Acum aproape trei ani am scris un articol despre cea mai bună bere din lume, numită Westvleteren 12. Azi o să vă împărtășesc câteva secrete referitoare la locul unde se fabrică cea mai bună bere.

Cea mai bună bere din lume-Westvleteren 12

     Westvleteren este o făbricuță belgiană de bere înființată în anul 1838 în incinta abației trapiste (Trapist – ordin religios romano-catolic, o ramură a ordinului cistercian) Sfântul Sixtus, situată înt-o mică localitate numită Vleteren. Berea, de care nu auzise nimeni până în anul 2002, a crescut dintr-o dată foarte mult în popularitate după ce a fost apreciată pe site-ul Rate Beer. Berea este, de obicei, o afacere cu o piață de desfacere mai mică sau mai mare, dar cei 30 de călugări ai micii mănăstiri belgiene nu doresc să o privească așa.

     Secretul din spatele renumelui dobândit de Westvleteren 12 constă în metoda de producere, semi-necunoscută, dar, mai ales, în cea de comercializare. Deși este asaltată de mii de solicitări venite fie de la pelerinii sosiți la fața locului (mai mult ca să bea decât ca să se roage), fie de la colecționari din întreaga lume sau consumatori de bere curioși sau pofticioși, abația Sfântul Sixtus produce anual aceiași cantitate de bere, extrem de mică pentru cererea actuală: 4750 hectolitri.

Unde se fabrică cea mai bună bere

     Notă:  Berea Trapist este produsă doar de fabricile de bere din 10 mănăstiri: șase în Belgia, două în Olanda, una în Austria și una în SUA, pe baza următoarelor criterii:

  • Berea trebuie să fie preparată între zidurile unei mănăstiri a ordinului Trapist, fie de către călugării înșiși sau sub supravegherea acestora.
  • Fabrica de bere trebuie să fie de o importanță secundară în cadrul mănăstirii și nu trebuie să influențeze viață monahală.
  • Fabrica de bere nu se dorește a fi pe profit. Veniturile acoperă cheltuielile de trai ale călugărilor și întreținerea clădirilor și a terenurilor, iar orice bani rămân în plus se donează în scopuri caritabile.
  • Fabricile de bere Trapist sunt monitorizate în mod constant pentru a asigura calitatea ireproșabilă a beri lor.

     În 1997, a fost fondată, de către mănăstiri, Asociația Internațională Trappist pentru a preveni utilizarea abuzivă a acestui nume de către societăți comerciale pentru diversele produse care nu sunt fabricate între zidurile mănăstirilor: brânză, bere, vin, etc.

     Berea Westvleteren 12 se comercializează începând din 1940, alături de Westvleteren 6, Westvleteren 8 (beri negre, cifra indicând procentul de alcool în volum) și Westvleteren (blondă). Solicitările se fac telefonic – circa 85 000 de apeluri/oră, care bineînțeles că nu pot fi preluate în totalitate, pe baza de programare. Pe site-ul abației se anunță că este obligatoriu să treacă cel puțin 60 de zile până când se poate face o nouă comandă de la același număr de telefon și berea este vândută numai clienților individuali, fiecare client obligându-se să nu revândă berea unei terțe persoane. Prețul faimoasei beri brune – Westvleteren 12 – este destul de ieftin pentru renumele său: 40 euro pentru o ladă cu 24 de sticle, singurul mod de comercializare, la care se adaugă garanția de 12 euro, returnabilă, pentru sticle și ladă.

