Iluzia este o percepție falsă a unor obiecte, figuri sau a unei persoane prezente în fața ochilor noștri, determinată de legile de formare a percepțiilor sau de anumite stări psihice sau nervoase, determinând o situație în care o aparență sau o ficțiune este considerată drept realitate. Iluzia optică și iluzia optică a șoselei din acest articol nu este altceva decât perceperea vizuală denaturată a unor obiecte sau figuri din realitate, datorită particularităților de formare a imaginilor pe retină. Iluziile vizuale sunt niște experiențe perceptive (percepția noastră despre lumea exterioară este generată indirect de creier, prin mai multe mecanisme) care nu se potrivesc cu realitatea fizică.

   Neural Correlate Society a acordat premiul al treilea la concursul anual (2014) pe care îl organizează unei iluzii optice pe care am numit-o iluzia optică a șoselei. Am vrut să-i spun iluzia optică a autostrăzii, dar m-am gândit că în căutarea pe Google România mulți oameni se așteaptă să găsească altceva pentru acest subiect…

   Notă: Neural Correlate Society este „o organizație care promovează cercetarea științifică neuronală corelată cu percepția senzorială, de conștientizare, precum și experiența cognitivă.” – potrivit site-ului lor. Concursul se dorește a fi o celebrare a ingeniozității și a creativității în cercetarea celor mai importante iluzii vizuale din lume.

   În mod normal, când privim două imagini care sunt fizic la fel, ele sunt identice, iar două imagini diferite arată clar distinct. Această iluzie arată contrariul: două imagini, care sunt diferite, arată la fel și două imagini, care sunt identice, arată diferit. În imaginea de mai jos sunt trei șosele, dintre care două se potrivesc între ele, iar a treia este total diferită față de celelalte. Nu trebuie decât să stabiliți, prin propria percepție vizuală, care sunt cele două drumuri (șosele) care sunt identice.

Iluzia optică a șoselei

 

   Cu ajutorul acestui scurt video demonstrativ, de doar 30 de secunde, puteți să verificași cum percepeți din punct de vedere vizual realitatea: strâmb sau drept.