RECICLAREA MUCURILOR DE ȚIGARĂ
Orașul Vancouver și compania Terra Cycle (Canada) au lansat un prim program-pilot care urmărește colectarea mucurilor de țigări pentru reciclare. 110 recipiente pentru țigări au fost instalate în mai multe locuri din centrul orașului Vancouver, iar locuitorii sunt încurajați să aducă resturile de țigări chiar din case sau de la locul de muncă. Această inițiativă, prima de acest fel, dorește înlăturarea mucurilor de țigară de pe străzi, din parcuri și de pe plaje, fiind un mod de a face orașul mai curat prin reciclarea mucurilor de țigară.
Programul face parte dintr-o acțiune mai amplă în găsirea de soluții, inclusiv pentru gunoi, care să asigure reciclarea aproape totală a deșeurilor. Planului de acțiune a primăriei din Vancouver are scopul ca acest oraș să devină cel mai verde oraș din lume până în anul 2020, a anunțat primarul Reimer.
Filtrele de țigări sunt făcute din acetat de celuloză (este un produs macro-granular făcut dintr-un amestec de mai mulți esteri ai acidului acetic cu celuloza) care poate fi reciclat în alte materiale, cum ar fi cherestea și paleții utilizați la transport. Din tutunul rămas și extras se poate face un compost. De altfel, într-un studiu efectuat la Universitatea din Xi’an Jiaotong din China, un produs rezultat din mucurile de țigară aruncate poate fi utilizat pentru înlăturarea ruginii sau pentru protecția materialelor feroase.
Compania Terra Cycle, responsabilă cu proiectul pentru reciclarea mucurilor de țigară, spune că gunoiul rezultat de la țigări este unul dintre deșeurile cele mai răspândite de pe planetă. Se estimează că aproximativ 3.500 miliarde de mucuri de țigară sunt aruncate în fiecare an. Pe lângă cantitatea deosebit de mare, mucurile de țigară sunt incredibil de toxice. Doar un muc de țigară într-un litru de apă o poate otrăvi și să omoare în scurt timp un pește – a arătat un studiu efectuat la Universitatea din San Diego.
Terra Cycle a furnizat recipientele, iar golirea și colectarea în vederea reciclării se face prin intermediul a două organizații de caritate din oraș, care de mai mulți ani se ocupă cu strângerea selectiva a deșeurilor, inclusiv a sticlelor și a cutiilor de conserve, și chiar au oferit locuri de muncă în domeniu pentru localnici defavorizați.
Sursă: Global Post
Vrei să faci un comentariu?