Unde se fabrică cea mai bună bere 1


Alte articole captivante


BISERICA CATOLICĂ NU ESTE CHIAR O SFÂNTĂ      După o anchetă de patru ani, o comisie instituită de Biserica Catolică din Australia a șocat pe bună dreptate cetățenii acestei țări și comunitățile religioase sau nereligioase din întreaga lume prin anunțul pe care l-a făcut. Reprezentanții Bisericii Catolice au plătit compensații în valoare de 276,1 milioane de dolari australieni (adică vreo 212 milioane de dolari americani) câtorva mii de persoane c...
CÂT VIN BEAU ROMÂNII      Oamenii au cultivat struguri de mii de ani și au obținut această băutură uimitoare care este vinul, pe care îl beau din perioada când s-au apucat de agricultură. Beneficiile vinului au fost dovedite pe parcursul anilor, fiind o băutură extrem de savurată în marea majoritate a lumii. Dar poate nu știți cât vin beau românii!      Wine Institute a dezvoltat o serie de statistici referitoare la vin, inclu...
CUM SE FABRICĂ CIOCOLATA      Ciocolata este o dulce răsfățare pentru orice vârstă, în fiecare an consumându-se în întreaga lume circa 7,2 milioane de tone. Deși este considerată de obicei nesănătoasă, ciocolata are de fapt beneficii pentru sănătate. Pe lângă gustul delicios și textura netedă, ciocolata are efecte puternice asupra creierului uman, făcându-ne să ne simțim fericiți. Boabele de cacao sunt bogate în antioxidanți natura...
EXPLICAȚIA SUPERSTIȚIEI DE A BATE ÎN LEMN       Acest gest, uneori reflex sau necontrolat, de a bate în lemn se poate traduce simplu cu un “Doamne ferește!” sau “Doamne păzește!”. Câteodată batem în lemn atunci când ne gândim sau vorbim despre un posibil necaz sau o eventuală nenorocire, când dorim să înlăturam efectul cuvintelor rostite de noi sau de interlocutori, încercând astfel să nu devină o realitate sau când realizam că totul este perfect s...
MODĂ: PANTOFI ȘI SUTIENE      Am găsit, din pură întâmplare, ultimul “răcnet” al modei la capitolul pantofi și sutiene. Să nu uităm că moda este un fel deprindere colectivă, specifică la un moment într-un anumit mediu social, care se bazează pe gustul și preferința generală cu privire la întreaga ținută sau chiar și la comportament sau modul de exprimare. De multe ori eleganța și stilul sau chiar snobismul sunt asociate cu moda și ...
BÂRFA BÂRFELOR      Un nou studiu realizat de olandezi sugerează ca bârfele sunt de fapt bune pentru stima de sine, deoarece ne permit să ne comparăm cu alții și, atât bârfele pozitive cât și cele negative la adresa unui individ, stimulează auto-reflecția și auto-evaluarea.      Probabil născută și călită în sistemul sofisticat al bârfelor românești, Elena Martinescu de la Universitatea din Groningen, a declarat: femeile...
CONSUMUL MONDIAL DE CEAI      Ceaiul își are originile în partea de sud-est a Asiei și a fost întrebuințat pentru prima oară de chinezi, folosindu-l atât la prepararea băuturilor cât și a mâncărurilor. După ce a fost introdus și în Japonia de către un călugăr budist prin anii 600, la sfârșitul secolului al XVI-lea apar mențiuni rare despre ceai și la europeni, devenind apoi un produs folosit la nivel mondial. Producția mondială de ...
MATERIAL ANTIBACTERIAN      Imaginați-vă o cameră de spital, mânerele ușilor, întrerupătoarele pentru lumină, suprafețele și ustensilele din bucătărie, telefoane, telecomenzi sau orice alte lucruri de care suntem conștienți că au multe bacterii să devină suprafețe lipsite de germeni și microbi, fără a folosi nici o picătură de dezinfectant sau alte produse antibacteriene și fără a fi nevoie de apă sau fierbere.      Acest lucru ...
HOTEL SUB PĂMÂNT      Noul hotel Inter Continental Shimao Shanghai Wonderland va fi construit într-o veche carieră de piatră și va avea 19 etaje, toate acestea fiind construite sub pământ. Proiectul a început deja și va fi gata în aproximativ 2 ani, inaugurarea fiind estimată cel mai târziu la începutul anului 2015.     Clădirea va fi inclusă într-un complex de agrement, va avea 380 de camere și un restaurant subacvatic,...
PUTEREA PAȘAPORTULUI      O hartă publicată recent de GOOD arată un nou mod de a măsura postura unei țări pe scena mondială: libertatea cetățenilor săi să se deplaseze pe glob. Țările din America de Nord și Europa au în mod clar un avantaj, dar unele țări din Asia au aproape la fel de multă libertatea de a călători.      Țările occidentale au mai multă libertate de călătorie, măsurată prin numărul de scutiri de vize sau de nec...