CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
I. INTRODUCERE – CERTIFICATE (ATESTATE) CPI ȘI CPC
Pentru a putea efectua transport rutier, adică pentru a-și putea exercita ocupația (profesia), conducătorii auto trebuie să dețină certificate (atestate) CPI și CPC. Șoferii titulari ai permiselor de conducere pentru categoriile C1, C1E, C și CE, respectiv D1, D1E, D și DE trebuie să dețină un certificat de calificare profesională inițială (CPI) sau un certificat de calificare profesională continuă (CPC). Certificatele CPI și CPC sunt valabile pentru tipul de transport rutier efectuat de către conducătorul auto, respectiv transport rutier de mărfuri sau transport rutier de persoane, sunt valabile 5 ani și sunt eliberate de către Autoritatea Rutieră Română – ARR.
Sunt scutiți (exceptați) de obligativitatea calificării inițiale (CPI) conducătorii auto care au obținut categoriile D1, D1E, D și DE înainte de data de 9 septembrie 2008 și/sau au obținut categoriile C1, C1E, C și CE înainte de data de 9 septembrie 2009.
Pregătirea inițială și continuă (periodică) a conducătorilor auto se efectuează prin cursuri specifice, organizate de către centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de către Ministerul Transporturilor (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul mt.ro), urmate de o examinare teoretică, pentru obținerea certificatului CPC, sau de o examinare teoretică și una practică, pentru obținerea certificatului CPI. Candidații declarați “admis” trebuie să depună documentele de mai jos la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR, care are obligația să elibereze certificatul de calificare profesională (CPI sau CPC) în termen de maxim 30 de zile data înregistrării cererii, conform OMT nr. 1214/2015, anexa nr. 2.
Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române – A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic. Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.
II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.
Conducătorii auto trebuie să solicite personal eliberarea certificatului profesional și trebuie să depună următoarele documente la orice Agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – ARR:
-
Solicitare (cerere) tip (vezi model cerere, care se poate descărca sau imprima direct – Atenție! Cererea este pe o singură foaie, față și verso). În Anexa 1 am prezentat rubricile care trebuie completate de fiecare conducător auto, marcate cu XXX;
-
Actul de identitate (copie);
-
Permis de conducere valabil (copie, față și verso);
-
Fotografie color, actuală, tip „buletin” (format 25 x 32 mm);
-
Documentul de plată pentru tariful de eliberare, în original și copie (în momentul actual mandat poștal sau ordin de plată). În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea certificatelor CPI și CPC.
Notă importantă: Documentele prezentate în copie se certifică de către solicitant (conducătorul auto) pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul …………………….., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul” și semnare. În mod normal, solicitantul (șoferul) trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor solicitate în copie.
Notă (verificare): Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt lizibile, permisul de conducere nu este valabil sau fotografia nu este corespunzătoare confecționării certificatului, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Notă (finalizare): Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului o dovadă înlocuitoare a certificatului de calificare profesională, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea „Valid only in Romania”.
III. ELIBERAREA CERTIFICATULUI PROFESIONAL
Pentru eliberarea certificatului CPC sau CPI, conducătorul trebuie să prezinte documentul de plată în original, pe care a primit un număr de înregistrare la depunerea documentelor și actul de identitate. Certificatul se eliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de acesta prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze în registrul de evidență a eliberării certificatelor CPI și CPC, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în certificatul CPI sau CPC.
IV. PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR
În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor CPI sau CPC în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto se poate prezenta la Agenția teritorială ARR cu documentele specificate la pct. II. În plus față de acestea, mai trebuie să prezinte, după caz:
-
pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;– din luna mai 2021 nu mai este necesară. -
dovadă (adeverință) eliberată de Poliție în cazul furtului;
-
certificatul deteriorat, pe care să se poată identifica cel puțin numele și prenumele titularului și/sau seria și numărul;
Primirea documentelor și eliberarea certificatului se fac în același mod, așa cum am specificat mai sus.
Anexa 1
VERSO
Anexa 2
Ordinul MT nr. 707/2015 pentru modificarea anexei la OMT nr. 2156/2005 privind tarifele pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română
TARIFE pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R [extras]
– Eliberarea sau vizarea atestatelor ori a certificatelor profesionale, înlocuirea autorizațiilor pentru școli de conducători auto, a atestatelor ori certificatelor profesionale ocazionată de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionată de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum și prelungirea valabilității certificatului A.D.R., extinderea valabilității certificatului A.D.R. ori înlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionată de dobândirea unor categorii suplimentare sau ocazionată de schimbarea numelui titularului, precum și activitatea de documentare, consultanță și actualizare de date (tarif pentru o oră) – pentru o bucată – 41 lei;
– Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto – tip cartelă (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea ori deteriorarea celor eliberate sau ocazionată de schimbarea numelui titularului ori orice alta modificare necesară (tarif pentru o bucată) – 64 lei;
– Înlocuirea certificatelor profesionale pentru conducătorii auto ca urmare a eliberării celor tip cartelă (tarif pentru o bucată) – 39 lei;
Buna ziua.In 2021 imi expira permisul de conducere cpc si cartela de tahograf care este procedura? Multumesc
Reînnoiți permisul, susțineți examenul pentru un nou CPC și depuneți documentele pentru un alt card de conducător auto.
