Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator cunoscut mai ales sub denumirea de Body Mass Index, BMI. Valorile acestui indice se interpretează astfel: subponderali (IMC mai mic de 18,5), greutate normală (IMC între 18,5 și 24,9), cu exces de greutate – supraponderali (IMC de la 25 până la 29,9), obezitate (IMC 30 – 34,9) și obezitate severă (IMC mai mare de 35). IMC sau BMI se calculează astfel:

Formula IMC

   În baza datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, pe site-ul Visual.ly am găsit o expunere extrem de interesantă a indicelui de masă corporală la nivel mondial, structurat pe valori.

Țări cu valoarea medie a IMC (BMI) 27 sau mare

Clasamentul slabilor și grașilor 1

   Surprinzător, pe primul loc în graficul indicelui de masă corporală este statul Kuweit (27,5 pentru bărbați și 31,4 pentru femei), care surclasează Statele Unite ale Americii (cu o medie de 26,5 pentru bărbați și 29 pentru femei). Se pare că viața mai „blândă” din țările din zona Golfului Persic duce la creșterea obezității, deoarece la acest nivel se regăsesc și Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite. Dar în această categorie apar alte țări „grele”, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Grecia și Argentina. Pentru mine este o surpriză Australia, care și-a creat o reputație de țară a cărei populație practică mult sport în aer liber.

Țări cu valoarea medie a IMC (BMI) între 25 și 26,9

Clasamentul slabilor și grașilor 2

   În grupa țărilor cu exces de greutate – supraponderale sunt foarte multe țări din Europa: Slovenia, Austria, Finlanda, Slovacia, Elveția, Cehia, Croația, Serbia, Spania, Ungaria, Polonia, Norvegia și vecinii din Bulgaria, dar și alte țări importante: Canada, Brazilia, Turcia, Africa de Sud, Rusia etc.

Țări cu valoarea medie a IMC (BMI) între 23 și 24,9

Clasamentul slabilor și grașilor 3

   România face parte din grupul țărilor cu o greutate normală, cu un indice de masă corporală de 24,1, diferența indicelui pentru bărbați (23,9) și a celui pentru femei (24,2) fiind extrem de mică. În această grupă se mai găsesc: Danemarca, vecinii moldoveni (putini mai grași), Franța și China.

Țări cu valoarea medie a IMC (BMI) între 20 și 22,9

Clasamentul slabilor și grașilor 4

   Nu este surprinzător faptul că unele dintre cele mai sărace țări din lume, din Asia și Africa, au cel mai mic IMC, populația din Bangladesh fiind pe primul loc la acest capitol. Tot în această grupă apar alte țări bântuite de războaie și foamete, cum ar fi Etiopia, Rwanda, Kenya și Congo. La aceste țări nu apar discrepanțe mari între bărbați și femei cum există la cele mai bogate. Cea mai mare diferență este în Jamaica, unde media IMC pentru bărbați  este de 24,8, în timp ce pentru femei media IMC este 29,8 (media generală 27,3), urmată de Lesotho, Africa de Sud și Haiti.

   La final, un tabel pentru calculul indicelui de masă corporală:

Tabel de calcul IMC