De obicei, părul blond este asociat cu indivizi caucazieni. Există, totuși, o populație, cunoscută sub numele de melanezieni, de oameni de culoare cu păr blond natural. Poporul melanezian are trăsături unice: piele închisă la culoare, foarte frumoasă, nasuri late și păr blond natural.

   Melanezia este o regiune în sudul oceanului Pacific care cuprinde mai multe insule: Fiji, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Noua Caledonie, Vanuatu, Arhipelagul Bismarck și alte grupuri de insule. Melanezienii, micronezienii și polinezienii reprezintă o treime din populația care trăiește în principalele insule din Pacific.

Melanezia

   Acești negri cu păr blond provin din Africa și, conform unor studii, sunt descendenții primilor Homo sapiens care au migrat în Pacificul de Sud acum mai bine de 50.000 de ani.

   În timp ce oamenii de culoare au în mod natural un păr foarte închis la culoare, melanezienii au o gamă largă de culori ale părului: blond, maro și chiar roșu. Cercetări ample au relevat că gena responsabilă pentru părul blond al melanezienilor este diferită de gena responsabilă pentru părul blond al europenilor și rezultă dintr-o mutație genetică de acum câteva mii de ani.

Oameni de culoare cu păr blond

   Populația negroidă cu păr blond natural și uneori cu ochi albaștri are o cultură bogată, cu tradiții diverse și unice transmise din generație în generație, dar cu diferențe extreme între melanezienii din mediul rural și cel urban. De-a lungul anilor, influența lumii moderne a marcat și transformat viața acestor oameni de culoare cu păr blond natural. Creștinismul s-a răspândit pe scară largă, dar sunt încă practicate unele religii native, în forme modificate. În trecut, canibalismul și vânătoarea de capete făceau parte din credințele populare, dar la sfârșitul anilor 1920 cele două practici au fost considerate ilegale. Mai demult, bărbații din Papua Noua Guinee se salutau frecându-și reciproc regiunea inghinală, dar strângerea de mână occidentală a înlocuit treptat acest salut tradițional, practicat sute de ani.