Buna ziu!Am facut scoala in Italia pentru atestat marfa.In acesta timp lucrez in Romania si ma ixpira atestatu Italian.Ce scoala trebu se fac la RO. CPI sau CPC?
Dacă ați mai avut un certificat eliberat în UE, clar CPC.
Buna ziua stie cineva la ce sediu in Germania pot preschimba cartela ADR din Românească în Germana,,?
Cum am mai zis de nenumărate ori, certificatele de pregătire profesională, inclusiv cel ADR, nu se preschimbă. Cele eliberate într-un stat membru UE sunt valabile și recunoscute în toate țările UE.
Buna seara ! O persoana a redobandit permisul de conducere in 2017 ,in urma anularii . Atestatul transport marfa CPC expira in 2019 . Pentru ce tip de atestat transport marfa trebuie sa se pregateasca:CPI sau CPC ? Multumesc !
După anularea permisului de conducere (redobândire), posesorul noului permis se încadrează la „CPI” – ca permis nou, obținut acum. Am mai menționat aici, nu este un lucru normal, dar în prezent așa este prevăzut.
Buna ziua! Daca pici la proba studiu de caz, mai este nevoie sa dai iar proba ce cu 100 de intrebari?
Da, examinarea teoretică cuprinde ambele probe.
Cât durează cursurile Ptr CPC? Pot sa ma duc la examen pentru CPC și fără a finaliza toate cursurile ?
O săptămână. NU.
Trebuie neaparat in județul unde fac cursurile pentru atestat cpc sa dau și examenul ? Sau pot spre exemplu sa fac cursurile in Prahova și sa susțin examenul cpc la București ?
Se poate să dați examenul teoretic și în alt județ, după finalizarea cursurilor. Atenție, taxa de examinare (67 lei) trebuie plătită în contul agenției ARR din județul unde susțineți examinarea.
Sunt din Prahova și dau examenul cpc la București dar de la școala mi s-a pus sa plătesc taxa de examinare in Prahova pentru ca de aici ridic atestatele. Menționez ca cursurile le fac in Prahova !! Unde plătesc pana la urma taxa de examinare ( 67 de lei ) ?
Eu știu că taxa de examinare (67 de lei) se plătește la Agenția teritorială ARR, locul unde se susține examenul. Dar, cel mai bine îi ascultați pe cei de la centrul unde v-ați înscris și ați finalizat pregătirea. Probabil sunt mai în temă.
Pentru atestat CPC dacă eu sunt din Prahova pot sa dau in orice județ vreau eu ? Dacă dau intr-un județ și nu sunt admis pot sa încerc in alt judet ?
Da.
De cate ori pot sa dau pt atestat cpi marfa
La proba teoretică, nu există limită (plătiți în schimb examinarea de fiecare dată). La cea practică de 2 ori, apoi trebuie să vă reînscrieți la un alt curs.
Va contrazi domnule Dan Caragea ,ai dreptul 6 luni dar nu mai mult de doua reexaminari , deci ai dreptul la o examinare si 2 reexaminari
Art. 4 alin (10) din Anexa nr. 2 la Norme spune așa: „În cazul nepromovării examenului practic, calificativul Admis obținut de candidați la examenul teoretic își păstrează valabilitatea cel mult 6 luni de la data obținerii lui, dar nu mai mult de două examinări practice.”
Examenul teoretic nu este condiționat la o singură examinare, așa cum ați sugerat (greșit).
Buna ziua..am permis cat.c și am dat și proba teoretica pt cpi marfa la care am fost admis, mai trebuie sa dau proba practica pt atestat…vroiam sa va întreb dacă pot sa îmi depun deja actele pt card tahograf sau trebuie sa trec și proba practica și abia apoi?multumesc
Da, se poate – obținerea lui nu este condiționată de această probă practică.
Sotul meu are varsta de 64 de ani si jumatate cand ii expira atestul de sofer profesionist. I s-a spus ca atestul se da numai pana la 65 de ani si pe urma nu mai are voie sa conduca masini de marfa. Este adevarat?
Eu nu am văzut undeva o asemenea restricție!