RADIOUL DIGITAL – VIITORUL RADIODIFUZIUNII
La fel ca și trecerea la televiziunea digitală, radioul digital este următorul pas în radiodifuziune, adică înlocuirea platformei analogice (AM și FM) cu una digitală. Pentru recepționare este necesar un radioreceptor digital (decodor digital), cu afișaj electronic, capabil să transforme semnalul digital recepționat în semnal analogic (aceste aparate pot recepționa și posturile care emit în tehnologia analogică AM și FM). Pe lângă semnalul audio pot fi transmise conținuturi complexe media (imagini fixe sau în mișcare, interconectare la Internet) și servicii de date, precum numele postului, parametrii recepției, identificare program radio, titlul emisiunii sau piesei muzicale difuzate, informații despre trafic sau vreme, apeluri de urgență, informații financiare etc. Suplimentar se pot adăuga alte servicii radio cu plată.
Norvegia este primul stat european care a anunțat oprirea rețelei FM (modulație de frecvență) începând cu 11 ianuarie 2017, un proces care, până la sfârșitul anului, va cuprinde toate emisiunile naționale FM. Această măsură, controversată și contestată de mulți (un sondaj al unui ziar a sugerat că 66% din norvegieni se opun), va fi urmărită îndeaproape și de alții (Regatul Unit, Elveția și Danemarca) care iau în considerare o mișcare similară. Politicienii norvegieni s-au bazat pe experții în materie care susțin că radioul digital are multiple alte avantaje (pe lângă cele menționate mai sus): sunet mai clar, fără bruiaje sau pierderi de semnal, posibilitatea de transmitere de până la 4 programe folosind aceeași frecvență, costuri reduse, folosirea aceleași frecvențe pe întreg teritoriul cu relee sincronizate, căutarea posturilor după nume etc. FM va putea fi utilizat în continuare de către posturile de radio locale și comunitare, cu toate că unele dintre acestea au testat deja radioul digital la scară mică.
Sunt două tehnologii de bază în momentul de față:
- DAB (Digital Audio Broadcasting) – serviciu de radiodifuziune audio digitală terestră (Europa)
- HD Radio (Hybrid Digital Radio) – serviciu de radiodifuziune digitală în combinație cu cea analogică (SUA)
Protestatarii zic că-i o idee proastă, pentru că acum există vreo 1,5 milioane de aparate radio staționare în Norvegia care vor deveni inutile. De asemenea, circa 2 milioane de autovehicule nu sunt echipate cu receptoare DAB, iar un aparat nou pentru recepționarea digitală costă în prezent 1.500 de coroane norvegiene (165 de euro). Totuși, au recunoscut că radioul digital este cea mai spectaculoasă îmbunătățire de la introducerea standardului FM pentru radiodifuziune, acum vreo 50 de ani.
Vrei să faci un comentariu?