CELE MAI FRECVENTE PLEONASME
Pleonasme – erori de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții etc. care repetă în mod inutil aceeași idee sau care au același înțeles. Am ales mai jos unele dintre cele mai frecvente pleonasme, des folosite, cu trimitere directă la două link-uri care apar pe primele pagini în căutarea pe Google.
Notă. Transcrierea titlurilor și numele site-urilor sunt ad litteram.
Perioadă de timp
Perioadă – interval de timp în cursul căruia se desfășoară un fenomen sau se petrece un eveniment.
-
untrr.ro (UNTRR – Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România): Ştiaţi că perioada de timp necesară conducătorului auto pentru a se deplasa la locul de îmbarcare într-un vehicul care intră în domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) 561/2006… (link)
Luni de zile
Lună – din punct de vedere astronomic este intervalul de timp egal cu fiecare dintre cele 12 diviziuni ale anului calendaristic, cu o durată de 28 până la 31 de zile.
-
realitatea.net: Iohannis: Guvernul Ponta se manifestă, de luni de zile, ca și cum ar pregăti o fraudare a alegerilor. (link).
-
prosport.ro: „Are valoare mare, ne va ajuta”. Reghe a aşteptat luni de zile să îl transfere, Gâlcă nu îi dă vreo şansă. Cât a ajuns să valoreze. (link).
Averse de ploaie
Aversă – ploaie torențială de scurtă durată.
-
realitatea.net: Călimănești-Căciulata inundată complet marți seara în urma unei averse de ploaie. (link).
Poartă de acces
Poartă – deschidere amenajată într-un zid, într-un gard, etc. pentru a permite accesul din interior în exterior și invers.
-
digi24.ro: Fără bani pentru poarta de acces către Vest a României. În pasajele de pe centura Aradului apa se infiltrează în betoane, iar fierul a ruginit. (link).
-
mediafax.ro: Agenţia Spaţială Europeană vrea să devină „poarta de acces a Europei către spaţiul cosmic”. (link).
Lihniți de foame
Lihnit – foarte flămând, chinuit de foame; hămesit.
-
stirileprotv.ro: Uzi pana la piele si lihniti de foame, zeci de mii de credinciosi au asteptat cu orele pentru a se ruga la Manastirea Nicula. (link).
-
adevarul.ro: Tânăra care îi ajută pe copiii lihniţi de foame, care muncesc, după şcoală, pentru a-şi ajuta familiile. (link).
Fizionomia feței
Fizionomie – totalitatea trăsăturilor feței cuiva care determină expresia ei particulară.
-
andreearaicu.ro: Oricat de multe trucuri de frumusete ai folosi, nu uita: fizionomia fetei tale este unica si farmecul tau vine din micile detalii! (link).
Observație: „fizionomia fetei” nu este pleonasm, dar cele două cuvinte trebuie citite în context: fizionomia feței.
Concluzie finală
Concluzie – încheiere a unui șir de judecăți; gândire dedusă dintr-o serie de argumente sau constatări. Ultima parte a unei expuneri sau a unei lucrări, care cuprinde rezultatele finale.
-
mediafax.ro: Bistriţa-Năsăud: Concluzie finală în ancheta privind moartea unei fetiţe de patru ani cu entorsă. (link).
-
ziare.com: Concluzie finala! Serban Huidu, cercetat pentru omor din culpa! Trei oameni au murit in accidentul de anul trecut. (link).
A îngheța de frig
A îngheța – a se preface în gheață. A degera, a amorți sau a face să degere, să amorțească de frig.
Scurtă alocuțiune
Alocuțiune – scurtă cuvântare ocazională.
-
agerpres.ro: Ulterior, într-o scurtă alocuțiune de la Casa Albă, Barack Obama a salutat ‘forța coaliției’, precizând că se va întâlni pentru prima dată, la New York, cu noul premier irakian, Haidar al-Abadi. (link).
-
primariavl.ro: Din partea primăriei a susținut o scurtă alocuțiune și a depus o coroana de flori, viceprimarul Vasile Cocoș. Manifestarea s-a incheiat cu o remarcabilă defilare a armatei române. (link).
A aduce aportul
Aport – contribuție materială, intelectuală, morală etc. adusă de cineva într-o acțiune comună.
-
csenergia.ro: Handbal/Energia-Poli Timisoara 31-29/Giotoiu: ”Un meci greu cu Timisoara. Toata echipa si-a adus aportul pentru aceasta victorie”. (link).
-
catavencii.ro: Dan Șova e cel mai prost pariu al lui Ponta cu generația tînără. E unul din stîlpii înfrîngerii de duminică, la care și-a adus aportul cu cei zero kilometri de autostradă pe care i-a construit în doi ani de ministru la Transporturi și Mari Proiecte. (link).
Enorm de mult
Enorm – foarte mare, imens, uriaș, colosal.
-
mediafax.ro: Ponta: Până la sfârșitul anului trebuie să cheltuim enorm de mult, peste 3 miliarde de dolari pe investiții publice. (link). Observație: pleonasm de prim-ministru.
-
gandul.info: Ce avion i-ar lua Ponta lui Băsescu. „Cel actual costă enorm de mult și n-are nevoie nici președintele.” (link)
Zboruri aeriene
Zbor – mod de planare și de mișcare în aer a unei păsări, a unei insecte, a unui obiect etc. cu ajutorul aripilor și a căror sustentație poate fi realizată fie cu consum de energie din interior (la păsări, avioane, elicoptere etc.) sau din exterior (la planoare, zmeie etc.), fie fără consum de energie sau prin mișcare balistică.
Prima pagină Google pentru căutarea “zboruri aeriene”.
Alte pleonasme uzuale:
-
contrabandă ilegală (contrabandă = trecere clandestină peste graniță a unor mărfuri interzise sau sustrase de la plata taxelor vamale);
-
va urma în continuare (a urma = a merge în urma cuiva; a pleca împreună cu cineva, a însoți; a fi alături de cineva într-o acțiune);
-
exemplu ilustrativ (exemplu = ceea ce servește drept model, ceea ce servește pentru a ilustra ceva; persoană care, prin calitățile sale, poate servi drept model; pildă);
-
a anexa alăturat (a anexa = a alipi, a alătura, a adăuga, a atașa la ceva);
-
hit de mare succes (hit = șlagăr care, în urma unei promovări susținute, obține un succes comercial deosebit și apare în topuri);
-
a dăinui permanent sau a dăinui în continuare (a dăinui = a continua să existe, să se mențină; a ține, a dura, a persista);
-
a ecraniza un film (a ecraniza = a turna un film pe baza unui scenariu adaptat după o operă literară sau muzicală);
-
a avansa înainte;
-
a coborî jos;
-
a urca sus;
-
a urma în continuare;
-
a reveni din nou;
-
a repeta încă o dată;
-
a relua din nou;
-
cel mai superior;
-
a închina cu plecăciune;
-
hemoragie de sânge.
Vrei să faci un comentariu?