TRATAMENT EGAL LA LOCUL DE MUNCĂ
Pentru a marca Ziua Internațională a Femeii (sărbătorită pentru prima data la 8 martie 1909 în America, la New York, pentru a comemora greva din 1908 a lucrătoarelor din industria textilă), The Economist a întocmit în luna martie a.c. un studiu propriu care indică țările unde femeile au cele mai mari șanse de tratament egal la locul de muncă. O femeie angajată este tratată cel mai bine în Noua Zeelandă, dar dacă vi se pare prea departe, puteți încerca în țările nordice.
Pe baza datelor oferite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), s-au comparat cinci indicatori pentru mai multe țări:
-
numărul de bărbați și femei cu studii superioare;
-
forța de muncă feminină (număr de femei angajate în raport cu forța de muncă totală);
-
diferența de salarizare între bărbați și femei la locurile de muncă;
-
proporția femeilor în funcțiile de conducere;
-
costurile nete de îngrijire a copiilor în raport cu salariul mediu.
Primilor patru indicatori li s-a acordat o pondere egală, de 23%, iar celui de-al cincilea o pondere mai mică, de 8%, deoarece nu toate femeile care lucrează au copii. Iată câteva concluzii generale.
Noua Zeelandă a obținut scoruri mari la toți indicatorii. Finlanda are cel mai bun scor la educație, respectiv femei cu studii superioare. Suedia are cea mai mare rată a participării femeilor la forța de muncă totală, iar Spania are cea mai mică diferență de salarizare între bărbați și femei, de doar 6%. Coreea de Sud și Japonia au obținut scoruri mai mici, deoarece puține femei au locuri de muncă cu funcții de conducere (deși președintele Coreei de Sud este o femeie).
La nivelul UE, Institutul European pentru Egalitatea între Sexe (European Institute for Gender Equality – EIGE) a calculat „indexul egalității între sexe” care evidențiază, spun autorii, diferențele între activitățile femeilor și bărbaților în mai toate sectoarele cheie, cum ar fi: locul de muncă, venituri, educație, putere de decizie, sănătate, timp dedicat activităților casnice/neplătite, violență etc. Pe o scală de la 1 la 100, unde 100 reprezintă egalitatea totală, media UE este de 54. Cel mai mare punctaj general a fost obținut de Suedia (74,3), urmată îndeaproape de Danemarca (cu 73,6), Finlanda (73,4) și Olanda (69,7). Cele mai multe state membre au obținut între 40 și puțin peste 50 de puncte, în timp ce la coada clasamentului se plasează România cu un punctaj de 35,3, Bulgaria (37) și Grecia (40).
Vrei să faci un comentariu?