În spiritul aventurii culinare, dacă vreți să înlocuiți morcovii, cartofii, salata verde sau țelina cu alte legume exotice, necunoscute la noi, sper că această listă vă va gâdila un pic pe cerul gurii. Să nu uitam că lumea este plină de rădăcini comestibile, sănătoase și aromate, de plante cu tulpini și frunze, din care nu am gustat decât în mică parte.

     1. Oca

     Deși această rădăcină colorată a fost cultivată inițial în Anzii din America de Sud, ea este, de asemenea, uneori numită „cartoful (yam) de Noua Zeelanda”, datorită popularității sale acolo, după ce a fost introdusă la mijlocul anilor 1800. Oca se găsește mai greu în America de Nord, dar în multe părți din America de Sud este pe locul al doilea, după cartofi, ca suprafață cultivată. Este o sursă excelentă de vitamina C, potasiu și fier. Există mai multe varietăți diferite de Oca, astfel încât aromele sunt diverse, dar, în general, ele sunt mai dulci decât cartofii, unele având chiar arome de fructe. De fapt, varietatea „caise”, crescută în Noua Zeelandă are un gust la fel ca fructele cu același nume (vezi a doua imagine).

Legume - Oca

Legume - Oca 1

     2. Tiger Nut (Nuca tigru)

     Deși au denumirea de „nuci”, acești tuberculii sunt de fapt rădăcina unei plante, din familia rogozului, chufa. Ea a fost cultivată inițial în Egiptul antic, iar astăzi este destul de comună în Europa de Sud, în special în Spania. Nucile tigru sunt adesea înmuiate în apă caldă înainte de a fi mâncate și au un gust dulce, de nucă. În Spania sunt utilizate pentru a face horchata, o băutură cu zahăr, cu aspect lăptos. De fapt, băutură poate fi un bun înlocuitor pentru lapte bun, mai ales pentru cei care au intoleranță la lactoză.

Legume - Tiger Nut (Nuca tigru)

     3. Romanesco

     Această legumă fascinantă, cu un aspect surprinzător, este de fapt o variantă exotică de conopidă. De fapt, spiralele care se găsesc pe romanesco urmează modelul Fibonacci, dacă vreți să vă aduceți aminte de matematică în timpul când o prăjiți. Nu vei fi mai inteligent după ce o mănânci, dar vei devenii probabil mai sănătos, deoarece  romanesco este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, fibre și carotenoide.

Legume - Romanesco

     4. Kohlrabi (gulie)

     Rudă cu varza sălbatică, această legumă unică ca aspect este considerată ca fiind unul dintre cele mai sănătoase 150 de alimente de pe Pământ. Ea este foarte frecvent consumată în India și are un rol esențial în dieta Kashmiri. Această plantă este comestibilă în totalitate: poate fi prăjită, din frunze se poate face o salată, iar tulpinile suculente sunt numai bune pentru o gustare cu conținut scăzut de calorii.

Legume - Kohlrabi (gulie)

     5. Salsify (barba-caprei)

     Această plantă este asemănătoare cu floarea-soarelui, dar are rădăcina comestibilă, fiind un adevărat festin pentru mulți. Culturile de barba-caprei au fost extrem de populare  în Europa și într-o mai mică măsură în Orientul Apropiat, fiind cunoscute, de asemenea, pentru calitățile medicinale deosebite – a fost o considerată în trecut un leac pentru mușcăturile de șarpe. Se poate prepara la fel ca celelalte legume rădăcinoase, dar are un gust cu adevărat deosebit, care este asemănător cu aroma miezului de anghinare.

Legume - Salsify (barba-caprei)

     6. Kai-Lan (broccoli chinezesc)

     Leguma aceasta este mai des denumită „broccoli chinezesc”, fiind un nutritiv comun, cu frunze verzi, în bucătăria cantoneză. Frunzele sale sunt deosebit de delicioase în orice salată și poate fi servită la orice masă care ar include broccoli în mod normal. De fapt, leguma hibrid broccolini, apărută de câțiva ani, este o încrucișare între broccoli și kai-lan.

