui să mai aștepte, existând riscul unei „diviziuni digitale” pe termen scurt sau mai lung.
Sursa: BBC
Vrei să faci un comentariu?