BETON AUTO-PLOMBABIL
Cercetătorii de la trei universități britanice sunt în curs de a realiza un beton special, numit beton auto-plombabil sau beton auto-vindecabil, care folosește bacterii pentru a repara fisurile și crăpăturile.
Gropile de pe drumuri sunt blestemul șoferilor, chiar și în Marea Britanie, și atrag an de an costuri importante pentru reparații. Dar, datorită acestui material complet revoluționar – beton auto-plombabil sau bio-beton – gropile din carosabil ar putea să rămână o simplă amintire, iar circulația pe toate drumurile să devină o adevărată plăcere.
Cercetătorii de la Universitatea din Bath, Universitatea din Cardiff și Universitatea din Cambridge au creat un amestec de beton care conține anumite bacterii ascunse în capsule mici. De îndată ce apa se infiltrează într-o fisură, bacteriile sunt eliberate rapid din capsulele și produc calcar, care poate asigura etanșarea imediată, înainte ca crăpătura să se poată lărgi și să devină o groapă. Oamenii de știință cred că această tehnică ar putea crește cu mult durata de viață a betonului, ar elimina nevoia de reparații și ar reduce costurile cu până la 50%. Drumurile ar deveni, de asemenea, mult mai sigure pentru șoferi și bicicliști, s-ar diminua despăgubirile cerute de conducătorii auto de la administrațiile locale și de drumuri pentru prejudiciile cauzate de gropi (peste 40.000 de cereri au înregistrate anul trecut în Marea Britanie) și s-ar elimina nenumăratele accidente rutiere cauzate de fisuri profunde în drumuri, care au provocat și decese. Totodată, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă ar fi mai mic, deoarece nu ar mai fi nevoie de atâtea reparații și înlocuiri de tronsoane de drum (mai mult de 7% din emisiile de CO₂ din lume se datorează producției de ciment).
În același timp, betonul auto-plombabil ar putea fi folosit pentru a crește durata de viață a clădirilor din beton și să le facă mai sigure și mai puternice.
Acest material deosebit ar putea schimba modul de abordare a transportului rutier, oferind o mobilitate mai bună și o infrastructură mai sigură și ecologică pentru generațiile viitoare.
Vrei să faci un comentariu?