CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
I. INTRODUCERE – CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
Pentru a putea efectua transport rutier, adică pentru a-și putea exercita ocupația (profesia), conducătorii auto trebuie să dețină certificate (atestate) CPI și CPC. Șoferii titulari ai permiselor de conducere pentru categoriile C1, C1E, C și CE, respectiv D1, D1E, D și DE trebuie să dețină un certificat de calificare profesională inițială (CPI) sau un certificat de calificare profesională continuă (CPC). Certificatele CPI și CPC sunt valabile pentru tipul de transport rutier efectuat de către conducătorul auto, respectiv transport rutier de mărfuri sau transport rutier de persoane, sunt valabile 5 ani și sunt eliberate de către Autoritatea Rutieră Română – ARR.
Sunt scutiți (exceptați) de obligativitatea calificării inițiale (CPI) conducătorii auto care au obținut categoriile D1, D1E, D și DE înainte de data de 9 septembrie 2008 și/sau au obținut categoriile C1, C1E, C și CE înainte de data de 9 septembrie 2009.
Pregătirea inițială și continuă (periodică) a conducătorilor auto se efectuează prin cursuri specifice, organizate de către centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de către Ministerul Transporturilor (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul mt.ro), urmate de o examinare teoretică, pentru obținerea certificatului CPC, sau de o examinare teoretică și una practică, pentru obținerea certificatului CPI. Candidații declarați “admis” trebuie să depună documentele de mai jos la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR, care are obligația să elibereze certificatul de calificare profesională (CPI sau CPC) în termen de maxim 30 de zile data înregistrării cererii, conform OMT nr. 1214/2015, anexa nr. 2.
Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române – A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic. Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.
II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.
Conducătorii auto trebuie să solicite personal eliberarea certificatului profesional și trebuie să depună următoarele documente la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR:
-
Solicitare (cerere) tip (vezi model cerere, care se poate descărca sau imprima direct – Atenție! Cererea este pe o singură foaie, față și verso). În Anexa 1 am prezentat rubricile care trebuie completate de fiecare conducător auto, marcate cu XXX;
-
Actul de identitate (copie);
-
Permis de conducere valabil (copie, față și verso);
-
Fotografie color, actuală, tip „buletin” (format 25 x 32 mm);
-
Documentul de plată pentru tariful de eliberare, în original și copie (în momentul actual mandat poștal sau ordin de plată). În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor CPI și CPC.
Notă importantă: Documentele prezentate în copie se certifică de către solicitant (conducătorul auto) pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul …………………….., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul” și semnare. În mod normal, solicitantul (șoferul) trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie.
Notă (verificare): Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt lizibile, permisul de conducere nu este valabil sau fotografia nu este corespunzătoare confecționării certificatului, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Notă (finalizare): Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului o dovadă înlocuitoare a certificatului de calificare profesională, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea „Valid only in Romania”.
III. ELIBERAREA CERTIFICATULUI PROFESIONAL
Pentru eliberarea certificatului CPC sau CPI, conducătorul trebuie să prezinte documentul de plată în original, pe care a primit un număr de înregistrare la depunerea documentelor și actul de identitate. Certificatul se eliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de acesta prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze în registrul de evidență a eliberării certificatelor CPI și CPC, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în certificatul CPI sau CPC.
IV. PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR
În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor CPI sau CPC în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto se poate prezenta la Agenția teritorială ARR cu documentele specificate la pct. II. În plus față de acestea, mai trebuie să prezinte, după caz:
-
pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;– din luna mai 2021 nu mai este necesară. -
dovadă (adeverință) eliberată de Poliție în cazul furtului;
-
certificatul deteriorat, pe care să se poată identifica cel puțin numele și prenumele titularului și/sau seria și numărul;
Primirea documentelor și eliberarea certificatului se fac în același mod, așa cum am specificat mai sus.
