ILUZIA SPIRALEI
Iluzia este o percepție falsă a unui obiect care apare înaintea ochilor, determinată de legile de formare a percepțiilor sau, în unele cazuri, de anumite stări psihice sau nervoase. Iluzia optică, această aparență înșelătoare datorită perceperii deformate a realității, este obiect de studiu pentru majoritatea psihologilor de foarte mulți ani. În acest articol vreau să vă vorbesc despre iluzia spiralei.
Într-un articol mai demult, intitulat „Iluzii”, care a avut apoi și o continuare, am vorbit și despre spirala Fraser, cunoscută mai ales sub denumirea de spirala falsă (numele său original a fost „twisted cord illusion”, adică iluzia cordonului răsucit).
La prima vedere se pare că segmentele de arc de cerc se suprapun și formează o spirală spre infinit. Dar, de fapt, arcele sunt o serie de cercuri concentrice.
Distorsiunea vizuală este produsă prin combinarea unui model regulat (cercuri în cazul de față) cu alte figuri geometrice nealiniate, colorate diferit. La fel ca multe alte efecte vizuale, iluzia Zöllner și iluzia cafenelei se bazează pe un principiu similar, în care o secvență de elemente înclinate face ca ochiul să perceapă răsuciri sau șerpuiri fantomatice și abateri sau devieri inexistente.
Bazându-se tot pe iluzia spiralei sau pe spirala falsă, vă propun o altă iluzie optică, care a fost numită iluzia suprapunerii. În imaginea următoare trebuie doar să găsiți câte inele sau cercuri sunt în total.
Înclinarea micilor pătrățele și culoarea diferită, cu nuanțe de la alb la negru, deformează vederea periferică și, chiar dacă ele formează niște cercuri sau inele, se creează iluzia unei spirale. De asemenea, echilibrul de culoare între pătrățelele de la inelele vecine amplifică percepția unei spirale.
Verificați mai jos dacă ați numărat bine.
Vrei să faci un comentariu?