ȚĂRILE LUMII LA SUPERLATIV
Lăsând deoparte disputele privind numărul total al țărilor din lume și recunoașterea lor internațională sau locală, am cules câteva lucruri interesante despre unele dintre ele, o listă cu țările lumii la superlativ.
-
Cea mai diversă țară din lume este, fără dubiu, India. Din orice punct de vedere am privi-o, cultural, economic, lingvistic, etnic, religios, climatic sau al raselor, India prezintă trăsături variate, diferite față de orice altă țară.
-
Țara unde se vorbesc cele mai multe limbi este Papua Noua Guinee. Deși engleza este limba oficială, doar 1 – 2% din populație o vorbește, de fapt. Papua Noua Guinee are peste 820 de limbi în uz și este țara cu cele mai multe limbi vii din lume (sau 12% din totalul la nivel mondial).
-
Țara cu cei mai mulți oameni educați este Canada. Cu 50% din populație educată la nivel postliceal, Canada este cea mai educată țară din lume. Este urmată de Israel la 45% și Japonia cu 44%.
-
Țara cu densitatea cea mai mică este Mongolia. Cu 4 persoane pe km² Mongolia este țara cel mai puțin populată. Prin comparație, un cartier din Hong Kong (Mong Kok) are cea mai mare densitate a populației din lume: 340.000 de oameni pe km², iar Monaco este statul cu cea mai mare densitate: 18.000 locuitori pe km².
-
Țara care produce pe teritoriul său cea mai mare cantitate de oxigen este Rusia. Siberia incorporează aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafață mai mare decât SUA), ceea ce face din Rusia cea mai mare „plămân” al lumii.
-
Cea mai defrișată țară este Haiti. Chiar dacă autoritățile recunosc parțial acest lucru, imaginile din satelit arată că este țară cea mai grav afectată de despădurire.
-
Țara cu cele mai multe lacuri este Canada. 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce, aici fiind peste 3 milioane de lacuri, adică 60% din toate lacurile lumii.
-
Țara cu cea mai mare suprafață de deșert este Libia. Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume, aproape 99% din țară fiind acoperită de deșert. În unele regiuni ale sale nu cade nicio picătură de ploaie timp de decenii.
-
Țara fără niciun râu, cea mai cunoscută, este Arabia Saudită. Pentru o țară atât de mare, ar trebui să existe cel puțin o apă curgătoare. Dar nu este, rezervele de apă proaspătă provin de la centralele de desalinizare sau din rezerve subterane, situate la adâncimi considerabile.
-
Țara acoperită aproape în totalitate de junglă este Surinam. 91% din suprafața sa este junglă, iar populația, de o jumătate de milion de oameni, trăiește de-a lungul coastei, în apropierea capitalei. Numai 5% din populație – în principal indigeni – trăiește în interiorul junglei.
-
Țara cu cea mai tânără populație este Niger. În prezent, aproape jumătate din populație (49%) a ajuns la pubertate, având vârsta maximă de 15 ani.
-
Țara cu cea mai mare scădere naturală a populației este Ucraina. Rata anuală de scădere a populației de 0,8% și s-a estimat că își va pierde, până în 2050, circa 30% dintre locuitorii săi. În contextul conflictelor interne și de la granițe, procentul pare astăzi mult subestimat.
-
Țara fără agricultură este Singapore. În lume există mai multe națiuni mici care nu au teren agricol sau o economie bazată pe agricultură – de exemplu Vatican, dar Singapore este cea mai mare dintre aceste orașe-stat.
-
Țara cu populația cea mai grasă este Nauru. În această mică insulă (cel mai mic stat insular de pe Terra) peste 95% din populație este supraponderală, fiind, de departe, națiunea cea mai grasă de pe Pământ. Obezitatea este atribuită importului de mâncăruri fast-food.
-
Cele mai multe oi pe cap de locuitor sunt crescute în Insulele Falkland (Marea Britanie). Cei aproximativ 3.000 de locuitori ai insulelor cresc circa jumătate de milion de oi. Nu este de mirare atunci când un locuitor trebuie să aibă în grijă circa 165 de oi că lâna este cel mai important produs de export.
-
Țara cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în străinătate este Malta. În prezent, după o bogată experiență în imigrare, mai mulți maltezi trăiesc în străinătate decât în țară.
-
Țara cu drumuri din corali este Guam. Insula din vestul Oceanului Pacific nu are plaje și nisip natural, ci numai corali. Refuzând importul de nisip din străinătate, asfaltul pentru drumuri se obține utilizând un amestec de corali cu ulei.
-
Țara care are cele mai multe fusuri orare oficiale este Franța. Având multe teritorii anexate în toata lumea, Franța acoperă 12 fusuri orare. SUA și Rusia sunt următoarele țări cu 11 fusuri orare, urmate de Marea Britanie cu 9 și de Australia cu 8.
-
Țara cea mai expusă să dispară sub ape este Maldive. Cu o înălțime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării, locuitorii de aici au cele mai multe motive să se teamă de încălzirea globală și creșterea nivelului mărilor și oceanelor.
-
Cea mai mare țară producătoare de opiu este Afganistan. Aici se produce circa 95% din opiul lumii. Nici măcar după zeci de ani de ocupație, nimeni nu a reușit să micșoreze această „industrie”.
-
Cea mai violentă țară este considerată Somalia. Indicele Global al Păcii clasează Somalia ca fiind cea mai puțin pașnică țară din lume în ultimii ani.
-
Cel mai mare arhipelag din lume este Indonezia.
-
Cel mai vechi stat suveran poate fi considerat Egipt. Această țară este cea dintâi din lume cu acest statut, obținut prin anul 3.100 î.e.n.
-
Cea mai veche capitală a lumii, care a funcționat continuu, este Damasc (Siria). Orașul are o vechime de peste 9.000 ani, fiind prima capitală a noii lumi arabe, începând cu anul 636. De-a lungul timpului, orașul a fost cucerit de romani, bizantini, arabi și otomani.
-
Țara cu cei mai mulți deținuți este SUA. Deși reprezintă doar 5% din populația lumii, SUA are circa 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, adică aproximativ 25% dintre cei încarcerați în toată lumea. China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane de pușcăriași și Rusia a treia cu circa 870.000.
-
Cele mai mari pierderi de vieți omenești în urma unor uragane și cicloane au avut loc în Bangladesh.
-
Fluviul care străbate cele mai multe țări și, de asemenea, cele mai multe capitale este Dunărea.
Sursă principală: Today I found out
Vrei să faci un comentariu?