Anexa 1
VERSO
Anexa 2
Ordinul MT nr. 707/2015 pentru modificarea anexei la OMT nr. 2156/2005 privind tarifele pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română
TARIFE pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R [extras]
– Eliberarea sau vizarea atestatelor ori a certificatelor profesionale, înlocuirea autorizațiilor pentru școli de conducători auto, a atestatelor ori certificatelor profesionale ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum și prelungirea valabilității certificatului A.D.R., extinderea valabilității certificatului A.D.R. ori înlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionată de dobândirea unor categorii suplimentare sau ocazionată de schimbarea numelui titularului, precum și activitatea de documentare, consultanță și actualizare de date (tarif pentru o oră) – pentru o bucată – 41 lei;
– Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto – tip cartelă (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea ori deteriorarea celor eliberate sau ocazionată de schimbarea numelui titularului ori orice alta modificare necesară (tarif pentru o bucată) – 64 lei;
– Înlocuirea certificatelor profesionale pentru conducătorii auto ca urmare a eliberării celor tip cartelă (tarif pentru o bucată) – 39 lei;
Buna ziua!
Am si eu o nelamurire si va rog frumos sa ma ajutati:
Am inteles din articol si din raspunsurile dumneavoastra ca atestatele CPI si ADR, obtinute in RO, nu se pot preschimba in UE, ele fiind oricum valabile acolo. De asemena am retinut ca ele nu se mai pot reinnoi in RO fara a detine C.I. romanesc (buletin).
In cazul meu, care am renuntat la cetatenia romana, si nu mai am C.I. romanesc, iar atestatele imi vor expira anul acesta, ce pot sa fac, daca nimeni nu mi le preschimba/reinnoieste?
Mai este vreo solutie in afara de a face toate cursurile din nou si a da examenele din nou aici in Suedia (unde sunt acum)? Pentru ca ar fi foarte trist sa fac inca odata toate acestea, dupa ce le-am facut acum 4 ani.
E mare diferență între preschimbare și reînnoire. Dacă-mi amintesc bine, cineva a întrebat dacă poate să-și preschimbe, în perioada de valabilitate (5 ani) un certificat eliberat în RO cu altul eliberat într-un alt stat membru UE. Nu se poate pentru că certificatul românesc este valabil în toate țările UE până la expirare. Înainte de expirare sau după, certificatul se poate reînnoi – se eliberează altul nou, valabil tot 5 ani, după parcurgerea testării (examinării) din țara respectivă. Și așa mai departe…
În cazul dvs., susțineți examinarea aferentă în Suedia și primiți un certificat nou (reînnoire).
Primul permis de conducere B C E l-am obtinut in iulie 1981 care in urma unui accident rutier mi-a fost anulat in 2010.
Al doilea permis de conducere l-am obtinut in 2012.
Primul atestat profesional pentru transport marfuri generale in 17.07.2004 care a expirat in 16.07.2009.
Al doilea atestat profesional transfort marfuri generale/CPI l-am obtinut in aprilie 2012 si va expira in aprilie 2017.
Pentru ce tip de atestat trebuie sa plaresc CPI sau CPC?
CPC
Multumesc. Si o seara faina.
Buna seara !Categoriile B,C obținute in 1997,CPI SAU CPC .MULȚUMESC !!
CPC (nu scrie clar?)
Buna ziua.cu permisul de conducere obtinut in italia pot obtine CPI.
DA, CPI marfă.
Buna ziua.am si eu o intrebare daca am permis b,c,e de italia obtinut in italia anul trecut pot sa dau examen CPI.?
Buna seara, in cazul in care in permisul international CPC lipseste o litera in numele de familie , ce se poate face pt a obtine cartela tahografica. Cum se poate rezolva? Multumesc anticipat
Dacă „permisul international CPC” înseamnă certificat de pregătire profesională CPC trebuie preschimbat la ARR, fără plată, cu unul cu numele corect (din CI și permis de conducere). Cartele tahografică se obține separat, în baza acelorași documente (CI și permis de conducere) fără a nevoie de prezentarea „atestatului” CPC.
