CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
I. INTRODUCERE – CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
Pentru a putea efectua transport rutier, adică pentru a-și putea exercita ocupația (profesia), conducătorii auto trebuie să dețină certificate (atestate) CPI și CPC. Șoferii titulari ai permiselor de conducere pentru categoriile C1, C1E, C și CE, respectiv D1, D1E, D și DE trebuie să dețină un certificat de calificare profesională inițială (CPI) sau un certificat de calificare profesională continuă (CPC). Certificatele CPI și CPC sunt valabile pentru tipul de transport rutier efectuat de către conducătorul auto, respectiv transport rutier de mărfuri sau transport rutier de persoane, sunt valabile 5 ani și sunt eliberate de către Autoritatea Rutieră Română – ARR.
Sunt scutiți (exceptați) de obligativitatea calificării inițiale (CPI) conducătorii auto care au obținut categoriile D1, D1E, D și DE înainte de data de 9 septembrie 2008 și/sau au obținut categoriile C1, C1E, C și CE înainte de data de 9 septembrie 2009.
Pregătirea inițială și continuă (periodică) a conducătorilor auto se efectuează prin cursuri specifice, organizate de către centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de către Ministerul Transporturilor (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul mt.ro), urmate de o examinare teoretică, pentru obținerea certificatului CPC, sau de o examinare teoretică și una practică, pentru obținerea certificatului CPI. Candidații declarați “admis” trebuie să depună documentele de mai jos la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR, care are obligația să elibereze certificatul de calificare profesională (CPI sau CPC) în termen de maxim 30 de zile data înregistrării cererii, conform OMT nr. 1214/2015, anexa nr. 2.
Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române – A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic. Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.
II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.
Conducătorii auto trebuie să solicite personal eliberarea certificatului profesional și trebuie să depună următoarele documente la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR:
-
Solicitare (cerere) tip (vezi model cerere, care se poate descărca sau imprima direct – Atenție! Cererea este pe o singură foaie, față și verso). În Anexa 1 am prezentat rubricile care trebuie completate de fiecare conducător auto, marcate cu XXX;
-
Actul de identitate (copie);
-
Permis de conducere valabil (copie, față și verso);
-
Fotografie color, actuală, tip „buletin” (format 25 x 32 mm);
-
Documentul de plată pentru tariful de eliberare, în original și copie (în momentul actual mandat poștal sau ordin de plată). În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor CPI și CPC.
Notă importantă: Documentele prezentate în copie se certifică de către solicitant (conducătorul auto) pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul …………………….., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul” și semnare. În mod normal, solicitantul (șoferul) trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie.
Notă (verificare): Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt lizibile, permisul de conducere nu este valabil sau fotografia nu este corespunzătoare confecționării certificatului, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Notă (finalizare): Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului o dovadă înlocuitoare a certificatului de calificare profesională, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea „Valid only in Romania”.
III. ELIBERAREA CERTIFICATULUI PROFESIONAL
Pentru eliberarea certificatului CPC sau CPI, conducătorul trebuie să prezinte documentul de plată în original, pe care a primit un număr de înregistrare la depunerea documentelor și actul de identitate. Certificatul se eliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de acesta prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze în registrul de evidență a eliberării certificatelor CPI și CPC, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în certificatul CPI sau CPC.
IV. PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR
În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor CPI sau CPC în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto se poate prezenta la Agenția teritorială ARR cu documentele specificate la pct. II. În plus față de acestea, mai trebuie să prezinte, după caz:
-
pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;– din luna mai 2021 nu mai este necesară. -
dovadă (adeverință) eliberată de Poliție în cazul furtului;
-
certificatul deteriorat, pe care să se poată identifica cel puțin numele și prenumele titularului și/sau seria și numărul;
Primirea documentelor și eliberarea certificatului se fac în același mod, așa cum am specificat mai sus.
