MANUAL PENTRU TURIȘTI
Conform unui sondaj realizat de Triposo, americanii și-au consolidat reputația de cei mai răi turiști din lume, fiind caracterizați ca nepoliticoși, gălăgioși, grași și alegând o vestimentație total neadecvată. Sunt urmați de turiștii din Marea Britanie, care au cel mai rău comportament, de ruși, nepoliticoși, zgomotoși și mereu beți, de chinezi, care copleșesc numeric și de australieni. Clasamentul rușinii turistice este completat de germani, indieni, francezi, italieni și brazilieni.
Anul acesta, un american de 56 de ani din Connecticut, a stârnit furie în Italia după ce a rupt degetul mic de la mâna dreaptă a unei statui vechi de 600 de ani, găzduită în Museo dell’Opera del Duomo, din Florența. Potrivit rapoartelor locale, omul a spus că nu a intenționat să rupă degetul și a încercat o comparație a propriului deget cu degetul din marmură, nerespectând regula fundamentală pentru vizitarea unui muzeu: „Nu atingeți exponatele.”
În luna mai a.c., un adolescent chinez a inscripționat pe peretele unui templu vechi de 3.000 ani din Luxor, Egipt, „Ding Jinhao a fost aici”. Vandalizarea a provocat indignare în toată China și a fost larg condamnată, ca lipsă de respect.
Acest lucru a determinat China să înceapă o campanie prin care cetățenii săi, care călătoresc în străinătate, să nu mai fie mitocani, vice-premierul Wang Yang spunând că este necesară construirea unei imagini bune în lume. Liderii chinezi, prin Ministerul Turismului, au emis un set de manuale pentru călătorii, care să îmbunătățească comportamentul general. Iată câteva dintre noi orientări pentru cetățenii care călătoresc în străinătate:
-
eliminarea actelor de vandalism, prioritate zero;
-
aruncarea gunoaiele numai în spatiile amenajate;
-
evitarea vorbitului cu voce tare în public;
-
respectarea obiceiurilor locale;
-
îmbunătățirea igienei personale;
-
așteptatul la coada în liniște, fără vociferări;
-
nu se scot pantofii sau șosetele în public;
-
nu lăsați mizerie și nu scuipați pe unde mergeți;
-
și multe altele.
Chiar dacă unii au comentat că vina cea mai mare o are muzeul, care a oferit un acces facil la artefact, fără măsuri de siguranță, acest cod de conduită civică pentru turiști m-a impresionat pozitiv. Considerați că este un act de impunere comunistă sau o măsură modernă de educare a comportamentului?
La noi cine le-ar citi, toti sunt destepti si se comporta admirabil
Grozava ideea cu manualele. Ar prinde bine si la noi in tara si nu doar pentru calatorii ci pentru comportamentul zilnic.