CONDUSUL ÎMBĂTRÂNEȘTE CREIERUL
Perioadele lungi petrecute la volan, cum ar fi condusul unui autovehicul mai mult de două ore pe zi, ar putea accelera îmbătrânirea creierului, au avertizat oamenii de știință în urma unui studiu recent. Mai mult, cercetătorii au observat și scăderea gradului de inteligență într-un timp relativ scurt, măsurat prin coeficientul de inteligență, IQ (Intelligence Quotient), ca formă de cuantificare a inteligenței umane, pentru cei care stau la volan mai mult de două ore zilnic.
Notă: inteligența este deseori confundată cu înțelepciunea, cunoașterea, capacitatea de memorare sau alte abilitați ale mintii umane. Această confuzie, dar și multitudinea de tipuri de inteligență, fac ca definiția inteligenței să fie puternic influențată de context. Coeficientul de inteligență (IQ) măsurabil prin teste se referă în mod special la capacitatea cognitivă a persoanei, la agilitatea mintală, la capacitatea și viteza de a înțelege, la ușurința de a face raționamente și deducții etc.
Studiul a fost destul de amplu și de aceea poate fi considerat reprezentativ. S-a desfășurat pe o perioadă de 5 ani și la el au participat mai mult de o jumătate de milion de cetățeni din Marea Britanie cu vârste între 37 și 73 de ani. Dintre aceștia, aproximativ 93.000 de persoane au condus mai mult de două pe zi. Pentru acești subiecți, scorurile la testele IQ au scăzut vizibil pe parcursul studiului în comparație cu cei care au condus mai puțin sau cu cei pentru care condusul nu este o activitate zilnică. Iar cercetătorii explică rezultatele extrem de simplu: mintea umană este mult mai puțin activă în călătoriile lungi la volanul unei mașini, dar totodată condusul provoacă stres și oboseală, adică declin cognitiv.
Studiile anterioare au relevat că perioadele lungi de inactivitate afectează în mod negativ puterea creierului și condusul unui vehicul în mod regulat pentru mai mult de două sau trei ore pe zi afectează negativ inima. Rezultate similare s-au probat și pentru cei care stau în fața televizorului mai mult de 2-3 ore zilnic.
Sursă: Mail Online
Vrei să faci un comentariu?