HARTA MONDIALĂ A POLUĂRII
În 2010, NASA a publicat harta mondială a poluării sau harta la nivel global a particulelor și pulberilor în suspensie de 2,5 micrometri în diametru sau mai puțin (PM2,5), aproximativ o zecime din grosimea firului de păr uman, rezultatul cuprinzând perioada dintre anii 2001 și 2006. Deși în regiunile dezvoltate se fac măsurători precise privind nivelul de poluare, sateliții au oferit primele estimări ale PM2,5 pentru o serie de țări în curs de dezvoltare sau sărace, unde nu se cunoștea până atunci nivelul de poluare a aerului. În comparație cu hărțile ce indică densitatea populației, harta mondială a poluării sugerează că mai mult de 80 la sută din populația lumii respiră aer poluat, care depășește nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății de 10 micrograme pe metru cub.
Pământul văzut din satelit – media de PM 2,5 pentru perioada 2001-2006
Rata mortalității cauzată de poluarea aerului continuă să fie extrem de mare în fiecare an estimându-se că mai mult de 2 milioane de decese premature au loc în întreaga lume. Tot NASA ne-a oferit de curând răspunsul grafic la această gravă problemă.
Cum ar fi petele galben-maronii bolnave pe un plămân sănătos, în această vizualizare ele reprezintă regiunile cu un număr semnificativ de decese premature influențate de poluare. Locuri puternic urbanizate din estul Chinei, din India, Indonezia și Europa sunt cele mai întunecate, de culoarea tutunului, ceea ce înseamnă că mortalitatea prematură este de aproximativ 1.000 de decese pe kilometru pătrat în fiecare an.
Chiar dacă în unele locuri aerul arată curat, este aproape sigur că ai inhalat milioane de particule PM2,5. Deși sunt adesea invizibile, aceste particule sunt prezente peste tot în atmosfera Pământului și provin atât din surse naturale cât și din activitățile umane. Comunitatea medicală a legat inhalarea particulelor în suspensie de probleme respiratorii, boli pulmonare, astm și afecțiuni cardiace sau chiar atacuri de cord. Chiar un nivel ușor crescut de poluare a aerului poate avea un efect semnificativ asupra sănătății umane, dacă expunerea se face pe perioade lungi.
Acum, respiră adânc!
Vrei să faci un comentariu?