CONECTARE LA INTERNET DE LA BEC
Cercetători chinezi în tehnologia informației de la Universitatea Fudan din Shanghai au realizat experimente de succes care au indicat posibilitatea de a obține conectare online prin intermediul semnalelor transmise de becuri (Li-Fi), în loc de sistemul Wi-Fi.
Observație: termenul Li-Fi a fost inventat de către Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) și se referă la sisteme de comunicații fără fir care utilizează lumina ca operator de transport în loc de frecvențele radio tradiționale folosite la Wi-Fi. Li-Fi nu trebuie confundat cu termenul general de lumină vizibilă de comunicație (visible light communications – VLC) care înseamnă utilizarea porțiunii luminii vizibile a spectrului electromagnetic pentru a transmite informații. Li-Fi are avantajul de a putea fi utilizat în domenii sensibile, electromagnetice, cum ar fi în avion, centralele nucleare, instalațiile de petrol și gaze și în alte multe locuri, fără a provoca interferențe, deoarece undele de lumină utilizate nu pot penetra pereții, ceea ce face sistemul Li-Fi semnificativ mai sigur decât sistemul Wi-Fi.
Patru calculatoare au fost conectate la Internet de la un bec Li-Fi cu LED-uri de 1 watt și un kit specific, prin frecvențe de lumină. Becul are încorporat un micro-cip care produce un semnal, rezultând o viteză de 150 de mega biți pe secundă (Mbps), care este mult mai rapidă decât conexiunea medie de bandă sau decât viteza de conectare tipică la nivel mondial. Avantajul major al sistemului Li-Fi este faptul că este extrem de accesibil și eficient, cu costuri reduse, față de actualele echipamente de transmisie wireless mai costisitoare și cu eficiență scăzută, spun chinezii.
În momentul de față, milioanele de stații de bază de pe întreaga planetă au rolul de a intensifica semnalul, dar cea mai mare parte din energie este consumată pe sistemele lor de răcire și numai aproximativ 5% pentru retransmiterea semnalului. Comparativ cu aceste relee de bază, numărul de becuri care pot fi utilizate este practic nelimitat. Între timp, la nivel global, se duce o campanie, într-un ritm rapid, pentru înlocuirea becurilor incandescente, de modă veche, cu becuri cu LED-uri. Astfel spus, oriunde există un bec cu LED-uri există și un semnal de conexiune la Internet.
Cu toate acestea, chinezii recunosc că este încă un drum destul de lung pentru a face sistemul Li-Fi un succes comercial mondial, deoarece trebuie puse la punct mai multe detalii tehnice cu privire la proiectarea și fabricarea micro-cipului incorporat în bec. Dezavantajul principal este că dacă se întrerupe furnizarea energiei electrice, atunci și conexiunea la Internet nu se va face. Dar, probabil, Li-Fi va deveni peste ceva timp omniprezent și va asigura un „viitor luminos”.
Sursă: News Xinhuan
interesanta idee … mai ales ca e si testata …