Kai-Lan (broccoli chinezesc)

     7. Sunchoke

     Sunchoke este uneori numit „anghinare de Ierusalim”, deși nu are nici o legătură specifică cu orașul sau chiar cu acea parte a lumii, fiind originar din America de Nord, unde este considerat ca o legumă exotică locală. Având o capacitate de creștere extrem de ușoară, ea poate fi folosită ca un substitut, cu amidon mai puțin, pentru cartofi. De asemenea, are un mare potențial în obținerea băuturilor alcoolice, deoarece alcoolul fermentat din tuberculii plantei este de calitate mai bună decât cel obținut din sfeclă de zahăr.

Legume - Sunchoke

     8. Nopales

     Aceste legume delicioase, atât de cărnoase și de suculente, provin dintr-o plantă care cu greu poate fi apetisantă, deoarece este un tip de cactus. Bineînțeles că devin comestibile după ce țepii au fost atent îndepărtați. Este o legumă populară în Mexic și, pentru că este atât de cărnoasă, poate fi o alternativă vegetariană pentru tacos.

Legume - Nopales

     9. Manioc (cassava)

     Maniocul, de asemenea, adesea numit cassava, se găsește în întreaga Americă de Sud, fiind cunoscut pentru rădăcinile sale. Este o sursă esențială de carbohidrați pentru țările în curs de dezvoltare (se estimează că oferă cea mai mare cantitate de carbohidrați pentru aproximativ 502 milioane de oameni din întreaga lume). Este deosebit de valoros pentru toleranța sa la secetă, o trăsătură mai puțin frecventă pentru o cultură care provine din zonele tropicale și subtropicale. Totuși, este dificil de preparat și chiar toxică dacă procedeul nu este realizat corect.

Legume - Maniocul (cassava)

    10. Dulse

     Algele marine găsite pe un un țărm nu cred că ar putea fi ceva care să stimuleze pofta de mâncare, dar aceste “legume de mare” numite dulse se pare că sunt o delicatesă. Comune în Atlanticul de Nord, numite „Söl” în Islanda, aceste alge roșii se servesc în orice fel, de la supă la caserole. Sunt o sursă bogată de vitamina B și fibre și, totodată, o sursă bună de proteine ​​vegetale. Au fost și sunt folosite în mod tradițional pentru diverse tratamente, deoarece conțin o mulțime de iod.

Legume - Dulse

     11. Yardlong

     Aceste păstăi de fasole verde, originare din Asia de Sud-Est, ajung la lungimi de peste 50 de centimetri și se caracterizează print-o creștere extrem de rapidă, care se poate observa cu ochiul liber, zi cu zi. Sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de fasole chinezească lungă și se pot prepara în același mod ca celelalte alte păstăi de fasole, iar aromele vor fi similare, dar autentic asiatice. Ele sunt o mare sursă de fibre și de vitaminele C și A.

Legume - Yardlong

     12. Samphire

     Uneori numit „sparanghel sau asparagus de mare,” Samphire este o legumă extrem de robustă, care crește în locuri în care alte legume nu rezistă: regiuni aride, stâncoase, cu pietre, în mediu sărat, în apropierea oceanului. Poate că, din aceste motive, Samphire este considerată o garnitură perfectă pentru mâncărurile din peşte. În Anglia se folosește în salate de secole. Fiind o plantă foarte rezistentă, chiar a fost investigată ca o potențială sursă de biodiesel.