Anexa 1
VERSO
Anexa 2
Ordinul MT nr. 707/2015 pentru modificarea anexei la OMT nr. 2156/2005 privind tarifele pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română
TARIFE pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R [extras]
– Eliberarea sau vizarea atestatelor ori a certificatelor profesionale, înlocuirea autorizațiilor pentru școli de conducători auto, a atestatelor ori certificatelor profesionale ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum și prelungirea valabilității certificatului A.D.R., extinderea valabilității certificatului A.D.R. ori înlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionată de dobândirea unor categorii suplimentare sau ocazionată de schimbarea numelui titularului, precum și activitatea de documentare, consultanță și actualizare de date (tarif pentru o oră) – pentru o bucată – 41 lei;
– Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto – tip cartelă (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea ori deteriorarea celor eliberate sau ocazionată de schimbarea numelui titularului ori orice alta modificare necesară (tarif pentru o bucată) – 64 lei;
– Înlocuirea certificatelor profesionale pentru conducătorii auto ca urmare a eliberării celor tip cartelă (tarif pentru o bucată) – 39 lei;
Buna seara! Am obtinut permisul cat D si atestatul de transport persoane in Suedia, iar acum am obtinut si categoria C tot in Suedia. Problema e ca atestatul transport marfa e f scump si f greu de obtinut aici, de aceea doresc sa-l obtin in Romania. Este posibil? Mentionez ca lucrez ca sofer de autobuz aici si nu doresc sa sufere vreo modificare cardul meu tahocraf.
Da, puteți dacă mai aveți CI emisă în România și permis de conducere suedez. După susținerea examenului și promovarea lui trebuie să obțineți certificatul de pregătire profesională (persoane + marfă) în ROU. Cardul conducătorului auto (tahograf) nu este afectat, rămâne același.
Deci trebuie sa sustin examen si pt atestat persoane din nou? Atestatul suedez pt persoane mi.l anuleaza?
Va multumesc!
Nu. Susțineți examen doar pentru transport marfă și obțineți certificatul (atestatul). Nu anulează nimeni, nimic.
Va multumesc mult pt raspuns. Sa aveti o zi buna!
buna ziua locuiesc an italia ,detin atestate cqc si adr pentru renoirea atestatului cqc ce trebuie sa anvat.va multumesc anticipat.stefan
În România sau în Italia?
vreau sa vin an romania sa dau examenu,dar nu stiu ce sa anvat.cpc sau cpi eu detin atestatul cqc
din cate am auzit pot sa dau examen cu 6 luni anainte de a mi expira atestatul cqc marfa
va multumesc
Depinde de anul când ați obținut permisul de conducere profesionist – citiți vă rog partea introductivă a articolului (probabil CPC). Da, 6 luni este OK.
categoria C am obtinuto 3,12,2009 si categoria E 24,02,20015.pot sa anvat cpc.va multumesc
Bună ziua! Am permisul și atestatele profesionale făcute în Italia. Acum mi-am preschimbat permisul cu cel romanesc și atestatele mi-au fost scrise sub forma de cod pe același permis! Întrebarea mea este:sunt valabile acele coduri, ca în alte tari UE și de ce cei de la ISCTR nu ma găsesc în baza de date la ARR când fac un control?? Va mulțumesc!
Am tot scris aici despre permisele din Italia – vă rog căutați comentariile respective.
buna seara, cum putem sa ne programam pentru a obtine CQC?
Definiți CQC, vă rog!
Buna seara,
Am sa fiu cat de scurt si la obiect. Am obtinut categoria C+E in 2013, si bineinteles tot in acelasi an, mai exact luna Mai, am obtinut si CPI,ADR,Agabaritic. Am lucrat ca sofer pe Tir in Marea Britanie dar fara a preschimba vreunul dintre carduri. Singurul card ce a trebuit schimbat a fost cel tahograf. Asta pt ca asa mi s-a comunicat de catre autoritatea DVLA din Marea Britanie. Din 2017 nu am mai lucrat ca sofer de Tir, ca urmare, spre marea mea rusine, am uitat de reinnoirea cardurilor care trebuia facuta anul trecut, pana in luna Mai. Intrebarea mea este, le pot reinnoi in Marea Britanie, sau trebuie sa sustin examenul initial inca o data, doar pt ca este vorba de alta tara? Presupun ca in Romania e doar examinarea teoretica, pt obtinerea CPC in cazul meu, corect?
