VINDECAREA FRACTURILOR FĂRĂ GHIPS
Jake Evill, absolvent în design la Universitatea Victoria din Noua Zeelandă, a creat un exoschelet pentru oase rupte (fracturi) sau fisurate care ar putea înlocui curând mulajele tradiționale din ghips sau fibră de sticlă. Prototipul, numit Cortex, este ușor, ventilat, lavabil, reciclabil, igienic, elegant și suficient de subțire pentru a se ascunde sub îmbrăcăminte. Procedeul pentru vindecarea fracturilor fără ghips folosește raze X și scanări 3D ale pacientului pentru a genera un model tridimensional în raport cu punctul unde s-a produs fractura sau fisura. Un program (software) de calculator determină apoi forma personalizată optimă, asigurând o densitate mai mare a mulajului în jurul fracturii.
După imprimare, Cortexul este gata pentru folosire, are o latură deschisă pentru a permite accesul deoarece este construit din elemente de fixare durabile care pot fi apoi închise. În ciuda aspectului său, exoscheletul este extrem de puternic și durabil, datorită structurii tip fagure. Prin el pielea poate respira, eliminând astfel senzația de mâncărime care caracterizează mulajele din ghips.
În momentul de față, întregul proces (scanare 3D + generare mulaj 3D) necesită între 24 și 72 de ore, în funcție de zona unde este fractura, în timp ce aplicarea ghipsului durează doar trei până la nouă minute. Dar Jake Evill este convins că procesul se poate îmbunătății substanțial, astfel încât mulajul să fie gata în mai puțin de trei ore. Nu se fac precizări cu privire la preț pentru acest tip de procedeu pentru vindecarea fracturilor.
Sursă: Mashable
Vrei să faci un comentariu?