Nimănui nu îi place să fie blocat în spatele unui autovehicul mare, care se deplasează mai încet pe un drum cu două benzi de circulație. Încercarea de a-l depăși necesită atenție maximă și concentrare datorită vizibilității reduse și a manevrelor efectuate în scopul de a verifica dacă este sau nu posibilă trecerea.

   O echipă de la Universitatea din Porto susține că a găsit o soluție la această problemă. Este un sistem care permite șoferilor să „vadă” chiar prin autovehiculul în urma căruia se află. Vehiculele de mari dimensiuni, cum ar fi camioanele de transport și autobuzele sunt echipate cu un o camera web, montată pe parbriz, în direcția de mers. Autoturismele au un ecran LCD transparent, construit în parbriz. Atunci când un conducător auto este blocat în spatele unuia dintre aceste vehicule mari, el are opțiunea de a primi wireless un flux video live de la cameră. Materialul transmis este afișat pe ecranul LCD din parbrizul autoturismului în așa fel încât se aliniază perfect pe spatele vehiculului mare, fără a afecta vizibilitatea. Ca rezultat, șoferul poate vedea drumul din fața vehiculului care îl blochează fără nicio altă manevră.

Vezi prin autovehicul

   Până în prezent, sistemul a fost testat pe un simulator de conducere, precum și în condiții reale de drum. Pare cu siguranță o promisiune, dar există în prezent o întârziere de 200 de milisecunde în transmisia video. Nu pare mult, dar este suficientă pentru ca o mașină din sens opus să parcurgă 10 metri, în cazul în care ambele vehicule se deplasează cu viteza de 90 km/h.

SISTEMUL „VEZI PRIN AUTOVEHICUL”

   Pe lângă întârzierea în transmisie, am analizat puțin sistemul și am două remarci de făcut. Oare nu este mai ușor să se pună un ecran LCD mai mare pe partea din spate a autovehiculului care să preia direct imaginile de la camera din față? Sau mult mai simplu, un indicator pe partea din spate a vehiculului mare, gen „semafor”, corelat la un program (software) adecvat, care la culoarea verde să permită depășirea în siguranță pentru secundele afișate alăturat.

Sursă: Gizmag