Legume - Samphire


Alte articole captivante


ASPECTUL GENERAL      Un nou studiu a arătat că bărbații își pierd interesul pentru propria persoană ca aspect general la vârsta de 46 de ani. În schimb, femeile depun eforturi susținute pentru a arăta bine și își fac griji pentru aspectul lor pentru încă 13 ani, adică cel puțin până la vârsta de 59 de ani. De asemenea, studiul relevă că femeile au mult mai puțină încredere decât bărbații că imaginea lor generală este bună,...
UN ARTICOL DE BUN GUST      Gustul este un simț prin care organismul primește, cu ajutorul limbii și mucoasei bucale, informații asupra proprietăților chimice ale unor substanțe cu care vine în contact. Totodată, gustul este o senzație produsă, în special de alimente, prin excitarea limbii și mucoasei bucale. Sau mai simplu gustul este, în general, ceea ce ne rămâne în gură după ce o mâncare sau băutură a fost înghițită sau scuip...
PREJUDECATA INCONȘTIENTĂ TREBUIE REDUSĂ      Prejudecata inconștientă consolidează stereotipurile, influențează deciziile și atitudinea de zi cu zi. Bazându-se pe acest lucru, conducătoarea unui grup de lobby pentru orașul Melbourne (Australia) și-a propus să reducă prejudecata inconștientă și să atragă atenția asupra acestei probleme într-un mod practic și pozitiv, crede ea, prin introducerea la zece treceri pentru pietoni din centrul orașului a...
PARFUM PENTRU BEBELUȘI      Mirosul unui bebeluș proaspăt spălat este universal recunoscut ca fiind unul dintre cele mai dulci parfumuri din lume. Părul și pielea curate, un praf de pudră de talc și poate o cremă din gama Johnson sunt ingredientele, care combinate, oferă un miros plăcut, impetuos iubit de mame și tați. Dar dacă toate acestea nu sunt disponibile uneori, firma italiană  Dolce & Gabbana se laudă că a îmbuteliat ...
ALCOOLUL – LUBRIFIANT INTELECTUAL      Când ai de rezolvat o problema complicată, dacă deschizi o bere poate fi ajutorul dorit. Un studiu surprinzător al cercetătorilor de la Universitatea din Illinois arată că alcoolul îmbunătățește aptitudinile de rezolvare a problemelor. Cercetarea condusă de profesorul Jennifer Wiley arată că amețeala produsă de băutură, în cantități de bun simț, mărește capacitatea memoriei, mai exact "abilitatea de a ...
ACCESORII PENTRU VIITOR?      Am descoperit mai multe “suplimente de viață”, ciudate sau poate interesante, care au prezentat un interes mai mare pentru o parte din cei ce au gândiri futuriste și vizionare. Nu pot deocamdată să mă pronunț asupra utilității lor, dar poate puteți voi să le clasificați într-un fel.      1. Ați putea încerca rochia INTIMACY care devine din ce în ce mai transparentă odată ce bătăile inimii purtătoarei ...
STAREA FOTBALULUI EUROPEAN      După Paște, organismul de conducere a fotbalului european, UEFA, a publicat un raport privind activitatea fotbalistică. Numit sugestiv “The European Club Footballing Landscape”, raportul este incredibil de bogat, un mic “tezaur” despre sportul cel mai iubit de pe continentul european. Chiar dacă o parte din datele prezentate sunt din sezonul trecut, ele oferă o idee generală a tendințelor dominante în ...
PIATRA PONCE LA DISCREȚIE      O "insulă" plutitoare de piatră ponce, mai mare ca suprafață decât Israelul, a fost reperată în Pacificul de Sud, a anunțat Marina Regală din Noua Zeelandă. Ofițerii de pe un vas au văzut piatra uriașă la sud-vest de insula Raoul joia aceasta. Acesta măsoară 300 de mile (482 kilometri) în lungime și mai mult de 30 de mile (48 km) în lățime, conform măsurătorilor.      Locotenentul Tim Oscar a descri...
COMPANII AERIENE CU LOCURI DE LUX      Unele companii aeriene cresc taxele și înghesuie mai multe scaune în avion, altele recurg la diverse strategii de fidelitate pentru clienți, iar unele dintre ele încercă să atragă călătorii prin condiții de lux sau chiar prin apartamente de primă clasă. Asociația Internațională de Transport Aerian a constatat că locurile la clasa întâi și cele de la business-class alcătuiesc doar 8% din toate taxele, d...
EXCURSII ȘI CĂLĂTORII ÎN UE      În anul 2012, locuitorii Uniunii Europene (UE-28) au făcut în total 1,2 miliarde de excursii pentru o noapte sau pentru mai multe nopți. Aproape jumătate din aceste călătorii (48%) au fost pentru vacanțe și petrecerea timpului liber, 35% pentru vizite la rude și prieteni, 13% pentru mediul de afaceri și 4% pentru alte motive. Lungimea medie a unei excursii a fost de 5,2 nopți.      Din numărul total ...