Buna ziua miam pierdut actele cpi si cpc .in anglia si am facut inputrnicire fratelui meu.pt a mile face din nou este deajuns
Citiți vă rog punctul IV din acest articol (pierderea, distrugerea, furtul sau deteriorarea certificatelor).
Buna seara.Am 23 de ani.Am obtinut categ C in decembrie 2016 iar in martie am orasul pt categ. E. Intre timp m-am inscris pentru atestat marfa CPI pe care il am saptamana viitoare-proba teoretica.Dar m-am inscris cu datele permisului C. In ce conditii acest atestat va fi valabil si pt. categ E ? Sau cum functioneaza? Atestatul se elibereaza doar in momentul achitarii contravalorii acestuia? Cat e aceasta taxa?
P.S.:La examen in locul unui studiu de caz pot aparea si intrebari unde trebuie doar sa completezi sau cu raspunsuri simple?
Certificatul se eliberează numai după ce depuneți documentele specificate la ARR. Ar fi indicat să le depuneți după ce luați și categoria E și primiți noul permis de conducere (cu cat. CE). P.S. Examinarea teoretică cuprinde un test cu întrebări cu răspunsuri multiple pe calculator și studii de caz (un scrieți răspunsurile pe hârtie).
Bunä ziua. Am şi eu o întrebare sunt recent angajat la o firma de transport marfa generalä si am permis categorile B.C.E si atestat transport marfä CPI si firma mä pune sä transport remorci de tip frig si containäre eu lem zis cä nu am voi dar ei îmi zic cä am voie. Mä puteţi lamuri în acestä încurcaturä? Şi ce marfä pot transporta cu atestatu de tip CPI? MULŢUMESC
Cu categoria CE puteți efectua transport rutier cu toate tipurile de remorci și semiremorci. Categoriile de pe permis sunt trecute pe verso la certificatul CPI (sau CPC).
Am carnet prof din 17.11.2009 dau cpi sau cpc. Mai dau si oras astept raspuns
CPI (examinare teoretică și practică). Nu scrie clar în introducere?
Da,La ei treci testul teoretic it dau permisul provizoriu (L) pe2 ani, pe care nu poti fi angajat si din timp cand treci testul practic it dau full cu cpc cardul.
sal.,am atestat de marfa obtinut in noiembrie 2016(cpi),acum am luat si cat.D dau cpi scurt-de ce?
Multumesc mult.
De ce? Așa prevede ordinul de ministru.
Neata Dane! Mai am o curiozitate referitor la problema mea, daca pot sa-mi raspunzi terog? Pentru a-mi confirma cat.(RO) C si D irandezii vor ca sa-mi confirm cat. B, fiindca cat. mele sunt emise de o tara terta(MD)ceia ce inseamna reexmaminare din nou. Detin cat.B din anul 1999. Începând cu data de 4 aprilie 2011, noii deținători, pentru prima dată, de permise de începător pentru categoria B sunt obligați să efectueze o instruire de bază (EDT) timp de 12 ore cu un instructor auto autorizat. Progresul se va înregistra într-o foaie de parcurs specială. În afara orelor, trebuie să aveți un conducător experimentat care să vă supravegheze condusul și să vă actualizeze foaia de parcurs. În momentul susținerii probei practice de conducere, vi se poate solicita să prezentați examinatorului foaia de parcurs completată.
Pe site-ul Autorității pentru Siguranța Rutieră este disponibilă o listă cu instructorii auto autorizați.
Proba practică de conducere nu poate fi susținută timp de cel puțin 6 luni după obținerea primului permis de începător (cu excepția cazului în care se trece de la un permis provizoriu la un permis de începător) Ce zici,se atribue la mine?