Va multumesc anticipat.
Cu multa stima,
Robert
Acum Marea Britanie nu mai este în UE. Dacă aveți rezidență acolo, ar fi normal să puteți reînnoi certificatele de pregătire profesională (CPC, ADR – fără Agabaritic), conform standardelor de examinare GB, fără niciun examen inițial (CPI) – dacă mai recunosc Regulamentele pe care le-au aplicat solidar în UE. Și britanicii cred că rămân conservatori. În ROU, dacă aveți CI (carte de identitate românească), doar examen gen grilă pentru CPC, ADR (și Agabaritic).
Multumesc pt promptitudine.
Buna ziua.
De putin timp am obtinut permisul de categoria C1.Cum pot obtine cardul tahograf si CPC? De la ce varsta pot da examenele si cand le pot primi?
Dacă aveți permis de conducere care include categoria C1, urmați cursurile pentru CPI la un CPPTR, susțineți examenul și apoi depuneți documentele la ARR pentru obținerea cardului de conducător auto și a certificatului de pregătire profesională. Citiți articolele respective, vă rog.
Salutare, este adevarat ca persoanele care detin atestatul de transport manager nu mai trebuie sa sustina proba de teorie pentru reinoirea atestatelor? Multumesc!
NU
Bună ziua!
Dețin CPC eliberat de către DVLA- UK și doresc să-l preschimb în RO. Spuneți-mi vă rog, ce taxe trebuie să achit și unde, care sunt documentele necesare și cât timp durează până la eliberarea noului CPC ?
Cu stimă, Alexandru.
Trebuie să vă înscrieți la un CPPTR din RO și să susțineți examenul (tarifele diferă, sunt stabilite de centrele respective județene). Apoi depuneți la Agenția teritorială ARR documentele specificate în acest articol + taxa de 64 de lei. Certificatul se eliberează în 15 zile.
Buna ziua ..!
Ma scuza ti va rog…O intrebare ..!
Eu lucrez in Spania ..si pe data de 3 iunie 2019 imi expira cartela tahograf ..mentionez caci toate actele sant ro..ce trebuie sa fac ? Sa vin in ro.sa reinoiesc cartela tahograf…?
Da, trebuie să veniți s-o reînnoiți în RO. Dacă aveți rezidență în Spania puteți s-o reînnoiți acolo.
Buna ziua,
locuiesc si muncesc in Germania. Pot schimba atestatul profesional si cardul taho, aici, pentru a obtine unele germane?
Multumesc.
Da, dacă aveți rezidență în Germania.
Buna ziua,
am obtinut permisul de conducere C+E in 2001, deci automat ar trebui sa existe si atestatul CPI, dar in 2003 am preschimbat permisul in Italia si din motive birocratice am reusit sa schimb doar categoria B. M-am interesat in Romania si nu este nici o problema sa-mi dea un atestat pentru preschimbarea permisului in vederea recistigarii celor doua categorii in orice tara din Europa.
Dilema mea este daca atestatul profesional CPI vine la pachet cu categoriile sau trebuie sa-l refac. Mai stiu ca in 2001 nu se elibera certificat profesional CPI, el fiind deja inclus in permis. Ar trebui facuta o cerere la ARR pentru eliberarea unui certificat, si daca da in baza caror documente cind nu exista un permis de conducere pe acele categorii.
Mai mult, imi este teama ca totusi as pierde atestatul CPI odata cu reinnoirea permisului in alta tara in baza celor spuse mai sus. Ideea este alta, daca ai dobindit un drept, CPI, atunci poti ramine fara el doar daca ai facut vreo infractiune care sa-l anuleze, dar daca nu o modalitate trebuie sa existe.
Pentru că ați obținut permisul de conducere în 2001 vorbim de CPC. La să obțineți un alt certificat CPC marfă în România trebuie să susțineți un examen teoretic (grilă), făcând dovada că dețineți un permis de conducere valabil (eliberat în Italia, România sau alt stat membru), minim categoria C. În Italia permisul de conducere și certificatul ce pregătire profesională (CPC sau CPI) sunt cumulate în același document.