Am observat că adesea se confundă Marea Britanie cu Regatul Unit și mai demult nici eu nu i-am dat importanța cuvenită. De fapt, Marea Britanie nu este Regatul Unit, între cele două entități existând o diferență majoră. Inclusiv traducerea automată oferită de Google, pe care o folosește o mulțime de lume, nu face diferența între Marea Britanie (Great Britain sau GB) și Regatul Unit (United Kingdom sau UK).

   În rezumat:

  • Marea Britanie este formată din Anglia, Scoția și Țara Galilor; este mai ales un nume geografic, cu referire la cea mai mare insulă britanică;
  • Regatul Unit cuprinde Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, iar numele complet este „Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”.

   Istoric vorbind, Anglia și Țara Galilor s-au unit în 1536, iar Scoția s-a alăturat în 1707, formând împreună, în mod oficial, Regatul Marii Britanii. Irlanda a decis să se alăture în 1801, moment în care s-a format Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, dar în 1922 partea sudică a Irlandei a decis să iasă din uniune, formând apoi Republica Irlanda, și numele oficial al celor patru a devenit Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Marea Britanie nu este Regatul Unit

   Confuzia în definirea acestor patru țări este alimentată mai ales datorită competițiilor sportive. Există mai multe evenimente sportive internaționale, cum ar fi jocurile Commonwealth-ului și cu predilecție competițiile fotbalistice în care fiecare țară are propria echipă, fără să concureze în cadrul unei echipe unificate, fiind adesea numite „națiuni de origine”. De aceea, mulți tind să creadă că au, de asemenea, o autonomie politică, pentru că au parlamente proprii. De fapt, locuitorii nu prea se înghit între ei și termenul de britanic nu este chiar pe placul tuturor: irlandezii din Nord, scoțienii și galezii îi privesc pe englezi ca stăpâni nedoriți, asupritori, iar englezii, în general, îi consideră pe ceilalți niște țărani din teritoriile aferente. Totuși, pentru că cele patru țări nu au pașapoarte proprii, sunt toți cetățeni britanici, fie că le place sau nu.

   Faptul că Marea Britanie nu este Regatul Unit este recunoscut de Organizația Internațională de Standardizare (ISO) care pune cele patru țări laolaltă sub denumirea oficială – United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland – fără să lase deoparte „copilul vitreg roșcat”, pentru că așa a fost numită de unii Irlanda de Nord.