Nu se aplică pentru cei care au obținut permisul de conducere înainte de 4 aprilie 2011. O asemenea dispoziție nu poate fi retroactivă.
Dan salut! Un operator A.R.R. astazi mi-a cerut explicatie pe faptul precum ca, detin categoriile C si D dupa legile introduse din 2008-09 si nu am CPC card,deoarece in IRL odata ce detii C si D automat esti detinator de CPC card! Unde-mi este CPC-ul meu, ma intreaba precum ar veni ca eu intentionezi sa detin adoua carte digitala in irlanda.Pentru el este dubios faptul cum RO eliberiaza Full C or D fara CPC card.Ce zici de asa istorie?
Bună seara,
Cred ca a mai fost pusa întrebarea, dar nu o mai găsesc din nefericire.
Sunteți amabil sa-mi spuneti daca prezenta la cursurile pentru atestatul de marfa CPC este obligatorie?Nu sunt în tara și o sa vin pentru câteva zile și doresc sa ma înscriu la o școală la mijlocul săptămânii și sa dau examenul imediat sâmbătă, din nefericire nu pot sta mai mult în tara.
Va mulțumesc frumos!
Prezența la cursuri este la latitudinea fiecărui CPPTR. Totuși este dată limită de înscriere.
Buna! Detin permis de conducere (b,c,d) RO perfectat din MD eliberat in 2012 valabil pina in 2019.Inrtebare:- Pot sustine examnele pentru a obtine CPC-ul in Irlanda deorece sunt rezident aici ? Va multumesc anticipat!
Dacă aveți rezidență și permis eliberat într-o țară din UE puteți susține examinarea CPC în orice țară membră UE.
Buna dimineata! Spunetimi varog, ce test practic se face in tara pentru a optine cpc-ul? (sau in ce consta proba)
Vedeți art. 4 alin (8) de aici (https://dan-caragea.ro/wp-content/uploads/2015/12/Normele-privind-preg%C4%83tirea-%C8%99i-atestarea-profesional%C4%83-a-anumitor-categorii-de-conduc%C4%83tori-auto-Anexa-2-la-OMT-1214.pdf).
Va multumesc mult p-u efortul D-stra si raspunsuri adecvate!!! Paramise ca eu am confundat CPI cu CPC-ul. Mult noroc!
OK! Asta mi-am propus – să ajut cât pot.
Am sustinut examenul tearetic initial la calculator (bus end truck) de 140 de intrebari apoi case-uri separat la bus si truck a cite 45 de intrebari si cind am apelat la testul practic m-au cerut permis de conducere irlandez,deaorece aveam confirmare de la RSA (A.R.R.) exact ce am de parcurs ca si in RO. Apelez la CPC card dar nu la perfectarea permisului.
Am uitat sa mentionez! El mi-a zis ca, se accepta sa li se emita Full C functionarilor cum ar fii – paramedici pe ambulante,vigili si salvatori,agenti A.R.R.
Probabil irlandezii așa au stabilit pe teritoriul lor. Regulamentul european nu are (încă) această obligativitate. Și este normal – de exemplu am luat permisul cu cat. C și D acum 4 ani, n-am profesat și acum solicit (și susțin examen) pentru atestatul profesional, pentru că am de gând să mă apuc de șoferie. De ce să fi plătit degeaba un curs și examinarea pentru ceva ce n-aveam intenția să folosesc imediat?
Buna seara ,am categ C din 1995 si CE din 2008 ,atestatul si marfa si adr expira in 23.03.2017 trebui dat examen si cat trebuie sa platesc ,cum fac ?Cu respect
Da, examinare CPC. Nu cunosc prețurile de acum – oricum diferă de la un centru de pregătire la altul – dar în plus trebuie plătită o taxă de examinare la contul ARR (67 lei). Contravaloarea certificatului se plătește ulterior, dacă sunteți declarat admis, tot la ARR (64 lei).